Sherlock Holmes

; Nils Nordberg (Oversetter)

Vår pris: 50,-
Spar: 319,-

Veil. pris: 369,- 
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 3 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Marius Aronsen

Den første Sherlock Holmes-romanen, En studie i rødt, åpner med at Dr. John Watson kommer skadet hjem til Storbritannia fra krigen i Afghanistan. Han trenger det han kaller "et komfortabelt husvære til en rimelig pris". Tilfeldigvis treffer han studievennen Stamford, som vet om en som kanskje kan dele husrom med dr. Watson; en underlig fyr som jobber i det kjemiske laboratoriet ved St. Bartholomew-sykehuset har samme dag ytret behov for bolig. Stamford finner fyren "for vitenskapelig innstilt", men vil gjerne føre dem sammen:
- Dr. Watson, Mr. Sherlock Holmes, sa Stamford og presenterte oss for hverandre.
- Gleder meg, sa han og grep hånden min med en styrke som jeg ikke ville tiltrodd ham. - De har vært i Afghanistan, ser jeg.
- Hvordan i all verden kunne de vite det? spurte jeg forbløffet.
- Det kan være det samme, sa han og klukklo.
- Spørsmålet nå gjelder hemoglobin.

Fascinerende eksentrisk
Sherlock Holmes første setninger til Watson røper ikke bare den nevnte iveren for vitenskap, hans distré tilstedeværelse, men også hans velutviklede evne til kjapt å trekke slutninger om folk. Møtet blir starten på et langt bofellesskap i Baker Street 221 B, partnerskap i etterforskning og et slags vennskap. Watson fascineres umiddelbart av sin eksentriske nye venn, og det er han som skildrer personen Holmes’ egenskaper og de eventyrene de skal oppleve sammen i en årrekke framover. Det er ikke bare Holmes' viten Watson finner bemerkelsesverdig. Den rådgivende etterforskerens uvitenhet sjokkerer Watson mer. Samtidig litteratur, filosofi og politikk bryr han seg ikke om. Verre er det for Watson å forstå at Holmes ikke ser ut til å vite at jorda går rundt sola - og når han får vite det, bryr det han ikke det minste: - Hva pokker er det for meg? Brøt han meg utålmodig av. - De sier at vi kretser rundt solen. Om vi gikk rundt månen, ville det ikke gjøre en tøddels forskjell for meg og mitt arbeide.

Det er svært interessant å se hvordan BBC nylig skapte en fascinerende og smågal Sherlock i Kevin Cumberbatch´ skikkelse, en hyperintelligent etterforsker som hjelper Scotland Yards Lestrade, men som også er forhatt av hans kolleger på grunn av sin arroganse. I tv-serien lar man det gå så langt som til at en politimann kaller Sherlock "psykopat". Han får umiddelbart slengt tilbake: "Jeg er ikke en psykopat, Anderson. Jeg er en høyst velfungerende sosiopat. Gjør researchen din!"

Forbløffende slutninger
Etter kort tid i samme leilighet oppsummerer Watson Sherlocks styrker og svakheter. Det han kan best er kjemi, anatomi, kriminalhistorie og britisk jus. I tillegg spiller han fele og bokser. Og han har stor sans for systematisk observasjon av mennesker, der små trekninger i ansiktet kan si Sherlock noe om deres indre. I sin egen programerklæring forteller ham "Fra en dråpe vann kan logikeren slutte seg til den mulige eksistens av et Niagara eller et Atlanterhav, uten å ha hørt om noen av delene." Det er en nytelse å lese slutningene da Sherlock bruker sin suverene iaktagelsesevne for første gang på et åsted for drap i En studie i rødt. Ut i fra små, nesten usynlige detaljer kan han trekke slutninger som overgår Scotland Yard-etterforskernes resultater med stor margin. Han forteller snart at morderen var "en mann. Han var seks fot høy, i sin beste alder, hadde små føtter i forhold til sin høyde, gikk med klumpete butte støvler og røkte Trichinopoly-sigarer." Og ja, han var sannsynligvis rødmusset. Hvordan kom Sherlock fram til det? Les, og bli forbløffet!

Ikke bare er situasjonen der Watson kommer skadet fra Afghanistan i 1877 noe som like gjerne, og like tragisk, kunne vært i dag. Men like fullt er Sherlock Holmes en evigaktuell, rent moderne etterforsker, som alle krimlesere burde unne seg å følge på eventyr. Det er fremdeles ingen som har overgått ham.

Denne boka inneholder følgende Sherlock-historier: En studie i rødt, Skandale i Bøhmen og andre Sherlock Holmes eventyr og Hunden fra Baskerville.

Fakta

Om forfatteren

Arthur Conan Doyle (1859-1930) var en skotsk lege og forfatter. Best kjent er han for historiene om Sherlock Holmes, som redefinerte en hel sjanger. Han skrev også en rekke historiske romaner, skuespill og mye annet.