Shiva

endeliktets gud

Rasmus Reinvang (Redaktør) ; Signe Cohen (Oversetter) ; Lars Ims (Oversetter) m.fl.

Shiva er i dag den mest tilbedte gud i Sør-India, der urindiske tradisjoner og outsider-guden fra de gamle vediske tekstene har smeltet sammen i en livskraftig Shiva-dyrkelse. Denne boken samler et unikt religiøst materiale mellom sine permer. Her er filosofiske betraktninger, myter og hymner viet denne forunderligste av alle guder fra det indiske pantheon! Les mer
Vår pris: 326,-
Spar: 32,-

Veil. pris: 358,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 16 bonuskroner!

Om boka

- Shiva er en gudstype vi er lite vant til i vår vestlige tradisjon, hvor det gode og onde er absolutte motsetninger, sier Rasmus Reinvang, som har stått for utvalget av tekstene.

- Shiva rommer tvert imot begge deler; han representerer hele livet og forener de motsetninger som finnes i virkeligheten. Generelt kan hinduismen deles i to: vishnuismen og shivaismen. - Vishnu er nært knyttet til solen, han betegnes gjerne som opprettholderen. Det er han som holder verdensordenen oppe. Shiva er derimot ødeleggeren, den som bryter verdensordenen fra hverandre og tilintetgjør alt, forteller Reinvang.

Det har egentlig en positiv betydning: - I indisk religion tenker man seg at mennesket er fanget i et uendelig kretsløp av gjenfødsler, og at det er fanget gjennom sin uvitenhet. Shiva er i denne sammenheng den gud som river misoppfatninger ned og dermed også båndene til verden. Han har slik kraft til å sette mennesket fri.

Shivaismen er en av de største religiøse tradisjoner i verden, med rundt en halv milliard tilhengere.

 

Fakta

Om essayforfatteren

Rasmus Reinvang er magister i religionshistorie, har bodd flere år i India og har undervist og skrevet om indisk religionshistorie i inn- og utland. Han arbeider i Pöyry Management Consulting.

Intervju med Rasmus Reinvang