Meny
 

Sigbrits bålferd

«Det formelig skinner og glitrer av linjene, og avslutningen på boken tar nesten pusten fra en.»

, Aftenposten
Hvem drepte Dyveke, kong Christian IIs høyt skattede elskerinne? Det historiske mysteriet får en overraskende forklaring i romanen Sigbrits bålferd. Les mer
Vår pris
299,-
Spar
43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Om boka

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Mysteriet Dyveke

Et tilfeldig møte på et ball i Bergen ble startskuddet for en historisk epoke som aldri slutter å fascinere. Den myteomspunne Dyveke var etter sigende den vakreste ungjenta i Bergen. Da Christian, prinsen av Danmark-Norge, fikk se henne, ble han svært betatt. Med mor Sigbrits velsignelse ble unge Dyveke straks den blivende kong Christian IIs elskerinne. Et skjebnesvangert møte for dem, og for kongeriket.  Og en unik mulighet for den smarte strategen Sigbrit, som aldri så seg tilbake. 

«'Sigbrits bålferd' gjennomstråles av en dikters medlevende fantasi og livsvise innsikt. Det er en grøssende glede å lese dette dybdedykket i menneskets forunderlige motsigelser.»

Fredrik Wandrup, Dagbladet

Kongens store kjærlighet
Som et krimplott rulles historien opp, fra det første møtets sødme til livet i hoffets innerste sirkler. Da Christian blir kronet til konge, vil han ikke gi slipp på sin Dyveke, til tross for at han må gifte seg med den 13-årige habsburgske prinsessen Elisabeth. Den unge dronningen avfinner seg med at kongen elsker en annen, og at elskerinnens mor er hans fremste rådgiver i alle slags anliggender. Kongerikets stormenn og makthavere var ikke like storsinnede ... 

«Det formelig skinner og glitrer av linjene, og avslutningen på boken tar nesten pusten fra en.»

Terje Stemland, Aftenposten

Drapsgåten
Vi møter Sigbrit etter at hun er tatt til fange og låst inne i en celle der hun tenker tilbake på alt som har hendt; livsreisen fra vonde barndomsopplevelser og tilværelsen som alenemor og torgkone, til innpass hos selveste kongen, mysteriet rundt datterens brå død og hvordan en adelsmann ble henrettet som straff fordi han antas å ha drept henne. At hun, Sigbrit, bare fikk enda større betydning for kongen etterpå og i praksis ble hans finansminister. Det grusomme blodbadet i Stockholm da over 80 av kongens motstandere mistet hodet etter at Christian II seiret, og ingen kunne si sikkert hvem som kunne stilles til ansvar for massemordet. 

Sannhetens øyeblikk
Bergjlot Hobæk Haff er en av Norges aller fremste forfattere. Hennes historiske romaner er i en klasse for seg, og i Sigbrits bålferd skriver hun om ansvar og makt. Med sin sedvanlige innsikt og innlevelse i menneskesinnet ruller hun opp denne mystiske historien slik den faktisk kan ha utspilt seg. 

 

Fakta

Medlemsblad

Utdrag

Romanens hovedpersoner

Romanens hovedpersoner bygger på historiske skikkelser:

• Dyveke (født ca. 1490 – 95, død 1517) og moren Sigbrit var opprinnelig fra Nederland, men bodde i Bergen og livnærte seg med en liten forretning. Dyveke var usedvanlig vakker, og salget gikk alltid strykende når hun hjalp til i salgsboden. Navnet Dyveke betyr «lille due». 

• Sigbrit Willems (d. 1531) drev forretning i Bergen, men ble kong Christian IIs rådgiver da datteren Dyveke ble hans elskerinne. Sigbrits posisjon ble styrket etter datterens brå død, og hennes sterke posisjon vakte mye mistenksomhet i samtiden. 

• Christian II (1481 – 1589) ble kronet til konge av Danmark-Norge, og regjerte til 1523. I 1520 ble han også kronet til konge av Sverige. Kongen hadde tilnavnet ørnen. 

• Dyveke, den lille duen, og Christian II, ørnen, møttes i Bergen ca 1507, da Christian var prins. 

• I dag finnes både Dyvekes bro og Dyvekes vei i Oslo, og Dyvekes vinkjeller i Hollendergaten i Bergen 

Om forfatteren

Bergljot Hobæk Haff (1925 – 2016) debuterte i 1956 med romanen Raset, og har siden skrevet en rekke romaner, blant annet Skammen (1996), som hun fikk Kritikerprisen, Brageprisen og Riksmålsprisen for og som ble dramatisert for scenen. Hun regnes blant Norges aller fremste samtidsforfattere. Bøkene er oversatt til flere språk. 

Anmeldelser

«Det formelig skinner og glitrer av linjene, og avslutningen på boken tar nesten pusten fra en.»

, Aftenposten

«'Sigbrits bålferd' gjennomstråles av en dikters medlevende fantasi og livsvise innsikt. Det er en grøssende glede å lese dette dybdedykket i menneskets forunderlige motsigelser.»

, Dagbladet