Meny
 

Madame de Pompadour

; Henrik Eriksen (Oversetter)

Historien om Madame de Pompadour er som et eventyr. Intriger, storpolitikk, begjær og rå maktbruk var kunster hun behersket til fingerspissene. Les mer
Vår pris
99,-
Spar
300,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 99,-
Spar: 300,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Herman Lindqvist har i flere tiår underholdt oss med sine historiske kunnskaper og sitt enestående fortellertalent. Nå har han tatt for seg en kvinneskjebne som ikke likner noen annens: Madame de Pompadour, piken av borgerstanden som ble kongens elskerinne og som styrte 1700-tallets Frankrike i tjue år. Februar 1745. I det franske slottet Versailles avholder man århundrets maskeradeball for å feire kronprinsens bryllup. Arrangementet er spektakulært, men det sladderlystne hoffet snakker bare om én ting: at kongen, Ludvik XV, er som forhekset av en ung kvinne utkledd som jaktgudinne. Hun heter Madame d’Etoilles og er skandaløst nok en vanlig borgerkvinne av simpel herkomst. Men kongen er aldeles henført. Ingen på festen kan likevel ane at denne enkle kvinnen skal komme til å styre så vel kongen som hele Frankrike i nesten tjue år. Og hun skal komme til å gå inn i historien som Madame de Pompadour.

Opp og fram
Hun ble født tjuetre år tidligere som Jeanne Poisson. Hennes mor Madeleine var datteren til en slakter, men ved hjelp av sin skjønnhet hadde hun latt seg forsørge av flere høyt plasserte elskere. Jeanne vokste opp og ble en søt og intelligent pike, og hennes mor hadde storslagne planer for datteren. Da Jeanne var ni år, tok Madeleine henne med til en spåkvinne som forutså at datteren en dag skulle komme til å bli kongens elskerinne. For Madeleine var datterens fremtid nå bestemt, og hun startet et høyst målrettet arbeid med Jeannes utdannelse. Med romslig bistand fra sine formuende elskere, ble Paris’ fremste lærere ansatt. Jeanne ble undervist i de skjønne kunster og andre ting som en ung dame av adelen var forventet å kunne. Hun viste seg å være usedvanlig begavet og svært lærenem. Dessuten hadde hun en medfødt forfinet smak når det gjaldt mote, og hun kledde seg utsøkt. Med litt hjelp fra innflytelsesrike kontakter, ble Jeanne raskt akseptert i de finere salongene. Men det krevdes en enda høyere stilling i samfunnet for å nå inn i Versailles og i kretsene rundt kongen. Dette ble ordnet gjennom et arrangert ekteskap. Den utvalgte het Charles-Guillaume Le Normant, og han var brorsønn til en av morens elskere. Som de fleste andre menn ble Charles-Guillaume svært forelsket i sin fortryllende unge brud, og de fikk faktisk en kort tid med ekteskapelig lykke. Før andre jaktmarker lokket til seg den ambisiøse Jeanne.

Forelsket konge
Livet ved Versailles er midt på 1700-tallet noe helt spesielt. Hoffet består av omtrent fire tusen høyadelige mennesker som døgnet rundt deltar i et fascinerende spill. Det går stort sett ut på å holde seg inne i kretsen rundt kongen, Ludvik XV. Mange bor på slottet, og dagene går med i en stadig kamp for å beholde og forbedre sin priviligerte tilværelse. Til tross for at de fleste er både rike og fornemme, er de ofte innlosjert i små, forfalne og stinkende kott av noen rom. Med en gang noen faller i unåde og forvises fra slottet, er en annen der og legger beslag på den forviste personens fordeler. I dette merkelige landskapet gjør den ikke-adelige Jeanne entré. Ikke rart at det blir skandale. Men kongen er forelsket. For ham, som har vokst opp i en strengt beskyttet verden uten særlig kontakt med omverdenen, er Jeanne som en frisk vind. Hun feier inn i hans liv, og det er snart klart for alle at dette ikke bare handler om fysisk tiltrekning. Nei, Jeanne har funnet veien til kongens hjerte, noe som er en bedrift i seg selv siden Ludvik XV er en innadvendt og asosial person som egentlig avskyr livet ved det strengt formelle hoffet. I Jeanne har han møtt en kvinne som stadig overrasker ham. Det varer ikke lenge før hun er innstallert på slottet, og stadig oftere spør kongen henne til råds i politiske spørsmål. Den enkle borgerpiken fra Paris er blitt en maktfaktor å regne med. Men det gir henne også mektige fiender.

Strålende opplagt forteller
Det er en Herman Lindqvist i strålende fortellerhumør som her gir oss en saftig skildring av livet i 1700-tallets Versailles, vevet sammen med den utrolige historien om Madame de Pompadour. I praktisk talt tjue år styrte hun Frankrike, og hennes innflytelse kan knapt overvurderes. Hun grunnla skoler og bygde slott, hun inspirerte kunstnere og forfattere, og hun var selve symbolet for den tidsperioden som vi kaller rokokko. Madame de Pompadour levde et enestående liv i en tid som aldri opphører å fascinere.

.

FAKTA
Utgitt:
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788252572650
Nr: 9009183
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger