Monica Kristensen: Operasjon Fritham

Operasjon Fritham

En sofistikert, spennende og interessant reise i Nord-Norges og Svalbards krigshistorie.

, VG Terningkast 5
Da krigsveteranene samles på Svalbard for å minnes Operasjon Fritham, står plutselig gamle forbrytelser i fare for å bli avslørt. Hvem er de gamle kameratene - egentlig? Les mer
Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 15 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Andre verdenskrig raser. Spioner, desertører, kontraspioner, forbrytere, motstandsmenn og landssvikere gjemmer seg blant vanlige folk og soldater, og de kloke forteller lite eller ingenting om seg selv til folkene rundt seg. Du vet aldri hvem du kan stole på, eller om de er den de oppgir å være. Den nye arbeidskameraten eller medsoldaten kan være en morder eller spion, eller ha noe han for enhver pris må skjule. 

Forbrytelsen
Da en prest blir funnet brutalt myrdet i et øde, lite kapell i Finnmark oppdager lensmannen at et svært verdifullt ikon som var skjult der, er blitt stjålet. Til tross for de nesten umulige forholdene krigen skaper for etterforskningen, klarer den iherdige lensmannen å finne en sammenheng mellom flere mystiske drap og det stjålne ikonet.

«En veldreiet kriminalroman, atmosfære- og spenningsskapende.» 

Terje Stemland, Aftenposten

Leger tiden alle sår?
Over seksti år senere møtes en gjeng norske, engelske og tyske krigsveteraner på Svalbard for å minnes Operasjon Fritham, da de allierte gjenerobret Svalbard, men denne gangen også for å forsøke å forsones. Krigens redsler ligger langt bak i tid, nå skal alle kortene på bordet.

Også etterlatte etter de falne soldatene er invitert denne gangen, og slik har det seg at engelske Emma Rose og mannen hennes, politiinspektør Sebastian Rose, er til stede.

«Kristensen skildrer det forfrosne miljøet med en tyngde som få andre, og evner også å fange tidskoloritten fra andre verdenskrig. Overbevisende, besnærende og kløktig.»

Mode Steinkjer, Dagsavisen

Gamle spor
Emma har med seg en overraskelse - en rekke fotografier faren hennes hadde tatt under operasjonen og sendt hjem før han ble drept. Også sysselmannsbetjent Knut Fjeld er invitert til å delta siden det ulmer litt blant veteranene, og arrangørene vil ha ham der som observatør. Knut Fjeld har også en annen grunn til å ville delta. Han har nemlig kommet på sporet av en kaldblodig morder som har klart å skjule sine forbrytelser fra krigens dager.

Fjeld er godt hjulpet av lensmannens grundige arbeid i forbindelse med drapet på presten i Finnmark, men mangler noen brikker for å kunne se hele bildet. Det skal vise seg at flere i forsamlingen har hemmeligheter de håpet var trygge for all ettertid, og som nå står i fare for å bli røpet. Nettet snører seg sakte sammen. 

«Leseverdig spenningsroman (...) velskrevet og intens. Monica Kristensen passer på annen verdenskrigsstien.»

Lars Helge Nilsen, Bergens Tidende

Fakta

Om forfatteren

Monica Kristensen (f. 1950) er glasiolog, meteorolog, polfarer og forfatter. Hun tok doktorgrad ved universitetet i Cambridge i England og har vært i Antarktis og Arktis flere ganger. Kristensen har ledet ekspedisjoner og gjort anerkjent forskningsarbeid i polarområdene og har inngående kjennskap til Svalbard etter å ha vært leder for værvarslingen i Nord-Norge og i Kings Bay AS. 

Kriminalromanene fra Svalbard med sysselmannsbetjent Knut Fjeld har vakt oppsikt også internasjonalt, og hun har i tillegg skrevet flere faktabøker fra polområdene og to dokumentarer fra Svalbard. 

Visste du at ...

Visste du at ... 

Operasjon Fritham var en faktisk norsk operasjon på Svalbard under andre verdenskrig? Operasjonen med det pussige navnet tok sikte på å opprette en meteorologisk stasjon og hindre at tyske styrker tok over Svalbard. Operasjonens to skuter ble senket av tyskerne, og femten mann omkom. De overlevende i Fritham-styrken etablerte seg på øygruppen og klarte å holde tyskerne unna.

Monica Kristensens roman er fri diktning, men noen av hendelsene og personene i boka er inspirert av historiske fakta.

 

Medlemsblad

 

Anmeldelser

En sofistikert, spennende og interessant reise i Nord-Norges og Svalbards krigshistorie.

, VG Terningkast 5

Kristensen skildrer det forfrosne miljøet med en tyngde som få andre, og evner også å fange tidskoloritten fra andre verdenskrig. Overbevisende, besnærende og kløktig.

, Dagsavisen

Leseverdig spenningsroman (...) velskrevet og intens. Monica Kristensen passer på annen verdenskrigsstien.

, Bergens Tidende

En veldreiet kriminalroman, atmosfære- og spenningsskapende.

, Aftenposten