Astrid Lindgren: Krigsdagbøker 1939-1945

Krigsdagbøker 1939 - 1945

Det går et søkk og en fryd gjennom en leser underveis i Astrid Lindgrens krigsdagbøker.

, VG Terningkast 6
I sene nattetimer, etter at dagens sekretærjobb var avsluttet, ungene lagt i seng og husarbeidet unnagjort, skrev Astrid Lindgren flittig i dagbøkene sine under hele andre verdenskrig. Den unike, personlige dokumentasjonen av en av Skandinavias største forfattere gir oss muligheten til å se krigshverdagen gjennom Lindgrens varme og skarpe blikk. Les mer
Vår pris: 329,-
Spar: 47,-

Veil. pris: 376,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Om boka

«Jeg begynte å skrive dagbøkene for å holde orden på hukommelsen min og få et samlet bilde av hva som skjedde i verden og hvordan det påvirket oss», sa Astrid Lindgren om dagbøkenes tilblivelse. 

Storpolitikk og middagsmat
Da de tyske troppene marsjerte inn i Polen i 1939, var Astrid Lindgren en ung frue i Stockholm. Den 32 år gamle tobarnsmoren arbeidet både som husmor og sekretær. Trygt bosatt i det nøytrale Sverige med mannen Sture Lindgren og de to barna fulgte hun våkent med på de historiske hendelsene og grep instinktivt til pennen. Det føltes avgjørende og nødvendig å dokumentere dette, å samle avisklipp fra dramaets mange vendepunkter, å føre inn de hverdagslige hendelsene side om side med verdensomveltende rapporter fra slagmarken. Egen familieengstelse side om side med militære fremrykninger - i det hele tatt, fange det dramaet det er å være et levende menneske, midt i ragnarok. 

Et forfatterskap i emning 
Lindgren var ennå ikke blitt forfatter, og Pippi Langstrømpe dukker plutselig opp i en liten linje mot slutten av dagbokperioden - og krigen. I 1945 skriver hun stolt at den «gode ungen Pippi» er solgt til Norge! 

Den blivende forfatteren hadde et hemmelig oppdrag under krigen, hun ble satt til å sensurere vanlige folks brev til hverandre. Slik fikk hun tidlig innblikk i jødenes redselsfulle skjebne, og hun kom svært tett på hva krigen gjorde med vanlige folk, deres redsler og lengsler. Unge Astrid raser og fortviler over alt hun er vitne til, samtidig som hun må håndtere dramatiske ting på hjemmefronten. Når krigen er slutt, er også et ekteskap over, men et forfatterskap er nettopp begynt. 

«Dagbøkene er et unikt krigsdokument, der den samtidige rapporteringen skaper en spesiell atmosfære. De gir også et bilde av hverdagslivet, og av kunstneren som ung kvinne.» 

Maya Troberg Djuve, Dagbladet 

 

Fakta

Om forfatteren

Astrid Lindgren (1907 - 2002) vokste opp i Vimmerby i Småland. Hun tok sekretærutdannelse i Stockholm, fikk jobb på et kontor, giftet seg og stiftet familie. Hun skrev bøker for barn i alle aldre, om idyll og moro, spenning og alvor, og hun har skapt figurer vi alle føler at vi kjenner. Den produktive forfatteren har skrevet over 40 bøker i tillegg til en mengde bildebøker, teaterstykker og viser, samt filmer, radio- og tv-serier. I årene 1946 - 1970 var hun redaktør for barnebokavdelingen til Raben & Sjögren. Lindgrens bøker er oversatt til nesten hundre språk, har fått utallige priser og utmerkelser og er for lengst blitt klassikere. 

 

Utdrag

 

Medlemsblad

 

Anmeldelser

Det går et søkk og en fryd gjennom en leser underveis i Astrid Lindgrens krigsdagbøker.

, VG Terningkast 6

Dagbøkene er et unikt krigsdokument, der den samtidige rapporteringen skaper en spesiell atmosfære. De gir også et bilde av hverdagslivet, og av kunstneren som ung kvinne.

, Dagbladet Terningkast 5