Meny

Timen før midnatt

Timen før midnatt er en usedvanlig klok og artig klassiker.

, Dagbladet Terningkast 5
En jente på vippen mellom barn og voksen, midt mellom to verdenskriger. Foreldrenes heftige krangling gjør at hun og moren stadig besøker mormor, der en helt annen verden åpner seg. Litt etter litt begynner ungjenta å oppdage voksenverdenens hemmeligheter og bedrag. Les mer
Vår pris
299,-
Spar
43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 15 bonuskroner!

Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 15 bonuskroner!

Om boka

Ida Simons rakk bare å skrive én roman før hun døde. Timen før midnatt, eller Den uforstandige piken, som den heter på originalspråket, er en liten perle av en roman med handling fra den livlige mellomkrigstiden. 

"Fortellergleden spretter opp som en stålfjær i Ida Simons' roman ... full av sjarm ... galgenhumor og raus fortellerglede."
Susanne Hedemann Hiorth, Dagens Næringsliv

Vi følger hovedpersonen, ungjenta Gittel, som når hun er på besøk hos mormoren i Antwerpen, blir kjent med en velstående ung dame, Lucie. Beundrende og smigret, sulten på vennskap, oppmerksomhet og nye opplevelser - og ikke minst fordi hun får lov å spille på familiens eksklusive Steinway-flygel - lar hun seg rive med av Lucies stadige påfunn. 

"Timen før midnatt er en usedvanlig klok og artig klassiker."
Jon Rognlien, Dagbladet, terningkast 5 

De ti brudepikene
Lucies far, herr Mardell, liker også at Gittel kommer til dem. Han viser henne kunstsamlingen sin og lytter oppmerksomt til hennes tanker om bildene. Og han forteller henne lignelsen om de ti brudepikene, fem kloke og fem uforstandige, som må vente på brudgommen til midnatt. Og uforstandig vil man vel ikke være? Gittel er slett ikke sikker på at hun heller ville vært en av de kloke.

Tiltro og bedrag
Bråmoden som hun er, og en skarp iakttaker av det som skjer rundt seg, oppdager Gittel litt etter litt hvor innfløkt voksenverdenen kan være. Hun vokser litt for hvert møte med karakterene i bokas fargerike persongalleri, og er uanende blitt viklet inn i et nett av de voksnes hemmeligheter og bedrag.

Som Austen og Dickens
Og for et persongalleri! Slektninger og venner av Gittel skildres med en livlig humor og ironi som minner om Jane Austen og Charles Dickens, og Gittel selv må man bare bli glad i. 

Den usedvanlige romanen er en frisk og morsom fortelling som på slående vis lar oss oppleve mellomkrigstidens Europa sett med unge Gittels årvåkne blikk, fortalt i en musikalsk prosa en pianistinne verdig.

 

Fakta

Om forfatteren

Ida Simons (1911-1960) ble født i Antwerpen i Belgia og flyttet med familien til Nederland under første verdenskrig. Hun opptrådte som konsertpianist med flere ledende orkestre fram til nazistenes invasjon. Deretter satt hun internert i leirene i Westerbork og Theresienstadt i to år. Helseplagene fra leiroppholdet gjorde at hun måtte oppgi karrieren som pianist etter krigen. I stedet begynte hun å skrive, og i 1959 kom debutromanen Timen før midnatt. Den ble svært godt mottatt, men ble deretter glemt etter Simons' død året etter. Da romanen ble hentet fram i lyset og gjenutgitt våren 2014, begeistret den et samlet anmelderkorps. Den ble øyeblikkelig en bestselger og er utgitt i 25 land.

Medlemsblad

 

Anmeldelser

Timen før midnatt er en usedvanlig klok og artig klassiker.

, Dagbladet Terningkast 5

Fortellergleden spretter opp som en stålfjær i Ida Simons' roman ... full av sjarm ... galgenhumor og raus fortellerglede.

, Dagens Næringsliv