Journal 64

; Erik Johannes Krogstad (Oversetter)

Da Carl Mørck og hans avdeling for oppgitte saker begynner å nøste opp den tragiske historien om Nete Hermansen, ser de at den aldri tok slutt. Djevelskapen pågår fortsatt. Les mer
Vår pris: 129,-
Spar: 220,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 6 bonuskroner!

Om boka

Det våres for Jussi Adler-Olsen! Endelig har også norske krimlesere fått øynene opp for denne danske juvelen. Journal 64 er et foreløpig høydepunkt, og da den kom ut på norsk smatt den rett inn på bestselgerlistene.

Hva er det med Avdeling Q?
Dette er den fjerde boka om Carl Mørck og det mildt sagt eksentriske etterforskerteamet hans i avdelingen for kalde saker, avdeling Q. Også de foregående tre bøkene har vært hovedbok i Krim og Spenning, og vi gleder oss til det kommer en ny bok. Hver gang har vi lagt oss i selen for å formidle til leserne hva det er som gjør disse bøkene til krimopplevelser i særklasse, for det er enklere sagt enn gjort. Jovisst, dette er politiromaner med et visst noir-preg - men Jussi Adler-Olsen byr samtidig på så mye, mye mer.

Fikk meg til å gispe høyt.
Linn T. Sunne, Oppland Arbeiderblad

Carl Mørcks skakke, mørke univers
Etterforsker Carl Mørck forsøker stadig å nyte sin noe tilbaketrukne stilling nede i kjelleren i politihuset i København. Her nede forsøker han å glemme sjongleringen mellom sin krevende ekshustru, den skadeskutte tidligere makkeren Hardy, som han nå har omsorg for - og, ikke minst, sin egen rolle i dramaet som utspant seg da Hardy ble skutt. Omgitt av sin personlige assistent Assad, med høyst tvilsom irakisk bakgrunn, og av sekretæren Rose, som heller ikke er helt i vater, tilbringer Carl dagene mellom gamle saksmapper, og prøver å la være å finne en som de bør se nærmere på. Til tross for det beroligende mørket og stillheten nede i kjelleren har virkeligheten det med å trenge seg på - og det gjør den også i Journal 64. Leserne humrer av Carl Mørcks dysantropiske kommentarer, men setter samtidig nesten kaffen i halsen.

Arven etter Sjöwall og Wahlöö
For til tross for liberale doser mørk humor, er alvoret aldri langt unna i serien om Avdeling Q. I den pågående debatten om nordisk krim utpeker Jussi Adler-Olsen seg som en av fanebærerne for den samfunnskritiske, meningsbærende krimtradisjonen etter Sjövall og Wahlöö. I hver bok belyser han de mindre sjarmerende sidene ved det moderne danske samfunnet ved hjelp av en kriminalsak. Det slettes ikke alt som er dejligt i yndige Danmark. I forrigebok Flaskepost fra P handlet det om samfunnets svik mot barnevernsbarna. I Journal 64 henter Adler-Olsen fram et annet svart kapittel i moderne dansk historie. Så sent som på sekstitallet ble kvinner som ble ansett som «upassende» deportert til øya Sprogø. Der ble de internert i en fengselsliknende institusjon, utsatt for grove overgrep og gjerne sterilisert, for å forhindre at dårlige gener skulle spre seg. Men hva om en av disse kvinnene klarte å komme seg vekk fra øya? Man kan lett forestille seg at det ville ha vært mye å hevne...

Jussi-Adler Olsen har gjort det igjen. [...] danskenes svar på vår egen Jo Nesbø.
Linn T. Sunne, Oppland  Arbeiderblad

Hevneren
Unge Nete Hermansen vokste opp i et hjem ingen ville misunt henne, og ble tidlig sendt ut i tjeneste for å klare seg selv. Nederst på samfunnets rangstige, og uten noen til å passe på seg, gikk det som det måtte gå. Nete ble gravid, og med det ble hun også ansett som upassende, og veien til Sprogø ble kort. Men utrolig nok klarte Nete å unnslippe - trodde hun, i hvert fall. Den dagen fortiden innhenter henne, blir også starten på en av Avdeling Qs mest kompliserte saker. Hva skjuler seg i Netes fortid? Og hvor ble det av menneskene omkring henne? Flere av dem blir sporløst borte. Hvem sto bak forsvinningene? Netes sak skal vise seg å handle om mer enn grove overgrep. En kaldblodig morder er igjen på banen, og samtidig som den 23 år gamle saken gjenåpnes, befinner Carl Mørck seg i en svært vanskelig situasjon i forbindelse med en drapssak som involverer ham personlig. Har du fremdeles ikke stiftet bekjentskap med Carl Mørck og resten av Avdeling Q, så er det på tide å la seg oppsluke av Jussi Adler-Olsens univers av mørk humor og ladet spenning. God lesning!

 

Adler-Olsen har levert et burlesk, heseblesende og kjempespennende melodrama av internasjonalt format.
Bo Tao Michaëlis, politiken.dk

Fakta