Meny
 

Sølvhammeren. Jærtegn. Helgenkongen

Vera Henriksens trilogi om høvdingdatteren Sigrid Toresdatter og hennes ætt er en dramatisk og storslått fortelling om den blodige fødselen til kongedømmet Norge. Les mer
Vår pris
299,-
Spar
43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

Presentert av Ann-Sofi Emilsen, skribent

Sølvhammeren fra 1961 var Vera Henriksens romandebut, og sammen med Jærtegn og Helgenkongen utgjør den trilogien om livet til Sigrid Toresdatter, den foreldreløse jenta som vokser opp med to brødre på gården Bjarkøy i Nord-Norge på starten av 1000-tallet. Hun forguder eldstebroren Tore, for han er den trygge farsfiguren som har lært henne alt hun kan. Tore har lovet bort den viljesterke søsteren til Olve Grjotgardsson på Egge, og som 15-åring flytter Sigrid fra sitt kjære Bjarkøy for å bli høvdingkone i Trøndelag.

Ung og usikker
Som ung og uerfaren gårdskone må Sigrid bøye seg for den krevende svigermoren Tora. Livet på Egge blir vanskelig når Olve stadig er ute på tokt, og savnet etter Bjarkøy får Sigrid til å føle seg ensom. Høygravid med sitt første barn gjør hun et mislykket forsøk på å drukne seg i fjorden, men tungsinnet snus til glede når sønnen Grjotgard blir født. Sigrid lærer å se skjønnheten i livet på nytt, og det vokser frem en dyp kjærlighet mellom henne og Olve. Endelig er hun trygg og lykkelig.

Tro eller dø
Men mørke skyer henger tungt over Norges land under Olav Tryggvasons styre, kongen som har krevd at folket skal forkaste sine hedenske guder til fordel for Kvitekrist. Den nye kongen, Olav Haraldsson, viderefører den brutale kampen mot hedningene, og valget er enkelt: underkast deg kristendommens budskap eller dø. Samtidig som Olve samler en stor bondehær for å gå til krig mot kongen, blir tvilen i ham sterkere. Han dras mellom kristendommen og sin gamle gudetro, og selv går Sigrid i lære hos presten Anund på Steinkjer. Hvem skal de sverge sin troskap til?

Kongens mann
I trilogiens andre og tredje bind følger vi Sigrid og familien gjennom oppbrudd, krig, svik, død, fødsler, tro og tvil. Den uregjerlige ungjenta har blitt en moden kvinne herdet av sorg, for to av de yngste barna dør av sott, og Olve blir fanget og drept av kongen. Hatet mot Olav Haraldsson og smerten han har påført familien hennes river i Sigrid. Og Olve, fant han frelsen før han møtte døden? I redsel for å bli alene gifter Sigrid seg på nytt med en av kongens menn, Kalv Arnason, men hva slags liv kan hun forvente seg med en mann hun ikke elsker? Og hvor ligger lojaliteten til Kalv, hos kongen eller familien på Egge?

Banekvinnen
Presten Anund utfordrer Sigrid på hvordan hun skal leve som en rettroende kristen. Selv har hun aldri stolt på at Gud kan gi henne et bedre liv, men tvilen smuldrer sakte opp. Når Kalv så åpenlyst motsetter seg kongens vilje, drives familien på flukt fra Egge til Orknøyene. Langt vekk fra det kjente og trygge oppdager Sigrid uante krefter i seg selv, og når hun for andre gang blir enke, er det ensomheten som gjør det endelige valget for henne. Vera Henriksens heltinne har ingen overnaturlige krefter, men det er nettopp tvilen og usikkerheten som gir Sigrid drivkraften til å fortsette å leve; til å leve livet slik hun tror er best, i en verden hvor menns ord er lov. Mer kan man egentlig ikke kreve av et menneske.

 

FAKTA
Utgitt:
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788252584257
Nr: 8053804
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger
Vera Henriksen debuterte i 1961 med Sølvhammeren, året etter kom Jærtegn, og denne romansyklusen, Sigrid-trilogien, ble avsluttet med Helgenkongen. Andre betydelige historiske romaner er Dronningsagaen, Kongespeil og Runekorset. Bodvars saga var komplett i tre bind i 1989, og Jarlefeiden (2003), som omhandler borgerkrigen på Island på 1200-tallet, ble nok en suksess hos kritikerne og leserne.