Mat fra skogen

; Baard Næss (Illustratør)

Slå to fluer i én smekk, la kropp og sjel nyte godt av en tur mens du sanker inn alle godsakene naturen har å by på! Les mer
Vår pris: 349,-
Spar: 50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 17 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Hilde Røer Johnsrud

I Norge har vi lange tradisjoner for å høste av det som naturen rekker å frambringe i løpet av en kort sesong. De fleste har gylne barndomsminner fra sensommerturer i skogen, med duft av granbar og med solvarme blåbær i spannet - og kanskje med en og annen kantarell som en uventet bonus. Lite kan måle seg med å finne lysende gule kantareller i dyp, grønn skogsmose. Enhver ivrig soppsanker har kjent litt på den grådigheten som et skikkelig «gullrush» kan forårsake. På de aller beste soppturene må man ta av seg anorakken, knyte igjen åpningene og fylle den med snadder. Så kan man, selv på en hustrig vinterkveld, nyte smaken av skog og sensommer.

«Nye» råvarer
Blåbær og kantareller er råvarer som de fleste kjenner godt, men det finnes jo så mye mer som bare venter på å bli høstet! Og ikke bare om høsten - i boka Mat fra skogen har Magnus Sjøberg og Baard Næss utvidet repertoaret til å bli nærmest helårs. Visste du for eksempel at bjørk er en utmerket matressurs? De små museørene egner seg utmerket både til te, saft og pynt i isbiter - og de litt ambisiøse kan tappe sevje. Bjørkesevje er svært næringsrikt, og dessuten er det virkelig smaken av vår. Server i høye glass med isbiter med innfryste «museører» i maisola på terrassen - mmm ... Bjørkeblader egner seg også godt som erstatning for dill til gravet fisk, bladene inneholder naturlig viktige melkesyrebakterier som bidrar til å mørne fisken.

Spis ugresset!
Visse råvarer kan man med god samvittighet virkelig fråtse i. Både løvetann og brennesle kan brukes i de lekreste retter. Det er noe av det sunneste man kan spise, det er gratis - og som en bonus får man luket litt samtidig. I den lekre ugressuppa inngår rikelige mengder av både løvetann, brennesle og forhatt skvallerkål, så det gjelder å spise seg stappmett. Og for noen farger! Følg gjerne opp med ørret tartar med løvetann eller ugressalat - og kanskje en løvetannschnaps til slutt? Om man ikke ønsker å servere en iskald, fristende gran tonic, selvfølgelig. Friske granskudd sitter som et skudd sammen med ginen - prøv selv!

I granskauen
Gran er selvfølgelig også en råvare som de fleste av oss har tilnærmet fri tilgang på, men som de færreste benytter. Det er synd, for de ferske skuddene har en frisk og syrlig smak som egner seg til mye. Prøv syltede granskudd som tilbehør til kjøtt eller fisk, eller som snacks, eller prøv granskuddgele til viltsteika. Et høydepunkt er sukkersaltet reinsdyr med smak av gran, med snøfrisk, salat, syltet sopp og skogsbær til. Pynt gjerne med noen av sesongens spiselige blomster. Lekrere mat får man ikke selv på de fineste restauranter.

Søt avrunding
Noe lekrere på en varm og lummer sommerkveld enn en skikkelig frossen nyperose-margharita kan man knapt tenke seg. Slående farge, og en duft av det beste sommeren har å by på. Så følger deilige bær, slag i slag - og i Mat fra skogen finner du alle de beste oppskriftene både på desserter og paier, men også på mer kreative måter å utnytte disse fantastiske råvarene på. Litt senere i sesongen er det lurt å få i hus noen av nypene også. Nypechutney smaker utmerket både til grillmat og ikke minst til en moden brie eller camembert. Sofistikert og enkelt! Rypejegerne bør la rype med nyper og rosmarinstekte poteter bli en tradisjon heretter.

Ut i skogen!
La høsten bli en travel tid, men på en god måte. Det er nok av stress i en travel hverdag, men en tur i skogen bøter på mye av det. Få ro i sjela, en sprek kropp og fryser og boder fulle av det beste fra skogen. Tre ting på en gang - det er fullt mulig, det!

Fakta