Ravnene

Vidar Sundstøl maner fram en atmosfære ladet med svik, gamle løgner og et uløst drap. Skogspurk Lance Hansen mistenker sin egen bror - men hva skal han gjøre med det? Les mer
Vår pris: 99,-
Spar: 280,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 5 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Marius Aronsen, redaktør i Bokklubben Krim og Spenning

Lance Hansen er ikke noen vanlig krimhelt. Folk kaller ham for skogspurk. Han jobber i det lite glamorøse politiavsnittet som har ansvar for orden i friluftsområdene rundt Lake Superior i Minnesota. Han er skilt, og ser ikke sønnen sin alt for ofte. Lance lever et stille liv, og hovedinteressen hans er lokalhistorie. Han har heller ikke noen tro på at han skal treffe noen ny kvinne, og han sliter med samvittigheten.

... en krim av aller ypperste merke, og en roman som ville stått seg utmerket i et hvilket som helst litterært selskap
Torbjørn Lysebo Ekelund, Dagbladet

Drapet
Politiet har siktet en mann for drapet på en norsk turist som campet ved innsjøen. Men Lance vet noe som gjør at det slettes ikke er så sikkert at mannen er skyldig. Dersom Lance følger opp det han vet, kan han samtidig trekke broren sin inn i saken. Den siktede er en vaneforbryter, og politiet slutter raskt å lete etter andre løsninger når han ikke kan produsere noe tilfredsstillende alibi. Lance har oppdaget mye som setter broren i dårlig lys, og han røper litt for mye til broren på den årlige hjortejakta. Jakta endte med at Lance og broren nærmest jaktet på hverandre i stedet for viltet. Etterpå tok Lance seg fri fra jobben og gikk i dekning, i frykt for hva broren kunne finne på.

Vidar Sundstøls prosa er tett og levende, presis og malerisk.
Torbjørn Lysebo Ekelund, Dagbladet

Falskt Norges-eksil
Ravnene åpner med at Lance har gjemt seg, og later som han har dratt til forfedrenes land, Norge. Gradvis trekkes han tilbake til mordet. Og mens han lever i eksil i hjemstaten, treffer han på brorens 16-årige datter, Chrissy, som har hemmeligheter Lance ikke kunne forestilt seg. Ingen ting er slik Lance hadde trodd. Men når han lærer mer om Chrissys liv, kommer han også nærmere den ubehagelige sannheten om drapet på den norske turisten: "Lance følte at det bare var å rekke ut hånden, så ville sannheten bli lagt i den med en gang. Så nær var han. Men i samme øyeblikk kom alt til å rakne, og han kunne ikke la det skje."

Vakker kjærlighet
Drømmer og minner veves inn i handlingen, som stadig blir mer dramatisk når Lance nærmer seg brorens hemmeligheter. Den litt tafatte og feige Lance innser etter hvert at han må handle, om det så vil gå ut over hans egen familie. Snart ser han at brorens forsøk på å skjule hva som skjedde mordnatta kan ha flere årsaker enn at han vil redde sitt eget skinn. Som leser jubler man innvendig når Lance bestemmer seg for å stå opp, han trosser sin bror, vrir seg ut av grepet broren har på ham, og slår tilbake. Men han slår forsiktig, for han vet ikke helt hva han vil ramme.

Romanen rommer også en skjør og forsiktig kjærlighetshistorie av et kaliber jeg ikke har sett siden Karin Fossums Elskede Poona. Lance sirkler seg gradvis inn mot Debbie, som forlot ham så brått for 25 år siden. I et forsøk på å overbevise henne om evige, uslitelige bånd, sier han: "Du og jeg, vi er ... som ravnene. De holder ut her oppe gjennom hele vinteren. Vi to utholder alt." Hun svarer da at de nok heller er "kadavrene som de hakker på langs veien." Men Lance finner en utvei.

Intens, poetisk prosa
Sundstøl skriver litteratur som ingen andre norske krimforfattere. Landskapet lever og puster, små endringer i Lances sinnstilstand oppleves med full styrke av leseren. Dette er en intens leseopplevelse, og et portrett av mennesker og småbysamfunn av en kvalitet man sjelden kommer over.

Sundstøl har med Ravnene satt prikken over i-en i Minnesota-trilogien, et bokverk som kommer til å leve videre evigheter etter at mange av hans samtidige er glemt. For dette er riktignok en fortelling om et mord, men også en fortelling som viser hvordan mordet får virkninger for en tredjepart, for en familie, for et lokalsamfunn - for alltid. Det påvirker ikke bare tilværelsen ved å framtvinge endringer, men røsker opp i familiens historie og røtter på en fascinerende måte. Det er simpelthen klasse over Sundstøl tredje Minnesota-bok. Ravnene er en spenningsbok der spenningen utspiller seg på flere plan, og det er virkelig lenge siden jeg leste noe lignende.

Fakta

Om forfatteren

Vidar Sundstøl er oppvokst i Drangedal i Telemark. Han har tidligere drevet med blant annet skogsarbeid og veiarbeid, men har også bevisst tilbragt lange perioder utenfor det normale arbeidslivet, og regner dette som viktige erfaringer. Hans eneste utdannelse er Forfatterstudiet i Bø, der han gikk i 1987. Han har tidligere bodd i Egypt og USA. Sundstøl slo gjennom med Drømmenes land, første bok i Minnesota-trilogien. Boka vant Rivertonprisen 2008. Hele Minnesota-trilogien er foreløpig solgt til seks land og Nordisk film har kjøpt filmrettighetene.