Julehelg

Amalie Skram døde i 1905, bare 58 år gammel, etter utgivelsen av sin siste roman. Julehelg bygger på hennes egen brors ulykkelige kjærlighetshistorie og altfor tidlige død. Les mer
Vår pris: 79,-
Spar: 228,-

Veil. pris: 307,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 4 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør i Den norske Bokklubben

Gudenes yndling ble romanen hetende i tysk oversettelse. Vi pendler med hovedpersonen, drømmeren Arne Hoff, mellom hans og den misfornøyde morens fattigslige tilværelse i 1890-tallets Kristiania, og det varme og lyse livet hos doktorfamilien i innlandet, der han har et koselig kvistværelse og en vikarstilling ved middelskolen.

Forlovet - men hemmelig forelsket
Forfatteren har et skarpt blikk for sine karakterer. De detaljerte beskrivelsene av klesdrakter og interiør, landskapet og  menneskesinnet tegner tydelige bilder og fremhever kontrastene. Vi ser tydelig for oss de to kvinnene i Arne Hoffs liv, hans forlovede, som han - når han endelig får se henne etter lang tids brevveksling - må svelge sin skuffelse over, og hans drømmekvinne, den tiltalende - og uoppnåelige - doktorfruen, Alvilda.

"Forferdelig å være bundet til en kvinne, som aldri gledet hans øie eller hjerte."

En følsom mann
Arne Hoff har et kunstnersinn. Hans følsomhet hindrer ham i å gjøre det slutt med forloveden, som han snart bare føler medlidenhet med, men han knuges av det kjærlighetsløse og kalde miljøet i Kristiania. Det er hjemme hos fru Alvilda og doktoren han finner vennskapet og varmen han lengter sånn etter, og det er her han får til å slippe skapergleden løs. Snart får han kjærlige blikk fra Alvildas søster, som har varme følelser for ham, men hans hjerte er allerede tapt. Han flykter til en ny stilling i en annen by, men gleder seg likevel enormt til jul, da han skal feire julehelgen hos sine gode venner.

Idyllens bakside
I romanens spill mellom lys og mørke søker Amalie Skram etter kjærlighetens vesen. Idyllen i seg selv interesserer henne ikke, hun vil utforske idyllens bakside, hvordan menneskene egentlig har det. "Jeg har skrevet om det virkelige livet," sa hun selv om sitt forfatterskap da hun ble kritisert for å skrive om tabubelagte temaer som seksualitet, alkoholisme, sykdom og død. Det var broren, Ludvig Alver, som inspirerte til fortellingen om Arne Hoff. Etter en lengre periode med hoste og svekket helse døde Ludvig, bare 49 år gammel. Dagboken hans ble sendt til søsteren, og hun ble både rørt og inspirert av denne for henne ukjente delen av livet hans.

Idyllen i seg selv interesserer henne ikke, hun vil utforske idyllens bakside, hvordan menneskene egentlig har det.

Den siste romanen
Julehelg skulle bli Amalie Skrams siste fullendte roman. Hun skrev den kort tid etter at broren Ludvig døde, og før hun selv måtte gi tapt for sykdom. Romanen ble godt mottatt ved utgivelsen i 1900.  Edvard Brandes i Politiken syntes at beskrivelsen av Hoff var et helt mesterstykke, og Amalie Skram fikk ros for hvordan hun selv, som var så sterk, hadde levd seg inn i den handlingslammede Arne Hoffs karakter, og holdt sin egen personlighet fullstendig utenfor. Romanen ble lest som et ekte og ærlig bilde der forfatteren viste en forbausende evne til å trenge til bunns i menneskers sjeleliv.

Romanen henter sitt stoff fra broren Johan Ludvig Alvers dagbok. Med stor inderlighet støper forfatteren Ludvigs dagboksnotater om til en sørgesang over en død lillebror som aldri helt klarte å bli voksen mann, fordi hjertet ikke kunne bære det kjærligheten - og mangelen på kjærlighet - hadde å by ham.
Merete Morken Andersen, forfatter som for tiden skriver om Amalie Skram. Biografien kommer i 2014.

Foto: Gyldendal

Fakta

Om forfatteren

Amalie Skrams (1846-1905) eget liv ga mye materiale til diktningen hennes. Etter en god oppvekst i Bergen ble familien rammet av konkurs, og unge, vakre Amalie giftet seg bare 18 år gammel. Hun brøt ut av ekteskapet og begynte som alenemor til to å delta i avisdebatter. I 1884 giftet hun seg med den danske forfatteren Erik Skram, og debuterte med romanen Constance Ring i 1885. Hun er kanskje mest kjent for sitt verk Hellemyrsfolket.