Meny
Jens Henrik Jensen: OXEN. To bøker i ett bind: Hengte hunder og Mørke menn
Jens Henrik Jensen: OXEN. To bøker i ett bind: Hengte hunder og Mørke menn

Oxen : Hengte hunder og Mørke menn

; Henning Kolstad (Oversetter)

Et mesterstykke av en krimroman.

, Tvedestrandsposten Terningkast 5
Krigsveteranen Niels Oxen har isolert seg fra alt og alle. Men etterretningstjenesten oppsporer ham med et tilbud det ikke er mulig å si nei til. Danskenes nye krimkomet er klar for norske lesere. Her får du de to første bøkene i trilogien samlet i ett bind. Les mer
Vår pris
349,-
Spar
50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 17 bonuskroner!

Vår pris: 349,-
Spar: 50,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 17 bonuskroner!

Om boka

Hengte hunder

Niels Oxen er Danmarks høyest dekorerte soldat noensinne. Men krigsveteranen er traumatisert og lever av å samle flasker og spise matavfall fra supermarkeder. I håp om å unnslippe sine indre demoner drar det tidligere medlemmet av Jegerkorpset sammen med hunden sin til Nordjylland. Der slår han leir dypt inne i skogen for å leve et rolig og enkelt liv. Men drømmen blir snart til mareritt. 

Etter et nattlig besøk på et middelalderslott i skogens utkant blir han mistenkt for drapet på slottsherren, en tidligere ambassadør og grunlegger av en innflytelsesrik tankesmie. Politiets etterretningstjeneste dukker påfallende raskt opp, og før den pressede krigsveteranen vet ordet av det, er han virvlet inn i etterforskningen av en rekke gåtefulle drapssaker, som tilsynelatende kun har en ting til felles: hengte hunder. Hovedmistenkt er Oxen selv, den eneste måten å frifinne seg på er å finne den skyldige. 

«Hengte hunder er en lovende åpning på Jensens nye spenningsserie, og personlig ser jeg fram til en ny runde med både Niels Oxen og resten av den hemmelige makteliten i vårt naboland i sør. Filmrettighetene er selvsagt solgt for lenge siden. Det skulle bare mangle.» 

Ingvar Ambjørnsen, Dagbladet 

 

Mørke menn

Etter saken med de hengte hundene trekker Niels Oxen seg tilbake igjen og bor og arbeider på en avsides gård i Jylland. Krigsveteranen er rammet av posttraumatisk stresslidelse og eksisterer i en konstant årvåkenhet som holder ham i live - men som også kan komme til å koste ham livet. Når en kurator myrdes på et dansk slott og den danske justisministeren er innblandet, løsner et skred av dramatiske hendelser. Bare få personer ser forbindelsen til Oxen. En av dem er Margrethe Franck i politiets etterretningstjeneste og Oxens tidligere makker. 

Plutselig havner Oxen midt i en menneskejakt. Noen er ute etter å hjelpe ham. Andre er ute etter å drepe ham. Men hvem er venner, og hvem er fiender? Franck og Oxen gjenforenes mot de mørke mennene som har makten.  

«Først og fremst er det evnen til å holde spenningsgryta i kok og sannsynliggjøre forfølgelsesvanviddet som gjør at du har vondt for å slippe beretningen om den marerittsplagede krigsveteranen på flukt fra de mørke, mektige menn. Gleder meg til bind tre, Jensen!» 

Bent Stenbakken, Nordjyske 

 

Niels Oxen
Førtifire år gammel krigsveteran og tidligere medlem av den danske militæravdelingen Jegerkorpset, har deltatt i en serie operasjoner i utlandet, blant annet på Balkan. Oxen har også vært politiaspirant i en kort periode. 

Niels Oxen er rammet av posttraumatisk stresslidelse, PTSD. Han plages av et tilbakevendende mareritt som han kaller De Sju. Sju skikkelser knyttet til krigsopplevelser hjemsøker ham i drømmene. Også i våken tilstand er han utsatt for flashbacks, og han har mange av de klassiske symptomene på PTSD, deriblant vansker med å vise tillit, og problemer med å ha et nært forhold til andre.

Niels Oxen er den eneste som har mottatt Danmarks høyeste militære utmerkelse, Tapperhetskorset. Han nedkjempet åtte talibankrigere alene, og slik reddet han sin egen avdeling, som hadde havnet i bakhold under en patrulje i Helmand-provinsen i Afghanistan.

Niels Oxen er skilt og har en sønn på tretten, Magnus, som han ikke har hatt kontakt med på mange år.

Margrethe Franck
Trettini år gammel, ansatt i etterretningstjenesten, PET. Som ung politibetjent fikk Franck beinet knust av bilen til en tyv som prøvde å stikke av, noe som resulterte i at beinet måtte amputeres ovenfor kneet. 

Franck er singel, med kult utseende og hun lever og ånder for jobben. Hun går ofte med en ørepynt som er formet som en sølvslange. 

Hun var utsatt for PTSD etter episoden med beinet, men klarte å takle traumen og legge den bak seg. Francks kjæreste eie er et armbåndsur av merket Breitling Colt, som hun fikk av foreldrene da hun våknet etter amputasjonen. Den bærer inskripsjonen Per aspera ad astra: «På den tunge veien til stjernene». 

Axel Mossman
Tidlig i sekstiårene, har vært leder for den danske etterretningstjenesten PET i mange år. Mossman er en enorm, korpulent kar. Han har engelske aner og en generelt anglofil væremåte. 

Det var Mossman som så et potensial i Margrethe Franck og gjorde henne til sin personlige assistent. 

Etterretningssjefen er kjent for sine mange sterke internasjonale forbindelser. Han har et respektinngytende intellekt og er mester i å ta seg fram gjennom en verden av hemmelige baktanker. Men er Mossman mørkets fyrste eller lysets engel? Det er det store spørsmålet. 

 

Fakta

Utdrag

 

Takknemlig og stolt

Da jeg begynte å jobbe med Hengte hunder, ante jeg ikke at historien skulle utvikle slik den gjorde. Men det varte ikke lenge før jeg innså at hovedskikkelsen Niels Oxen og intrigen hadde potensial for mer.

Oxenbøkene er - forhåpentligvis - en subtil, utfordrende fortelling i mange lag om hvordan rå og overveldende makt kan forandre seg med tiden og manifestere seg i den moderne verden. Om hvordan den makten kan ta uakseptable midler i bruk, deriblant likvidering og korrupsjon. 

Fortellingen blir dermed en urovekkende historie om makt med klar gjenklang i vår egen tid, og den foregår i et velkjent skandinavisk demokrati. 

Men jeg tror også at bøkene kan sees i et helt annet perspektiv. Jeg tror de kan betraktes som en eneste enorm historie om en mann, Niels Oxen, som er høyt dekorert for å ha reddet andre. Han har betalt uhyggelig dyrt for det, og han plages av traumer til de grader at han i begynnelsen av trilogien flykter langt til skogs for å slåss med sine indre demoner. 

Ideen til hovedskikkelsen har sin rot i tidligere bøker hvor jeg konsentrerte meg om krigsveteraner. Det er et kjent fenomen at en rekke veteraner søker fred og ensomhet i Danmarks skoger fra våren til tidlig på høsten. 

Jeg ville utfordre meg selv og leserne med en annerledes hovedperson. En som takket være traumer og innsikt fra et farlig liv får en viss substans, håper jeg. 

Bøkene har fått strålende mottakelse. I ettertid har jeg ingen enkel forklaring på det. Men jeg har ofte hørt folk si at den første boka, Hengte hunder, var fascinerende blant annet fordi den skilte seg ut fra vanlige kriminalromaner. De finner gjerne sted i storbyen, men her føres leseren ut av København og inn i den dype, mørke skogen. 

Det later til at Niels Oxen med sin bakgrunn og sin særegne verden gjør et så sterkt inntrykk at leserne er blitt svært lojale overfor ham som skikkelse. De har til og med stilt seg i kø for å få tredje og siste bind i Oxen-serien, Frosne flammer

Det er jeg takknemlig for. Og stolt. 

Beste hilsen 

Jens Henrik Jensen 

 

Medlemsblad

 

Anmeldelser

Et mesterstykke av en krimroman.

, Tvedestrandsposten Terningkast 5

Hengte hunder er en lovende åpning på Jensens nye spenningsserie, og personlig ser jeg fram til en ny runde med både Niels Oxen og resten av den hemmelige makteliten i vårt naboland i sør. Filmrettighetene er selvsagt solgt for lenge siden. Det skulle bare mangle.

, Dagbladet