Meny
Liv Køltzow: Melding til alle reisende

Melding til alle reisende

'Melding til alle reisende' er en fortelling du ikke har lest før. Romanen svinger fra desperasjon til eufori, bryter tabuer, leker og etterlater leseren et par hakk klokere.

, Dagbladet Terningkast 5
«Hit skulle jeg! Jeg ville ha levd på en helt annen måte hvis jeg hadde visst det, » tenker Kaja da hun får diagnosen Parkinson. Det er krise. Hva nå? Livet tar enda en uventet vending da hun møter en ny mann. Les mer
Vår pris
299,-
Spar
43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

På livets krokete vei

«Å hengi seg til noe klin ufornuftig har aldri vært hennes greie. Så blir hun syk, og oppdager et svært høl som aldri har vært fylt. Lurer på om det er for sent å begynne å leve nå – er det ikke det, da? Men det er aldri for sent å begynne å leve. Er min teori, i hvert fall. Aldri.» sier Liv Køltzow om den godt voksne hovedpersonen Kaja i romanen Melding til alle reisende

Et usminket portrett
Kaja har, som forfatteren selv, fått diagnosen Parkinson. Kaja er ikke Liv, det er ikke selvbiografisk, dette, men forfatteren har førstehånds erfaring med å leve med sykdommen. De deler noen erfaringer, forfatteren og hovedpersonen, og en god porsjon fandenivoldskhet om at livet fortsatt har noe å by på, sykdom eller ei. Så når Kaja møter en mann på rehabiliteringssenteret hun er på, legger hun fornuften på hylla og lar seg virvle inn i en heftig kjærlighetsaffære. 

«De deler noen erfaringer, forfatteren og hovedpersonen, og en god porsjon fandenivoldskhet om at livet fortsatt har noe å by på.»

Uærlig kjærlighet?
Vegard Vinsnes er trailersjåfør og dansebandmusikant, en helt annen type enn Kaja vanligvis møter på sin vei. Men hun blir betatt av livsviljen og maskuliniteten hans, og hun lengter sånn etter kjærlighet. Han på sin side sier ikke nei takk til et kjærlighetsforhold, særlig ikke til en som sitter litt godt i det. Forholdet er ikke knirkefritt akkurat, og man kan spørre seg om hvem det er som utnytter hvem. 

Galgenhumor og selvironi
«Romanen handler om aldring, sykdom, seksualitet og andre tabuer – hvem andre tør å skrive om dette?», sa forlagssjef Trygve Åslund i sin tale da Liv Køltzow ble tildelt den høythengende  Aschehougprisen. Han trekker fram hvordan hun i hele sitt forfatterskap har vært opprørsk, og hvordan hun hele tiden fornyer seg. Denne gangen med selvironiske finter, ekspressivitet, galgenhumor – og for en energi! 

«Kaja ser at den arven hun har båret på – et slags melankolsk syn på verden, hvor man skriver bøker og ser svart på tilværelsen – den har hun ikke lenger bruk for med denne sykdommen. På en paradoksal måte gjør det henne friere. Hun får pælmet ut litt av bagasjen ved hjelp av Vegard,» sier forfatteren selv. 

 

Fakta

Utdrag

 

Om forfatteren

Liv Køltzow (f. 1945) er en av våre markante samtidsforfattere. Hun debuterte med novellesamlingen Øyet i treet (1970), og første roman var Hvem bestemmer over Bjørg og Unni? (1972). Forfatterskapet har blitt en rekke priser til del. Hvem har ditt ansikt? (1987) og Det avbrutte bildet (2002) ble innstilt til Nordisk råds litteraturpris, biografien Den unge Amalie Skram (1992) ble både kritiker- og publikumssuksess, og i 1997 fikk hun Brageprisen for romanen Verden forsvinner. Den siste i rekken av hederspriser er Aschehougprisen 2018. Melding til alle reisende (2015) er hennes foreløpig siste roman. 

 

Medlemsblad

 

Anmeldelser

'Melding til alle reisende' er en fortelling du ikke har lest før. Romanen svinger fra desperasjon til eufori, bryter tabuer, leker og etterlater leseren et par hakk klokere.

, Dagbladet Terningkast 5

Liv Køltzow har skrevet en intim, selvbiografisk farget roman som i sine beste sekvenser både overrumpler og imponerer.

, Stavanger Aftenblad Terningkast 5

'Melding til alle reisende' viser en Liv Køltzow i særdeles heftig modus. Hun skriver mer frekt, direkte og omsvøpsløst om erotikk, sjalusi, penger og sykdom i denne romanen enn i sine foregående.

, Dagsavisen

Det hviler en høy himmel over Liv Køltzows forfatterskap, og for meg er 'Melding til alle reisende' blant hennes beste bøker. Den er klok og gripende, sorgtung og full av komikk.

, Klassekampen

En engasjert roman om livet, kunsten og kjærligheten. Den skildrer en kvinne som ikke har tenkt å gi seg.

, NRK Bok