Meny
Linn Ullmann: Nåde. En besettende roman om et vanskelig tema
Linn Ullmann: Nåde. En besettende roman om et vanskelig tema

Nåde

Intenst og ypperlig fra Ullmann ... noe man leser i et eneste jafs. Den er besettende, umulig å legge fra seg. Hver setning er formet med kunst, man nyter det glassklare og gjennomført pregnante språket fra første til siste side.

VG Terningkast 6
Hvor går grensen mellom kjærlighet og forakt, mellom idyll og katastrofe? Nåde er Linn Ullmanns rystende, men vakre roman om et umulig valg. Les mer
Vår pris
299,-
Spar
43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 15 bonuskroner!

Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 15 bonuskroner!

Om boka

Presentert av redaksjonen

- Dette er en kjærlighetshistorie. Den bejubler livet, har Linn Ullmann sagt. Men den handler om et tøft tema, barmhjertighetsdrap. Ekteparet Johan og Mai får vite at han er dødssyk. Han ønsker å ta kontroll over situasjonen, og siden Mai er lege, ber han henne hjelpe ham til en verdig død.

Nåde er paradoksalt nok også en morsom bok - den er skrevet med et alvor som åpner for den svarte humoren.

- Er barmhjertighetsdrap en kjærlighetshandling? Eller et svik? Nesten alle mennesker kommer før eller siden opp i en livskrise. Nesten alle mennesker behøver hjelp en eller annen gang. Men hva slags hjelp tør vi be om og hva slags hjelp skal vi gi? Linn Ullmann stiller de vanskelige spørsmålene i romans form. 

Vondvakkert
Nåde er en voldsom, vakker og vond kjærlighetsroman om den vanskelige kunsten det er å leve til man dør. Om det umulige regnskapet som skal gjøres opp. Om å legge våre liv i andres hender. Linn Ullmann har gjort det i et språk som på en gang er dirrende og lekent, foruroligende og skarpt. Nåde er paradoksalt nok også en morsom bok - den er, som hennes tidligere bøker, skrevet med et alvor som åpner for den svarte humoren.

Legens skjebnesvangre ord
Vi møter Johan Sletten idet legens skjebnesvangre ord sniker seg innpå ham. Det er ord som til tross for mange forbehold likevel ikke lar seg fortrenge: han er døende. Det behøver ikke skje i morgen, det behøver ikke skje i neste uke eller neste måned. Men det skjer, og det har begynt nå. Han er gift med Mai, som er barnelege og Johans anker i livet, hans vegg mot det vonde. Sterke, flotte, hemmelighetsfulle Mai.

«Intenst og ypperlig fra Ullmann … noe man leser i et eneste jafs.»

VG

Johan forstår ikke hvordan en som henne kan elske en som ham. Hun er hans nåde. Nå blir han tvunget til å skjønne at han skal forlate det alt sammen - og han vil at det skal skje på en verdig måte. Han vil dø en verdig død, og han vil at Mai skal hjelpe ham med det. For, som han sier til henne, hans liv har ikke vært noen oppvisning i verdighet.

Hva er barmhjertighet?
Linn Ullmanns tredje roman går opp de tynne linjene mellom kjærlighet og forakt, mellom idyll og katastrofe og, bokstavelig talt, mellom liv og død. For når Mai sier ja til å hjelpe Johan med å dø, er det da et bevis på hvor sterk kjærligheten mellom dem er? Eller er det mer komplisert enn som så? Ser han - idet de gjør sin avtale - et drag av lettelse fare over ansiktet hennes? Linn Ullmann tar oss med helt inn i det rommet der alt du kan be om, er nåde.

«Nåde er en formfullendt tankevekker av en bok.»

Adresseavisen

Selv om Linn Ullmann i denne romanen behandler et kontroversielt tema, er Nåde først og fremst stor litteratur. Det er en fortelling om to små mennesker i verden, som elsker hverandre og som mister hverandre. Det er en rystende og vond roman, men samtidig vakker og full av lys fordi den drar oss tilbake inn i livet, det livet som ikke er mer enn hvordan det leves - men heller ikke mindre.

 

Fakta

Utdrag

 

Om forfatteren

Linn Ullmann (f. 1966) er en av de mest markante stemmene i nyere skandinavisk litteratur. Hun har utgitt flere kritikerroste romaner, som blir lest i USA og store deler av Europa. For Nåde (2002) ble hun tildelt Den norske leserprisen, hun har fått Gullpennen for sitt journalistiske virke, og hun har mottatt Amalie Skram-prisen for sitt samlede forfatterskap. Høsten 2015 utkom Linn Ullmanns sjette roman, De urolige, til enestående kritikker.

For denne mottok Linn Ullmann P2-lytternes romanpris og ble nominert til Kritikerprisen 2015 og Nordisk råds litteraturpris 2016.

Medlemsblad

 

Anmeldelser

Intenst og ypperlig fra Ullmann ... noe man leser i et eneste jafs. Den er besettende, umulig å legge fra seg. Hver setning er formet med kunst, man nyter det glassklare og gjennomført pregnante språket fra første til siste side.

VG Terningkast 6

Nåde er en formfullendt tankevekker av en bok.

Adresseavisen

Nåde viser noe som det trolig bare er litteraturen som kan få frem, nemlig det enestående ved ethvert menneskes død.