Meny
 

Lyset bak øynene

; Turid Farbregd (Oversetter)

«Den unge, og det må være lov å si, lovende Kinnunen er en av flere flinke finske forfattere på vei opp og frem i nordisk litteratur. I intervjuer røper han at det kanskje blir en bok til om denne motsigelsesfylte familien. Uten tvil en finsk gladmelding.»

, Klassekampen
En familie kan romme mange historier og uforglemmelige personer. Tommi Kinnunens karakterer har sterk vilje og lar seg ikke kue i denne romanen, som er en sjelden leseopplevelse. Les mer
Vår pris
299,-
Spar
43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Lavmælt og kraftfull

En familie kan romme mange historier og uforglemmelige personer. Tommi Kinnunens karakterer har sterk vilje og lar seg ikke kue i denne romanen, som er en sjelden leseopplevelse.

Tommi Kinnunen er i sannhet en fabelaktig forteller! Han beskriver ensomhet og utenforskap med stor innsikt og intensitet. I Lyset bak øynene kan vi lese om familien fra Nord-Finland – om Helena som er blind og skaper seg et liv som pianostemmer i Helsingfors og nevøen Tuomas som lengter etter å stifte egen familie, men bærer på en hemmelighet.

Barnets øyne
Lengsler, sorg, tragedier og kjærlighet. I denne romanen forteller Kinnunen videre om familien fra romanen Der fire veier møtes, men Lyset bak øynene kan altså fint leses som en frittstående roman. Helena og Tuomas er hovedpersonene, men de står på mange måter utenfor familien – og samfunnet. Kinnunen har fått mye ros for sin beskrivelse av det å være blind. Barnet Helena får mye hjelp til å tolke sine omgivelser av den yngre broren Johannes, men er viljesterk og vil være uavhengig. Så blir hun sendt bort. «Nå må du klare deg selv», får niåringen høre av faren Onni da hun blir plassert på institusjon for barn med skader av både fysisk og psykisk art. Det er hjerteskjærende. Hun lengter hjem og tilgir ham aldri. 

Å finne sin vei
Tuomas er Johannes' yngste barn. En følsom gutt som gråter sårt og lenge over søsknene som flytter hjemmefra, men som selv flytter sørover til Helsingfors for å studere og etablere et liv der han kan skjule sitt sanne jeg for familien. Både Tuomas og Helena må erkjenne at de ikke er som omgivelsene forventer av dem. Hvordan finne sin egen vei og bli akseptert som den man er? 

Lyset bak øynene er fortellekunst på sitt beste – lavmælt og kraftfull på samme tid. 

 

Fakta

Utdrag

Medlemsblad

Om forfatteren

Tommi Kinnunen (f. 1973) vokste opp i det nordøstlige Finland og bor nå i Åbo. Hans to første romaner Der fire veier møtes (Pax 2015) og Lyset bak øynene (Pax 2017) ble begge innstilt til en rekke priser i hjemlandet. Kinnunens siste utgivelse på norsk er romanen Skår, som ble utgitt på Pax Forlag i 2019. Han er allerede oversatt til mer enn 20 språk. 

Anmeldelser

«Den unge, og det må være lov å si, lovende Kinnunen er en av flere flinke finske forfattere på vei opp og frem i nordisk litteratur. I intervjuer røper han at det kanskje blir en bok til om denne motsigelsesfylte familien. Uten tvil en finsk gladmelding.»

, Klassekampen

«Lyset bak øynene tegner sine skikkelser så tydelig og gripende at den blir tidløs.»

Politiken

«En viktig beskrivelse av opplevelsen av å være annerledes ... I tillegg er romanens fortelling svært dyktig og variert oppbygd.»

Turun Sanomat

«En glødende engasjert og målbevisst oppbygd roman ... Kinnunen [har] evnen til å fange store mengder følelser i et lite glimt av tid.»

Helsingin Sanomat