Meny
 

Pike med perleøredobb

Griet elsker mannen som maler henne i all hemmelighet. Det er en håpløs og farlig kjærlighet, men den unge piken med perleøredobb har ikke noe valg. Les mer
Vår pris
98,-
Spar
230,-

Veil. pris: 328,-  (Bok)
Leveringstid: Ikke i salg

Bok
Bok
Vår pris: 98,-
Spar: 230,-

Veil. pris: 328,-  (Bok)
Leveringstid: Ikke i salg

Hovedbok presentert av Line Baugstø

Bare 16 år gammel må Griet begynne å jobbe som hushjelp hos familien Vermeer. Faren hennes er blitt blind i en ulykke, og kan ikke lenger brødfø familien. Møtet med maleren Vermeer forandrer livet hennes for alltid. Gjennom den eldre mannen lærer Griet å se verden på en ny måte. Og hun oppdager kjærligheten, en kjærlighet som er like håpløs som den er besettende.

Sensuelt blikk
Grunnlaget for Chevaliers roman:
                  Jan Vermeers Ung pike med turban, malt ca. 1665-66  (olje på lerret) Bridgeman Art Library Ingen vet om Griet virkelig fantes. Det vi vet er at maleren Jan Vermeer faktisk malte en ung pike i Delft rundt 1665. Hun er kledd i en blå turban, et høyst uvanlig hodeplagg, men har for øvrig enkle klær. I det ene øret henger en perleøredobb, noe som var uhørt for piker som ikke tilhørte borgerskapet. Hun stirrer rett på oss, og dermed også på maleren som malte henne. Munnen er halvåpen og hele uttrykket har noe sensuelt over seg. Men det er ikke lett å se hva hun tenker og føler.
Dette bildet (se stor versjon) var det forfatteren Tracy Chevalier tok utgangspunkt i da hun skrev romanen Pike med perleøredobb. Siden ingen vet hvem piken er, kunne Chevalier dikte sin egen historie. Og hun har skrevet en roman om en pike det er lett å bli glad i. Griet er et lydig barn som gjør det som er forventet av henne. Men hun har samtidig en enorm styrke og et skarpt blikk for hva som skjer rundt henne. Hun ser menneskene hun møter, og oppdager fort deres gode og mindre gode sider.

Sans for farger
Griet har også en utsøkt sans for farger og detaljer. Når hun skal lage suppe, danderer hun grønnsakene i en sirkel, og passer på at fargene kler hverandre. Det er slik Vermeer og hans kone Catharina møter henne første gang. Vi aner med en gang at maleren føler seg tiltrukket av den spesielle piken, og at hans kone merker det.
Griets oppgave i familien Vermeers hjem er blant annet å vaske malerens atelier. Atelieret er et forbudt område for resten av familien, og Catharinas sjalusi vokser. Hun er en pen, men svak kvinne, som bruker det meste av kreftene sine på å føde til sammen 11 barn. Griet må leve med hennes mistenksomhet, i tillegg til at hun må takle en særdeles utspekulert datter og en hushjelp som føler sin posisjon truet. Det gjør ikke saken bedre at familien Vermeer er katolikker, mens Griet er protestant. Hun er og blir en utenforstående og inntrenger i huset.

Malerens tillit
Ikke desto mindre får Griet maleren Vermeers tillit. Han lærer henne å se verden slik en maler ser den, blant annet ved å vise henne hvor mange farger det egentlig er i de hvite skyene. Hun på sin side griper inn i et bilde ved å dandere et tøystykke på en ny måte. Vermeer får henne også til å blande fargene han trenger. Griet vet at det kan være farlig for henne, en hushjelp skal ikke bevege seg ut av sin meget snevre verden. Og bedre blir det ikke når Vermeer sier at han vil male henne, noe som må skje i ytterste hemmelighet for resten av familien. Catharina ville aldri tillate at Griet ble malt. Og i hvert fall ikke at hun skulle bære hennes egne perleøredobber.

Gjennom hele historien om Griet og Jan Vermeer ligger en uuttalt tiltrekning mellom dem. Det er ingen tvil om at Griet elsker den eldre mannen, og at han også har følelser for henne. Men dette er en helt umulig kjærlighet. Griet og Vermeer tilhører to forskjellige verdener, og for 350 år siden var det ikke mulig å bygge noen bro mellom dem.

Sterke følelser
Tracy Chevalier har gjenskapt den hollandske byen Delft fra 1600-tallet, med livlig trafikk på kanalene, travle markeder, livstruende pestutbrudd og iskalde vinterdager. Det er stor troverdighet over de historiske skildringene, men det er beskrivelsen av forholdene mellom menneskene som virkelig imponerer. Med svært enkle virkemidler viser forfatteren oss hvor langt vi mennesker kan være villige til å gå når vi elsker, eller når vi føler oss truet. Sjalusi og misunnelse er sterke følelser, og minst like vanskelige å takle som en erotisk besettelse.
Fortellingen om piken Griet er en ganske enkel historie, og i en mindre dyktig forfatters hender kunne den lett blitt banal. Men Tracy Chevalier balanserer det hele hårfint. Pike med perleøredobb er blitt en sterk roman om besettelse, både vakker og nådeløs på en gang. Den er også skrevet med ekte kjærlighet til Vermeers bilder. Gjennom skriften åpnes kunstnerens verden opp for oss, og gir oss lyst til å se disse sanselige og nære bildene på nytt.

Line Baugstø (født 1961) er forfatter og frilansjournalist.

Tracy Chevalier
Pike med perleøredobb

Originaltittel: Girl with a Pearl Earring
Oversatt av Ragnhild Eikli
Innb. 240 sider

april -03

FAKTA
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788252549171
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger