Slik treet faller og Kaldere mot natten

Vakkert, poetisk og storslått.

, VG Terningkast 6
Folke- og naturskildringen i Britt Karin Larsens romaner er i en klasse for seg. Følg finnskogfolkets liv og levnet i de viktige mellomkrigs- og krigsårene. Slik treet faller og Kaldere mot natten er de to siste bøkene i verket. Her foreligger de i ett bind. Les mer
Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 15 bonuskroner!

Om boka

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

«Jeg ville skrive om sterke jenter som klarer seg,» sier Britt Karin Larsen om hvorfor hun har skrevet de kritikerroste bøkene fra Finnskogen. Hun ville få de små, folkene som lever i skyggen, fram i lyset. Og i henne har folkene hun skriver om, fått en lavmælt, men sterk stemme som når ut.

«Britt Karin Larsen inntar med sine historiske romanserier en helt egen plass i norsk litteratur.»

Juryen for Doblougprisen

Prisbelønt og grundig
«Britt Karin Larsen inntar med sine historiske romanserier en helt egen plass i norsk litteratur,» sa juryen for den gjeve Doblougprisen da hun ble tildelt denne nylig. Videre het det: «I sitt særegne rike og poetiske språk skildrer Larsen det skogfinske folket med innlevelse, innsikt og solide historiske kunnskaper. I likhet med hennes øvrige romaner er også her medfølelsen og solidariteten med de utstøtte og underprivilegerte en sentral verdi.»

Romanene er blitt til etter grundig forarbeid - hun slet vel nærmest ut noen bibliotekarer underveis - og med en god porsjon menneskekunnskap, kjærlighet til de små i samfunnet og kjennskap til kulturen og naturen som er en så viktig del av fortellingene hennes.

Store og små skjebnedramaer
Leserfavorittene er vanskelige å legge fra seg. De er smidige flettverk av fortellinger om livets skjebnedramaer i stort og smått - sjalusi, lengsel, kjærlighet og samhørighet - i et samfunn med store omveltninger.

Enten man er i Amerika eller på en storgård på Finnskogen, finner kjærligheten sine egne veier.

I Slik treet faller beveger historien seg opp mot andre verdenskrig. Noen forlater skogen, men skogen forlater aldri dem. Klasseforskjellene har ikke blitt mindre, og mange som vokser opp på Finnskogen, lever i fattigdom. Noen har søkt lykken i Amerika, noen finner arbeid og håp om bedre kår i Oslo, men alle drømmer om å kunne reise hjem igjen. Tenk å kunne bo på et småbruk og klare seg selv! Og enten man er i Amerika eller på en storgård på Finnskogen, finner kjærligheten sine egne veier.

Så kommer andre verdenskrig, og i Kaldere mot natten får finnskogfolket det travelt med å lose flyktninger over til Sverige, mens Turid, som er etterkommer av skogfinnene fra Mostamägg, drømmer om å finne restene av dette torpet som er en så viktig del av slektshistorien hennes.

La deg rive med i dette enestående eposet av en særegen samtidsforfatter, og som en anmelder kommenterer: en som synes andre enn henne selv er verdt å skrive om.

 

Dette er klassisk historiefortelling med hjerte og hjerne og et poetisk språk som gir litterært løft. Turid Larsen, Dagsavisen

Et epos som mangler sidestykke i nyere norsk litteratur. (...) Britt Karin holder stilen og grepet om leseren til siste punktum. Anne Schäffer, Tara

Britt Karin Larsen har skrive eit romanverk som bør bli ståande som eit av dei sentrale i nasjonallitteraturen frå vår tid. Steinar Lillehaug, Klassekampen

Fakta

Medlemsblad