Moral for vakre piker/Skrivemaskinkurs

; Toril Hanssen (Oversetter)

Det finnes gode grunner til at Afrikas svar på Miss Marple, Mma Ramotswe, er blitt en av verdens mest populære krimfigurer. Den viktigste er vel at man knapt kan finne mer sjarmerende fortellinger, selv utenfor krimsjangeren Les mer
Vår pris: 50,-
Spar: 319,-

Veil. pris: 369,-  (Bok)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 3 bonuskroner!

Om boka

Millioner av lesere verden over koser seg med bøkene om Mma Ramotswe og hennes detektivbyrå. Her er alle saker viktige, høyt og lavt, smått eller stort: Det handler om livet. De fantastiske personskildringene er kanskje også mye av grunnen til at Alexander McCall Smiths enorme suksess. Her er ingen spekulativ brutalitet, ingen oppsiktsvekkende mordmetoder, men mye god innsikt i menneskesjelens irrganger.

Verdens beste land
Botswana er verdens beste land, det er Mma Ramotswe overbevist om. Riktignok hadde det vært enda litt bedre dersom solen var litt mer barmhjertig i de varmeste tre månedene - men bortsett fra det, er Botswana perfekt. De gode, gamle tradisjonene, høflighet og gjestfrihet, holdes fremdeles i hevd, og livet går sin vante gang. Likevel er menneskene langt fra ufeilbarlige, i Botswana som andre steder - og det er det Damenes detektivbyrå nr. 1 lever av. Det er ikke den ting om utro ektemenn, gamle hemmeligheter eller bortkomne barn Mma Ramotswe ikke kan finne ut ved hjelp av gode samtaler og, ikke minst, kvinnelig intuisjon. Som en afrikansk miss Marple stikker hun nesen sin i mangt og mye, til glede for noen og til like stor irritasjon for andre. De som har urent mel i posen bør vokte seg vel for hva de røper i Mma Ramotswes påhør.

To bøker i en
Moral for vakre piker handler om hvordan vakre jenter kommer lettere til alt, noe særlig assistent Mma Makutsi synes er blodig urettferdig. Men kanskje finnes det også utveier for moralske, hardtarbeidende men litt mindre iøynefallende damer? Alt virker såre vel for Precious Ramotswe og hennes forlovede, verkstedeier J.L.B. Matekoni. Men ganske snart slår idyllen sprekker. Matekoni begynner å oppføre seg underlig. Der han før var entusiastisk er han nå uinteressert, han er full av selvbebreidelser og langt fra sitt vanlige trygge jeg. Og detektivbyrået taper penger til tross for suksess og gode anbefalinger. Dessuten ivrer Mma Makutsi sterkt for forfremmelse. Mma Ramotswe er bekymret, men heldigvis får hun snart en ny sak og bryne seg på. Hun blir hyret av en mann som er redd hans nye svigerinne er ute etter å ta livet av broren hans. Samtidig får Mma Makutsi det delikate oppdraget å finne en pike som "ikke vil skjemme oss ut" til en missekonkurranse. Det skal vise seg å bli langt fra enkelt

Skrivemaskinkurs for menn
Mma Ramotswe og J.L.B. Matekoni er fremdeles forlovet, Matekoni er på bedringens vei etter depresjonen, og det må legges planer for bryllupet. Men stadig kommer det noe i veien, og det er vanskelig å få satt en endelig dato. I tillegg har det etablert seg en konkurrent i Gaborone. En mann med bakgrunn fra politiet i Johannesburg har etablert Detektivbyrå med fornøydgaranti. Mma Ramotswe blir urolig, men nye og gåtefulle oppdrag kommer heldigvis som perler på en snor. Mma Ramotswe løser problemer og behandler kundene sine med uanstrengt eleganse og formidabelt talent. Det er først når detektivaspiranten Mma Makutsi finner ut at hun trenger mer enn hun får i lønn fra detektivbyrået og verkstedet for å ta seg av sin syke bror, at komplikasjonene oppstår. Hun bestemmer seg for å starte Kalahari kveldskole i maskinskrivning for menn, men en av elevene har noe å skjule ...

Vennligheten selv
Bøkene om Mma Ramotswe er perfekte for alle som liker å drømme seg bort til en annen verden. I eksotiske Botswana, blant batswanaer, zuluer og andre, blir vi kjent med en rekke mennesker med romslige hjerter og skarpe sinn. Med sine formidable konversasjonsevner og sin kjennskap til menneskenes svakheter og innfall klarer Mma Ramotswe alltid å snakke sannheten ut av folk. Titt og ofte kan leserne ta seg i å ønske at man hadde sin egen Precious Ramotswe man kunne gå til med problemer, små eller store, og alltid få klok bistand. De som ikke er så heldige, får kose seg med bøkene om Mma Ramotswe. Koseligere sommerlektyre finnes knapt! Rigg deg til på stranda eller i hagen med denne dobbeltboka og litt kald drikke, og husk at det er den samme sola som skinner her som på Botswanas brunsvidde sletter.

Hvorfor dette er blitt en må-lese-serie? Fordi den er så ubetalelig vennlig, fordi den er detektivromaner full av uskyld og velvilje, fordi McCall Smith elsker det landet han skriver om, fordi menneskene som befolker fortellingene framstår som varme hverdagsmennesker og ikke konstruerte krimklisjeer, fordi realismen ligger i detaljene og ikke i politisk korrekte postulater. Eller rett og slett: Fordi det bare er sånn.
Tarald Aano, Stavanger Aftenblad om Moral for vakre piker

Fakta

Om forfatteren

Alexander Mccall Smith ble født i Zimbabwe og fikk sin utdannelse der og i Skottland. Han er professor i medisinsk jus ved universitetet i Edinburgh og er aktiv i en rekke nasjonale og internasjonale fora for bioetikk. Hans første bok på norsk var Damenes detektivbyrå nr 1 (2004), og er den første boken om Mma Ramotswe og hennes hverdag som Botswanas første kvinnelige detektiv. McCall Smith har også undervist ved forskjellige afrikanske universiteter - blant annet i Botswana der han var bosatt i en periode.