Mannen som ikke var morder

; Hans Rosenfeldt ; Håvard Syvertsen (Oversetter)

Den omstridte psykologen Sebastian Bergman blander seg inn i en drapsetterforskning, mot etterforskernes vilje. Hva er hans motiver? Les mer
Vår pris: 79,-
Spar: 290,-

Veil. pris: 369,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 4 bonuskroner!

Om boka

Historien begynner med at en mor melder sin seksten år gamle sønn savnet. Hun er urolig. Roger har ikke for vane å forsvinne i over et døgn i strekk. Hos politiet i Västerås får man ikke riktig gjort noe med saken - han er sikkert bare reist til Stockholm, er omkvedet - helt til Roger dukker opp i en myrpytt i skogen. Tragedien er et faktum, og en etterforskningsgruppe fra Rikskrim tar over etterforskningen.

Rosenes leir
Etterforskningsleder Torkel Höglund leder en sammensveiset gruppe som har jobbet tett sammen i lang tid. Rutinert begynner de med sine faste oppgaver, sjekker telefonsamtaler, går over tekniske bevis og forsøker etter beste evne å rekonstruere Rogers siste timer. Begavede og ambisiøse Ursula har hånd om den tekniske etterforskningen, etterforskerne Vanja og Torkel intervjuer Rogers mor og vennene hans - det viser seg å være fort gjort, for han hadde ikke så mange. Etter det de kan skjønne forlot Roger kjæresten sin klokka ti, for deretter å fordufte sporløst. Så hvordan endte han i myra?

Høstens sterkeste kriminalroman.
Femina

Ustabil psykolog
Kriminalpsykolog Sebastian Bergman, en av Sveriges største eksperter på seriemordere, befinner seg også i Västerås. Han skal bare rydde og selge morens hus, etter at hun nylig gikk bort. Bergman er ikke en typisk helt: han er følelsesmessig avstumpet, en patologisk kvinneforfører og i dyp krise etter en personlig tragedie. Før tragedien rammet bisto Sebastian Bergman politiet i en rekke krevende drapssaker. Hans egenartede måte å tenke på gjorde ham til en uvurderlig støtte, men samtidig bidro hans asosiale vesen slettes ikke til å bedre miljøet blant etterforskerne. Sebastian Bergman er ingen populær mann. Han gjør et sjokkerende funn i morens hus, et funn som ryster ham helt inn i det vakumet der sjelen hans pleide å være. Før katastrofen. Tilfeldighetenes spill gir ham en åpning inn i etterforskningen av drapet på Roger - for Sebastian Bergman har en agenda. Og den består ikke nødvendigvis bare av å oppklare et drap.

...en kriminalroman som kombinerer fundamental høyspenning og god, gammeldags intelligent refleksjon omkring mellommenneskelige relasjoner i vid forstand.
PG Olsen, Aftenposten

Bygdedyret
Etterforskningsteamet er mildest talt lite begeistret for å få ham tilbake. Men Bergmans intelligens og ekspertise gjør ham snart uunnværlig, ikke minst da flere og flere spor peker i retning av byens fine og aristokratiske privatskole, hvor Sebastian Bergman selv har gått. Forfatterne Hjorth og Rosenfeldt kjenner sine småsteder. All småligheten som sirkulerer like under overflaten, gamle bånd som er vanskelige å fri seg fra, undertrykte følelser og fordekte handlinger. Og ikke minst hva naboen tror - klaustrofobien er nesten til å ta og føle på. Hjorth og Rosenfeldt spenner opp et bredt lerret og lar bygdedyret utfolde seg i fri dressur. Kanskje ikke noe vakkert skue, men det bringer ut det verste (og kanskje det beste?) i folk, og det blir stor spenning av det. De fleste vil kjenne seg grøssende igjen, både i småstedenes ubønnhørlige logikk, men ikke minst i ungdommens smertelige desperasjon. Kampen for å finne et ståsted og en identitet er universell. Etterforskningen av Rogers siste timer viser at alt ikke er som man skulle tro ...

Sensasjonelt bra svensk kriminalroman.
Hn

Fantastisk mottakelse
Denne stilsikre debuten har allerede vakt stor internasjonal oppmerksomhet, og er solgt til en rekke land. Anmelderne har nærmest overgått hverandre i lovprisninger, og svenske og danske lesere kan knapt vente på mer. Neste bok i Sebastian Bergman-serien skal hete Nemesis, og etter hva ryktene forteller skal den være vel verdt å vente på. Den er planlagt utgitt i 2012, så det gjelder å smøre seg med tålmodighet. Og i mellomtiden kan leserne kose seg med Mannen som ikke var morder.

Første del av serien om psykologen Sebastian Bergman er også filmatisert.

 

Grattis! Den beste svenske debuten siden Larsson? Den er bra. riktig bra.
Kristianstadsbladet

 

En ytterst velfungerende og underholdende bok.
Politiken

Fakta

Om forfatterene

Hans Rosenfeldt
(f. 1964) er et kjent ansikt og en kjent stemme i Sverige, der han har vært programleder i en lang rekke TV- og radioprogrammer. Han er desuten skuespiller og manusforfatter. Han var underholdningssjef på SVT 2003-2005.

Mikael Hjorth
(f. 1963) er regissør og manusforfatter. Han har også vært produsent for flere filmer, senest Snabba cash, basert på Jens Lapidus' roman. Han er en av grunnleggerne av produksjonsselskapet Tre vänner, som lager tv-serier, reklamefilm, teater og spillefilmer.