Meny
Peter Englund: Krigens skjønnhet og sorg
Peter Englund: Krigens skjønnhet og sorg

Krigens skjønnhet og sorg

Skandinavias beste historieformidler

, VG Terningkast 6
Første verdenskrig var den mest rystende hendelsen i verden siden Romerrikets fall. Krigens skjønnhet og sorg forteller historiene som ER historien. Les mer
Vår pris
299,-
Spar
43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 15 bonuskroner!

Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 15 bonuskroner!

Om boka

Da forfatter og historiker Peter Englund bestemte seg for å skrive om første verdenskrig, ville han utføre et eksperiment: Han ville skrive en historie der menneskene og deres erfaringer under krigen, deres tanker og lidelser, fikk en sentral rolle. – Hva er det som skjer med mennesker og med samfunnet i ekstreme situasjoner? Vi ser sider av oss selv og andre som vi aldri ville sett ellers, sier Englund.

«Dette er ei bok til å bli beveget av, klok av og fredselsker av.»

Gudleiv Forr, Dagbladet

Krigens «Hvordan»
«Dette er en bok om første verdenskrig. Det er imidlertid ikke en bok om hva krigen var – altså om dens årsaker, forløp, slutt og konsekvenser – men en bok om hvordan den var ... Det jeg har prøvd å rekonstruere er ikke først og fremst et forløp av hendelser, men en verden av følelser,» skriver Peter Englund i forordet. Krigens skjønnhet og sorg er kåret til en av Skandinavias ti viktigste sakprosabøker etter år 2000.

«De ble alle fratatt noe – ungdom, illusjoner, håp, medmenneskelighet, en framtid.»

Unike øyenvitneskildringer
Første verdenskrig kjenner vi først og fremst fra historiebøkene, de fatale skuddene i Sarajevo, de gjørmete skyttergravene, de endeløse felttogene og de ufattelige skadene som ble gjort på både mennesker og samfunn. Peter Englunds fortelling er fra en annen synsvinkel. Nitten gutter og jenter, kvinner og menn fra tolv forskjellige land, var blant dem som fikk verdenskrigen kastet på seg i 1914. Deres hverdag ble krigshverdag. De kom ikke i historiebøkene, men opplevelsene – skildret gjennom dagbøker, brev og memoarer, gir oss et sant og ektefølt bilde av denne katastrofen av en verdenskrig. De ble alle fratatt noe – ungdom, illusjoner, håp, medmenneskelighet, en framtid.

Den personlige stemmen
Skolejenta Elfriede (12 år), sykesøsteren Florence (27 år), infanteristen Alfred (21 år), feltkirurgen Harvey (45 år) og den norske sykepleieren Lyder (29 år) som vervet seg frivillig, er noen av personene Englund lar slippe til orde i denne makeløse historien. 213 korte kapitler om krigen som forandret verden for alltid.

«Peter Englund har skapt et mesterverk av fortellende historieskrivning, like merkelig underholdende som skremmende. Han har virkelig overgått seg selv.»

Mats Gellerfelt, Svenska Dagbladet

 

Fakta

Utdrag

 

Om forfatteren

Peter Englund (f. 1957) er en av vår tids fremste historiske forfattere og har skrevet en rekke populærvitenskapelige historiebøker og essaysamlinger, som den internasjonale suksessen Poltava (1988). Englund ble utnevnt til medlem i Svenska Akademien i 2002 og var akademiets faste sekretær (ständige sekreterare) fra juni 2009 til juni 2015. I april 2018 kunngjorde Englund at han ikke lenger ville delta i Svenska Akademiens arbeid. Nå har han trådt inn igjen for å gjøre forsamlingen beslutningsdyktig og i stand til å innvelge nye medlemmer. 

Medlemsblad

 

Anmeldelser

Skandinavias beste historieformidler

, VG Terningkast 6

Peter Englund har skapt et mesterverk av fortellende historieskrivning, like merkelig underholdende som skremmende. Han har virkelig overgått seg selv.

, Svenska Dagbladet

Dette er ei bok til å bli beveget av, klok av og fredselsker av.

, Dagbladet

... gjør inntrykk på sine lesere

, Fædrelandsvennen

Mesterlig

, Aftenposten