Meny
 
Jens Bjørneboe: Samlede dikt

Jens Bjørneboe Samlede dikt

«Det er sjelden, meget sjelden her hjemme at det står frem en så kunstnerisk bevisst debutant.»

I år er det hundre år siden den legendariske forfatteren og samfunnsrefseren Jens Bjørneboe ble født. Samlede dikt favner den store, norske dikterens glød og kunstneriske kraft i hver strofe. Les mer
Vår pris
299,-
Spar
43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Det evig menneskelige

I år er det hundre år siden den legendariske forfatteren og samfunnsrefseren Jens Bjørneboe ble født. Samlede dikt favner den store, norske dikterens glød og kunstneriske kraft i hver strofe. 

Jens Bjørneboe vekket en hel generasjon. Han vekker oss stadig med sin kraft og sine ord. Stadig nye lesere oppdager forfatterskapet, og vi treffes rett i mellomgulvet, igjen og igjen. 

Befriende
«Han var det første voksne mennesket vi våget å stole på. Vi hadde funnet vår mann,» sier Ingvar Ambjørnsen om sin livslange beundring for Jens Bjørneboe. For når man leser Bjørneboe, får man, som Ambjørnsen sier, en følelse av å kjenne ham. At vi er på hans, og ikke minst han på vår, side i kampen mot makthaverne, mot undertrykking og stupiditet av alle slag. I tekstene finner vi en meningsfelle som sier ting som de er. Og Bjørneboes sylskarpe blikk er kanskje mer aktuelt enn noensinne. 

Diktet for livet
Bjørneboe skrev dikt hele livet. Det var som suksessrik poet han først kom inn i norsk litteratur. Debuten Dikt fra 1951 ble svært godt mottatt av både anmeldere og lesere. Den ble raskt trykket i flere opplag.

«Det er sjelden, meget sjelden her hjemme at det står frem en så kunstnerisk bevisst debutant,»

skriver lyriker Paal Brekke begeistret. 

Innimellom romanene, essayene, artiklene, teaterstykkene og lærerjobben skrev han stadig dikt. Det aller siste fra Bjørneboes penn som stod på trykk, var det dypt personlige diktet «Farvel – bror Alkohol», publisert i Dagbladet bare noen måneder før han døde. Han rakk også å lese inn dikt på albumet Våpenløs: «noe av det sterkeste i sin sjanger som har vært utgitt i Norge», fastslår Bjørneboes biograf, Fredrik Wandrup, i forordet. 

Løftet fram av Bjerke
En annen stor dikter, André Bjerke, er mannen bak Samlede dikt, som ble gitt ut året etter at Bjørneboe tok sitt eget liv i 1976. Bjerke og Bjørneboe var fettere, så de kjente hverandre fra barndommen. Bjerke valgte å ta med tolv upubliserte dikt som ble funnet blant Bjørneboes etterlatte papirer. Et av disse er det løsslupne «Om steder på jorden og mat jeg liker», der Bjørneboe viser livsnyteren i seg. 

Presise ord
Mange kjenner Bjørneboes dikt fra Anne Grete Preus’ populære debutalbum Fullmåne. Alle sangtekstene er tonesatte Bjørneboe-dikt, blant annet «Om ungdommens råskap», «Ti bud til en ung mann som vil frem i verden», «Til de sagtmodige» og «Sommer i syd og nord». Hva er det med Bjørneboes diktning som treffer oss så inderlig? Er det menneskeligheten i alt han skriver? Medlidenheten og innlevelsen han viser for andre? Han er rasende på vegne av oss alle, og vi dras mot dikteren som har så stort mot, så presise ord og så varmt hjerte. 


Samlede dikt inneholder:

Dikt (1951)

Ariadne (1953)

Den store by (1958)

– Sangtekster fra Til lykke med dagen (1965), Fugleelskerne (1966) og Dongery (1976)

– Dikt publisert i aviser og tidsskrifter

– Etterlatte dikt

Redigert av André Bjerke

Forord av Fredrik Wandrup

 

FAKTA
Utgitt:
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788252590982
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8159122
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Jens Bjørneboe (1920–1976) ruver i norsk litteraturhistorie. Romanene Jonas (1955), Haiene (1974) og trilogien Bestialitetens historie (1966–73) er for allemannseie å regne. Han gjorde seg også bemerket med den forbudte romanen Uten en tråd i 1966. Bjørneboe var hele livet en begavet opprører. Etter utdannelse ved Statens Kunst- og Håndverksskole debuterte han i 1951 som forfatter med Dikt. I tillegg til dikt og romaner skrev han skuespill, essay, avisartikler og taler. Bjørneboe tok sitt eget liv i mai 1976.