Meny
 

Stammeren

«Knut Faldbakken boltrer seg med sikker hånd og godt planlagt krimhandling i sin nye roman Stammeren. ... en strøken, veloverveid og velkomponert krim om en stammende hovedpersons skuffelse og skjulte sinne.»

, Hamar Arbeiderblad Terningkast 5

Mye kan skjule seg under en blank overflate. Det får Jonfinn Valmann erfare når kroppen til en ung jente dukker opp fra Mjøsas dyp.

Les mer
Drap
Etterforskning
Spenning
Vår pris
79,-
Spar
320,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vår pris: 79,-
Spar: 320,-

Veil. pris: 399,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av HILDE RØER JOHNSRUD, redaktør

Under overflaten

Jahn Leine stammer. Han lever i selvpålagt taushet og begrenser kontakten med omgivelsene. Når skuffelse og frustrasjon vokser til et utålelig nivå, bobler et vilt sinne opp i ham og gjør ham uberegnelig og farlig. 

På overflaten er det ikke noe som antyder at Jahn Leine skulle være et interessant bekjentskap. Leine har aldri vært gift eller fått barn, han har hatt en tilbaketrukket stilling i småbyens bank, hvor rasjonalisering nylig gjorde ham overflødig. Oppsigelsen velter om på alt og rokker ved den strukturerte og stillferdige tilværelsen hans. Ganske nylig har han vært samboer, men hun flytter ut igjen etter en stund. Jahn Leine er egentlig ganske tilfreds med det – så lenge hun fortsetter å hjelpe ham til en rekke reseptbelagte legemidler. Som han ikke har resept på, men like fullt trenger.

Den forbannende stammingen
Leine lever et liv i selvpålagt taushet og begrenser kontakten med omgivelsene. Som femtiåring har han måttet innse at stammingen har formet livet hans og gjort det fattigere. Det hjelper ikke at han har et rikt indre med rom for følelser, og når skuffelse og frustrasjon vokser til et utålelig nivå, bobler et vilt sinne opp i ham.

Fra Mjøsas dyp
Samtidig, under et veiarbeid i Hamar, blir et stillestående våtmarksområde drenert, og to uheldige fiskere får en uhyggelig opplevelse. Levningene av en ung kvinne dukker opp i mudder og siv. Det viser seg at levningene tilhører en jente som forsvant den våren hun var russ. Dette er én av tre uløste drapssaker Jonfinn Valmann har ansvaret for denne lumre sommeren.

Indre trykk, ytre uro
«Strøken, veloverveid og velkomponert,» skriver en av anmelderne om Stammeren. Det er ikke ofte i norsk krim at fortellingen er drevet framover med så sterk indre nødvendighet, det er nesten som en gresk tragedie, der ulykksalige handlinger tvinger seg ubønnhørlig fram. Konsekvensene blir skjebnesvangre når avstanden mellom ens indre og verden blir for stor. Det er bare for leserne å lene seg tilbake og nyte fortellingens gang, i Knut Faldbakkens trygge hender. 

 

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

FAKTA
Utgitt:
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788252591804
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8176795
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

KNUT FALDBAKKEN (f. 1941) debuterte i 1967 med romanen Den grå regnbuen, og fikk sitt gjennombrudd med Sin mors hus. Han markerte seg som en av våre store samtidsforfattere med blant annet Uår-romanene og Bryllupsreisen. Siden 2002 har han skrevet krimromaner som utspiller seg i Faldbakkens eget nærmiljø med Jonfinn Valmann som hovedperson. Faldbakken er oppvokst på Hamar, der han bor fortsatt. Knut Faldbakken ble tildelt Brages hederspris i 2012 for sitt samlede forfatterskap. Bøkene hans er oversatt til over 20 språk. 

«Knut Faldbakken boltrer seg med sikker hånd og godt planlagt krimhandling i sin nye roman Stammeren. ... en strøken, veloverveid og velkomponert krim om en stammende hovedpersons skuffelse og skjulte sinne.»

, Hamar Arbeiderblad Terningkast 5

«Faldbakken skriver godt. Langt bedre enn de fleste krimforfattere. Og det beste ved denne boka er skildringen av hvor lammende det er for et menneske å ikke klare å uttrykke seg.»

, Dagbladet

«Alt i alt en solid fortelling om Faldbakkens favorittemne gjennom tidene, den veike, selvforaktende mann. ... stemmen til den språkmektige og ubehjelpelige Stammeren bærer fortellingen igjennom, helt frem til den forsonende slutten.»

, VG