Meny

Ungdomstid

; Kjell Olaf Jensen (Oversetter)

Fortellingens styrke ligger i den milde antydningens kunst som boka er full av, og den indre spenning som ubemerket sniker seg inn etter hvert som våre to skikkelser beveger seg ut og inn i den grå og matte Pariser-hverdagen.

, Fremover
Hvem var foreldrene dine før de fikk deg? Nobelprisvinner Patrick Modiano forteller besnærende om det besteborgerlige paret Louis og Odiles dypt bevarte hemmelighet – deres ungdomsliv. Les mer
Vår pris
299,-
Spar
43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vår pris: 299,-
Spar: 43,-

Veil. pris: 342,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Om boka

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Svunnen ungdomstid

«Så rart det ville være hvis barna kjente foreldrene sine slik de var før barna ble født, mens de ennå ikke var foreldre, bare ganske enkelt seg selv …»

Tilsynelatende har veletablerte Louis og Odile alltid levd slik de gjør nå, en solfylt tilværelse i det vakre hjemmet deres i Alpene. De er omgitt av glade barn og gode venner. Deres fortid er en godt bevart hemmelighet. For hvordan traff de hverandre egentlig? Hvor kommer de fra?

«Deres fortid er en godt bevart hemmelighet.»

Modianos metode
Da Patrick Modiano ble hedret med Nobels litteraturpris, ble det sagt at hans litterære grep er «en metode som ligner akupunktur – det gjelder å sette nålen på det rette stedet for at flyten skal forplante seg i nervesystemet». Forfatteren skriver fram stemninger og spenning med dempede litterære virkemidler, men drar oss inn i romanens univers og etterlater leseren en stor opplevelse rikere.

Muligheter og tilfeldigheter
Modiano får oss til å lure på hvem foreldrene våre egentlig var, før de ble «mor» og «far». Han lar oss møte Odile og Louis femten år tidligere, i Paris på tidlig 1960-tall. De er i drift, usikre på framtiden, men åpne for hva tilværelsen har å by på av muligheter. Vi beveger oss med dem i dunkle bakgater og et vrimmel av folk med og uten forhistorier – både gjennom Odiles forsøk på å slå igjennom som artist og Louis' strøjobber. Vi er med når de møtes for første gang og får etter hvert historien deres, den barna deres aldri vil få høre, som leder fram til den solfylte tilværelsen de lever nå. 

Forfatteren strever selv med minnet om foreldrene sine. «På en måte ville jeg heller ha møtt dem før jeg ble født,» sier han i et intervju. «Jeg foretrekker å tenke på dem slik de kan ha vært før de fikk barn.» 

Patrick Modiano er en av Frankrikes viktigste samtidsforfattere, med et stort forfatterskap. Han berømmes for «hukommelsens kunst», som går som en rød tråd i romanene hans. Ungdomstid er en fin inngangsportal til hans litterære univers, med duft både av Paris' bakgater og de sveitsiske alpers klare fjelluft. 

 

Fakta

Medlemsblad

Utdrag

Om forfatteren

Patrick Modiano er født 30. juli 1945 i Boulogne-Billancourt i Frankrike. Modiano debuterte i 1968 med romanen La Place de l’Étoile. Han har skrevet 28 romaner og flere filmmanus. For sitt omfattende forfatterskap ble han i 2014 tildelt Nobelprisen i litteratur. I juryens begrunnelse heter det at Modiano får prisen for «minnenes kunst med hvilken han fremkaller de mest uhåndgripelige menneskeskjebner og avdekker okkupasjonens livsverden». 

Priser:
Grand Prix du roman de l'Académie française (1972)

Prix Goncourt (1978)

Grand prix de la Fondation Prince Pierre de Monaco (1984)

Grand prix de Littérature Paul-Morand de l'Académie française (2000)

Prix mondial de la Fondation Simone et Cino del Duca (2010)

Nobelprisen i litteratur (2014)

 

Anmeldelser

Fortellingens styrke ligger i den milde antydningens kunst som boka er full av, og den indre spenning som ubemerket sniker seg inn etter hvert som våre to skikkelser beveger seg ut og inn i den grå og matte Pariser-hverdagen.

, Fremover

Ungdomstid [...] har verdier og egenskaper jeg sjelden møter i nyere litteratur. Patrick Modiano makter også å bibringe oss de øyeblikk hvor intet skjer, men hvor alt allikevel hender.

, Morgenbladet

Personene i Modianos bøker er aldri det man kan kalle tilpassede eller vellykkede individer. Nesten bestandig befinner de seg i et grenseland sosialt eller følelsesmessig. De fattigslige, forkrøblede skjebner er Modianos speciale. Felles for de fleste av dem er søken efter noe eller noen, en ofte desperat famling i et mørke der bare et sjeldent blaff av lys kan glimte til.

, Aftenposten