Sopp er en førsteklasses råvare som er gratis og lett tilgjengelig for de fleste nordmenn. Skogen bugner av førsteklasses matsopper som bare venter på å bli plukket. Les mer
Det er nesten som å få los: De fleste som har vært på sopptur kjenner dragningen, kjenner hvordan soppfeberen slår inn, og man trekkes lenger og lenger inn i skogen. De som er hardest angrepet lider av en slags lykkelig psykose i månedene juli - oktober, det er nesten så man håper på regn, regn, regn – for da blir det mer sopp. Det blir aldri nok. Rundt neste sving, under noen graner, ned i en dal - og der, der lyser det gullgult i den grønne mosen. Lykken er å finne kantareller, derom råder det ingen tvil - eller knubbete, perfekte små steinsopp. Mmmm ...
Skogens mangfold
Dessverre varer kantarellsesongen så altfor kort, og det er en stund å vente til traktkantarellene og de svarte trompetsoppene kommer utpå høsten. Heldigvis finnes det mange gode matsopper i skogen i mellomtida også. Blant de sikre matsoppene finner vi blek piggsopp, matriske, fåresopp og matblekksopp. Disse, og selvsagt også steinsoppen, kjenner du sikkert til. De utålmodige vil kunne ha glede av å oppdage vårfagerhatten - som navnet tilsier vokser den villig fra mai til juni. Den er hvit og delikat, og vokser på kalkrik jord på Østlandet og langs Oslofjorden. Men obs! - den kan forveksles med sommermunkehatt, så bruk soppboka!
La tennene løpe i vann
Et annet "nytt" og spennende bekjentskap ute i skogen er den blågrå østerssoppen. Østerssoppen har vært å finne i butikkhyllene en stund, for den er mye brukt i asiatisk matlagning. Men selvsagt er det bedre å plukke sin egen, fersk og aldeles gratis, ute i skogen! Prøv Soppkokebokas oppskrift på østerssopptempura med digg dippsaus - eller stekt østerssopp med østerssaus og bok choy. Byggrisotto med rimsopp skal prøves ut så snart sesongen er i gang, og det samme skal vinbreserte kremler. Og skal du virkelig imponere dine aller nærmeste venner med ekte slow food anbefaler vi oksekjaker med jordskokk- puré og skarlagensvokssopp. Denne retten gjør seg lekkert på tallerkenen, og smelter på tunga.
Variasjon i tilberedningen
Det er ikke bare sopp-repertoaret som har godt av å bli frisket opp litt. Det blir gjerne sånn at man går litt i den samme tralten også når det gjelder tilberedningen av soppene - men det er det ingen grunn til! Kokk og skribent Magnus Sjøberg ivrer for at vi skal bli flinkere til å bruke våre egne råvarer, og han gir gode råd både om oppbevaring og tilberedning av de ulike soppene. Sursylting av små sopper, for eksempel kantarell, gir et helt annet resultat enn forvelling og frysing eller tørking. Risker kan legges i olje på fine glass og gis bort i presang til noen som virkelig setter pris på denne delikatessen. Tørker du traktkantareller eller stilkene til parasollsopp og maler opp, har du en fantastisk smakstilsetning til vinterens viltsauser.
Helsebringende, på flere måter
Sopp er ganske næringsfattig, den inneholder svært mye vann og er mager og proteinfattig, men den inneholder også en del viktige mineraler og sporstoffer. Likevel er det nok i plukkingen at den største helsegevinsten kommer inn i bildet: Ta med hele familien ut i skogen, få mosjon og avstressing og kvalitetstid på en gang - og attpåtil, som en ren bonus, får du spis- kammeret fylt opp av
gourmetskatter!
Detaljer
- Språk
- Norsk Bokmål
- ISBN
- 9788252578256
- Utgivelsesår
- 2011
- Nr
- 1485024
Om forfatterne
Magnus Sjøberg er kokk, han er opprinnelig svensk og er glødende opptatt av å bruke de beste nordiske råvarene. Rettene er lekkert fotografert av Bård Næss. Sammen har de også skrevet suksessen Mat fra skogen.