Meny
 

Mitt grådige hjerte

; Karen Blixen (Omtalt) ; Frida Kahlo (Omtalt) ; Simone de Beauvoir (Omtalt) ; Billie Holiday (Omtalt)

Livet er lunefullt, og kjærligheten ikke alltid evig. Det er en fest å lese Hege Duckerts beretning om sterke kvinner, og om hvordan kjærlighet og svikefulle menn former livet. Les mer
Vår pris
50,-
Spar
299,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 50,-
Spar: 299,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Karen Blixen, Billie Holliday, Frida Kahlo og Simone de Beauvoir. Fire vidt forskjellige kvinner som satte spor etter seg. Med utgangspunkt i deres livshistorier beskriver Hege Duckert hvordan møtet med kjærligheten preget livet deres. Det handler om kvinner som strever med å forene frihet med kjærlighet - og det handler om flyktige menn med rastløse hjerter. Sjalusi og tap av kjærligheten åpner for uante krefter hos disse kvinnene, og fører til skaping av livskraftig kunst. Etter hvert sniker det seg inn en femte kvinne, nemlig Duckert selv. I sitt forsøk på å forstå kvinnene, trekker hun paralleller til eget liv.

Sjalusien som formørker
Sjalusi er en tabufølelse, en følelse man ikke skal vedkjenne seg, men er det mulig å leve i et kjærlighetsforhold uten å havne i sjalusiens mørke? Simone de Beauvoir var hele livet opptatt av selvstendighet og frihet. Hvordan kunne det ha seg at hun var plaget av intens sjalusi? Hun brukte mye kraft på å overbevise sine lesere om at hun ikke var sjalu på andre kvinner i mannen Jean Paul Sartres liv, og ordet sjalusi opptrer ikke i hennes erindringer. Men i romanene fremstår sjalusien i all sin velde, og det er ofte sjalusien som driver handlingen framover. Hege Duckert mener det er en trøst at selv den intellektuelt briljante Beauvoir slet med å komme ut av sjalusiens klamme klo. Og hvordan taklet Beauvoir egentlig friheten i sine egne kjærlighetsforhold, der hun pendlet mellom to menn, i et forsøk på å bevare lidenskap på den ene siden, og et familieliv på den andre. Hun mente selv at hun var grådig, ville ha alt ut av livet, være både kvinne og mann, være selvisk og uselvisk. Når hun ikke lykkes ble hun gal av raseri, og etter hvert blir hun også svært ulykkelig og alkoholisert.

Sterke kvinner, utro menn
Karen Blixen var en eventyrer, hun forlot alt kjent og kjært, satset høyt og tapte stort, både penger og menn. Hvorfor omskapte Karen Blixen livet i Afrika til en mytisk fortelling som bare delvis var sann, og mente hun at de mennene som ikke ville bli hos henne, var viktigst å holde på? Karen Blixen greide å gjøre kjærlighetstapet om til sterke og originale fortellinger. Og hva med Billie Holiday, hvorfor valgte hun konsekvent partnere som mishandlet henne? Og er det slik at Frida Kahlos kraftfulle malerier ikke bare uttrykker fysisk smerte, men også er et uttrykk for de følelsesmessige lidelsene hun opplevde ved mannens gjentatte utroskap? Alle disse kvinnene hadde langvarige forhold til menn som hadde andre kvinner. De levde med denne situasjonen inntil den ble uholdbar og det oppsto en krise. Med unntak av Simone de Beauvoir, som aldri giftet seg, måtte de akseptere skilsmisser med langt større sosiale og økonomiske konsekvenser enn i dag. De søkte trøst og lindring hos egne elskere, både menn og kvinner, og det at de ble sviktet kom sterkt til uttrykk i deres kunst.

Boka Mitt grådige hjerte er en reise inn i disse fire kvinners liv, men også inn i forfatterens liv - og i vårt eget!

 

Fakta

Utdrag

Om forfatteren