George Orwell: Nittenåttifire

Nittenåttifire

; Bjørn Alex Herrman (Oversetter)

Winston Smith arbeider i Sannhetsdepartementet med å forfalske fortiden. Bøker og avisartikler endres når det passer det allmektige Partiet å omskrive virkeligheten og historien. 70 år etter utgivelsen har en amerikansk president gjort boka mer aktuell enn noensinne. Les mer
Vår pris: 79,-
Spar: 263,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 4 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Ingvild Eriksen, praktikant i Bokklubben

«Fortiden ble visket ut, utviskingen ble glemt og løgnen ble sannhet», skriver Orwell. Hva er sant og ikke? Historien begynner med at Winston Smith skriver dagbok. Han bor i London i Oceania, en av tre stormakter, som konstant er i krig med hverandre, og arbeider i Sannhetsdepartementet med å skrive om fortiden. Plakater av «Storebror», en skikkelse som aldri viser seg personlig, finnes overalt. Slagordet til Partiet lyder: «Krig er fred, frihet er slaveri, uvitenhet er styrke.»

Hva er virkelig?
Winston møter Julia, en ung, kvinnelig kollega, og i all hemmelighet stjeler de litt tid sammen fra sin triste tilværelse på et rom bare de to vet om. I Julia møter han en opprørskhet han aldri før har sett. Hun former tilværelsen ved å være tro mot de små reglene så hun ubemerket kan bryte de store. Alt er usikkert i boka, også årstallet. Hovedpersonen Winston antar bare at det er 1984, men sikker kan han ikke være. Virkeligheten er manipulert. Da Winston finner ut at han ikke er den eneste motstanderen møter han hårreisende utfordringer. Og utsiktene til 25 års straffarbeid, eller i verste fall døden, er ganske heftig for å bare skrive tankene sine i en dagbok. For Storebror ser alt.

«Fortiden ble visket ut, utviskingen ble glemt og løgnen ble sannhet»

Den virkelige litteraturen
Orwell mente at det var en plikt som forfatter å være så ærlig som mulig om det han så omkring seg. «Hvis man bare proklamerer at alt er til det beste og ikke peker på de skumle symptomene, hjelper man bare til med å bringe totalitarisme enda nærmere», sier forfatteren i et brev fra 1944. Nittenåttifire er et overvåkningsregime av mørkeste og uhyggeligste slag, men framstår på kløktig vis som enormt viktig for leseren da den minner oss på menneskets frihet og hvor uendelig verdifull og viktig den er for verden. George Orwells roman er skremmende aktuell og en påminnelse om hva slags samfunn kontroll - av språk, sannhet og til og med folks tanker - kan føre til.

Visste du at:

  • George Orwells Nittenåttifire føyk rett inn på bestselgerlistene bare et ar dager etter at Donald Trump ble innsatt som president?
  • Romanen handler om et samfunn der Partiets slagord er: «Den som kontrollerer fortiden kontrollerer fremtiden: Den som kontrollerer nåtiden kontrollerer fortiden.»
  • George Orwell sa om romanen at han ville gi et varsku om at ingen folkeslag er bedre enn andre, og «at totalitarisme, hvis den ikke bekjempes, kan triumfere overalt.»

 

Fakta

Om forfatteren

George Orwell (f. 1903) het egentlig Eric Arthur Blair. Han var født i India og tjenestegjorde i politiet i Burma i 1922. Etter noen år sluttet han, blant annet på grunn av sin kritiske holdning til kolonistyret. Han ble senere aktiv sosialist og deltok i den spanske borgerkrigen. Orwell debuterte i 1934 med romanen Burmese Days. Forfatterens aller mest kjente bok ved siden av Nittenåttifire er Kamerat Napoleon fra 1945 (originaltittel: Animal Farm). Orwell skrev også en rekke anerkjente essays. Nittenåttifire kom i ny, norsk oversettelse av Bjørn Alex Herrman i 2016.

 

Medlemsblad