Gigantsalget er utvidet: inntil -80 %
Min side Kundeservice Bli medlem

Og bakom synger skogene-trilogi

Bygdefolket mistror folket på storgården Bjørndal, dette staute, rike skogsfolk av bjørnejegere. Misunnelse, stolthet og stivsinn preger forholdet. Det skal alle parter få betale dyrt for. Les mer

49,-

305,- Spar: 256,-

Utsolgt

Mange blir aldri ferdige med Trygve Gulbranssen - men det er nok flere som aldri har hørt om ham. Han nevnes ikke først når norske bestselgere gjennom alle tider skal listes opp. Slektskrøniken som består av romanene Og bakom synger skogene (1933), Det blåser fra Dauingfjell (1934) og Ingen vei går utenom (1935) ble imidlertid en verdenssuksess så stor at vi må nesten seksti år fram i tid, til Jostein Gaarders Sofies verden for å finne et salg som overgår Gulbranssens. Trilogien ble oversatt til mer enn 30 språk og solgt i mer enn 20 millioner eksemplarer. Til sammenligning er Anne B. Ragdes uhyre populære slektskrønike Berlinerpoplene, Eremittkrepsene og Ligge i grønne enger nå solgt i vel én million.

"Her er det ekte og allmenngyldige livet
slik bare en stor forteller kan formidle det."

Så hva er det da med Gulbranssens romaner som gjorde at de slo an ikke bare i Skandinavia og Europa, men også i Nord- og Sør-Amerika? Det må være summen av stolte mennesker og ville dyr i pakt med fargerik og krevende natur, gammel overtro og tradisjon i motsetning til nye tanker og religiøs idékamp, dramatiske opplevelser og sterke følelser - og en smittende fortellerglede som gjør det umulig å legge bøkene fra seg. Her er det ekte og allmenngyldige livet slik bare en stor forteller kan formidle det.

Vi er øst på Østlandet, i årene fra ca 1760 og framover. Gården Bjørndal ligger i utkanten av det rike bygdesamfunnet, ikke langt fra fjellet. Jakt og skogsdrift er de viktigste næringsveiene ved siden av gårdsbruket. Bjørndalsætten har opparbeidet seg høy status og sterk posisjon i dalen, men i likhet med alle andre må de tåle både medgang og motgang, og begge deler er det rikelig av i hundreåret forfatteren skildrer.

I første bind, Og bakom synger skogene, blir vi kjent med Bjørndal-folket, i første rekke Torgeir og sønnene Tore og Dag. Nærheten til den sterke naturen slår mot leseren fra første setning, og familiens ry får straks en del av sin forklaring når bygda må ty til Torgeir for å få has på slagbjørnen som terroriserer både folk og fe. Etter et dramatisk oppgjør må bjørnen late livet, men det koster dyrt. En ny generasjon må ta over på Bjørndal. Livet går videre, men det gjør også de dype konfliktene med stormennene ned på flatbygdene. For Bjørndal har en posisjon i distriktet som gjør at sladder, misunnelse og ondskap blir en del av familiens virkelighet. Den er ellers tung nok: Etter at brødrene har blitt enige om hvordan gården skal drives, rammer plutselig tragedien og Dag står alene. Men så blir han kjent med Therese. Og etter som tiden går skal Dag bli Gammel-Dag og må bryne seg på sønnen som kommer hjem med nye og uhørte impulser.

"Livet slutter ikke med døden, mennesket lever
videre gjennom sine gjerninger og sin ætt."

I Det blåser fra Dauingfjell blir Unge-Dag gift med Christiania-jomfruen Adelheid Barre, noe den urbane embedsmannsfamilien hennes misliker sterkt. Men Gammel-Dag er den som skal få innvendingene deres til å forstumme, som skal få det næreste forholdet til Adelheid, og som skal beholde forstanden når tragedien rammer Bjørndal og Unge-Dag rømmer til fjells, til Dauingfjell, som ingen tidligere har vendt levende tilbake fra.

Ingen vei går utenom skildrer Gammel-Dags siste tid, og måten han beskikker sitt bo på før livet ender. Det har ikke vært lett å etterleve kristentroens plikter, eller leve opp til dens moral. Han får rettet opp mang en gammel urett og ordnet forholdet til gamle Mekkal Hogger. Men han etterlater seg en ny generasjon som skal finne sin plass i den store sammenhengen og ikke minst videreføre den gamles livsverk. Kan Unge-Dag og Adelheid møte den utfordringen? Livet slutter ikke med døden, mennesket lever videre gjennom sine gjerninger og sin ætt - det er summen av denne storslagne slektskrøniken. Og det er gjerne en grunn til det når en fortelling blir en verdenssuksess. Da handler det om den tidløse lesegleden som rammer oss alle. Den skrev Trygve Gulbranssen.

Les mer om Trygve Gulbranssen

Detaljer

Språk
Norsk Bokmål
ISBN
9788252570403
Utgivelsesår
2008
Nr
9004327

Medlemmers vurdering

Bøker som ligner på Og bakom synger skogene-trilogi:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

De tause

Yrsa Sigurðardóttir
Innbundet 
99,- 379,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv