Satellittmenneskene

Hans Olav Lahlum følger opp forrige krimsuksess med det klassiske krimdramaet Satellittmenneskene. 10 gjester sitter rundt bordet, og verten faller død om. Les mer
Vår pris: 79,-
Spar: 300,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 4 bonuskroner!

Om boka

Hans Olav Lahlum overrasket hele det krimlesende Norge da han debuterte som skjønnlitterær forfatter med Menneskefluene i fjor. Heldigvis har han nå gitt leserne et nytt mysterium! Førstebetjent Kolbjørn Kristiansen får mer enn nok å bryne seg på, denne gangen også - og selvsagt innhenter han assistanse fra den skarpskodde Patricia Louise I. E. Borchmann. Det er duket for et godt, gammeldags mordmysterium, i beste Agatha Christie-tradisjon, ispedd litt Philip Marlowe og med en dæsj Sherlock Holmes.

... en fryd å lese
Torbjørn Ekelund, Dagbladet

Dødsangst
Førstebetjent Kristiansen blir forbauset da han like før helgen mottar en telefon fra den mektige Magdalon Schjelderup i egen høye person. Schjelderup hadde merket seg oppklaringen av den svært komplekse drapssaken fra året før, og ville gjerne snakke med Kristiansen om visse spenninger i sin nærmeste omgangskrets. Det er tydelig at han er engstelig, men han protesterer ikke når Kristiansen foreslår at han kan komme innom etter helgen.

Desto større blir sjokket når Kristiansen får beskjed om at Schjelderup er død - han rakk altså ikke å leve lenge nok til at de rakk å treffes. På søndagen hadde han invitert sine ekskoner med barn og noen gamle venner til en utsøkt søndagsmiddag. Oppsiktsvekkende nok ber han en av sine sønner, Leonard, om å prøvesmake maten sin før de begynner å spise. Likevel faller han død om halvveis ut i måltidet.

Mistankenes ubønnhørlige logikk
Hva mente han egentlig med å la sønnen smake på maten? Han var åpenbart redd for å bli forgiftet, men mistenkte han Leonard spesielt? Og Leonard ble jo ikke syk. Magdalon Schjelderup var heller ingen filantrop, og alle de tilstedeværende kunne tenkes å ha mulige motiver. Ekskonene er bitre, og den nåværende kona har lenge visst om ektemannens forkjærlighet for sin nye sekretær. Som attpåtil bærer hans barn. Regnskapsfører Hans Herlofsen har vært nær omgangsvenn av Schjelderup siden krigen, men også han har sine gode grunner til å ønske Schjelderup av veien. Ekteparet Wendelboe har han også omgått med siden krigen - hva kan det være de skjuler?

Elegant løsning
Dette blir i meste laget for førstebetjent Kristiansen. Heldigvis kan han trekke på eksterne krefter. Patricia er tilbake - som en kvinnelig Sherlock Holmes deduserer hun seg fram utfra hva Kristiansen forteller om sakens kjensgjerninger og de mistenktes reaksjoner. Hennes menneskekjennskap forteller henne langt mer enn Kristiansen klarer å slutte utfra den samme informasjonen. Det viser seg også at Schjelderup skrev et nytt testamente bare noen dager før han døde - og det er det ikke alle som setter like stor pris på ... Kommer Kristiansen til å klare å felle gjerningsmannen før vedkommende slår til igjen, med Patricias bistand? Førstebetjenten mottar et truende, anonymt brev som varsler at flere onde ting er i gjære. Og Leonard Schjelderup ringer og er svært oppbragt. Han har mottatt en truende telefonsamtale, der han ble forsøkt presset til å påta seg ansvaret for farens død. Kristiansen klarer tilslutt å berolige ham. Ingen av dem kunne ant hva som skulle følge.

Ny triumf fra Lahlum?
Menneskefluene ble tatt imot av et begeistret anmelderkorps, blant annet for de mange hyllestene til sjangerklassikere. Også Satellittmenneskene bærer tydelig preg av forfatterens varme forhold til store navn som Arthur Conan Doyle og Agatha Christie. Her finnes liket på herregården, et gitt antall mistenkte som alle har både motiv og mulighet, og sist men ikke minst, den skarpe iakttageren som kan dedusere seg fram til nesten hva som helst. Det er bare å rigge seg til i godstolen for noen timers utmerket underholdning!

Fakta

Om forfatteren

Hans Olav Lahlum (f. 1973) er historiker og forfatter. Han debuterte med en kritikerrost biografi om Oscar Torp (2007). Han har siden utgitt Presidentene (2008) og Slik jeg ser det nå (2008) sammen med Haakon Lie og Hilde Harbo, samt Haakon Lie. Historien, mytene og mennesket (2009). I 2010 gjorde han suksess som skjønnlitterær forfatter med den kritikerroste krimmen Menneskefluene.