Meny

Tidligkristne apokryfer

Reidar Aasgaard (Oversetter)

For første gang i norsk språkdrakt: apokryfe tekster fra ulike sjangre som varierer mellom det selsomme og det opphøyde. Les mer
Vår pris
129,-
Spar
291,-

Veil. pris: 420,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 129,-
Spar: 291,-

Veil. pris: 420,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

- Her opptrer det banale og det mystiske, høystil og lavstil om hverandre, sier Reidar Aasgaard.

Verdens Hellige Skrifter har tidligere utgitt et bind med apokryfe evangelier. I Tidligkristne apokryfer er det tekster i andre nytestamentlige sjangre som er samlet: apostelgjerninger, brev, åpenbaringer. Apokryf ("bortgjemt") brukes om en del skrifter som ikke ble med i den bibelske kanon. Ifølge Aasgaard er verdien av dem undervurdert:

- Mange av dem har hatt stor utbredelse og spilt en viktig rolle i tidlig kristendom. De gir oss et unikt innblikk i den tidens religiøse mangfold.

De fleste tekstene utgir seg for å være forfattet av apostlene, men er blitt til i det 2.-4. århundre e.Kr.

- De er etterligninger, skrevet i from hensikt. Forfatterne spant videre på eldre stoff, både for å fylle ut hullene i historiene i Det nye testamentet og for å fremme sine egne oppfatninger. Slike tekster ble ofte tillagt berømte personer - det kunne gi dem ekstra autoritet, sier Reidar Aasgaard.


Reidar Aasgaard er professor ved institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk ved Universitetet i Oslo. Han har stått for utvalget og skrevet det innledende essayet til Tidligkristne apokryfer.

FAKTA
Utgitt:
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788252576726
Nr: 9018441
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger