Meny
 

Veien

; Knut Ofstad (Oversetter)

Veien er en sterk og intens historie om kjærlighet mellom far og sønn, om håp for å overleve mot alle odds - og om kampen.

"... en av de beste romaner som noen gang er utgitt ..."
Terje Thorsen, Dagbladet

Les mer
Vår pris
49,-
Spar
213,-

Veil. pris: 262,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 49,-
Spar: 213,-

Veil. pris: 262,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Cormac McCarthy er blant USAs største forfattere i nyere tid, og meislet seg for alvor inn i vår bevissthet etter filmatiseringen av romanen No Country For Old Men. Veien er McCarthys foreløpig siste bok, og har mottatt stående applaus fra kritikere og lesere verden over. Den er også filmatisert med bl.a. Viggo Mortensen og Charlize Theron i hovedrollene. Til tross for sitt dystre tema er boka både rørende og vakker, men også brutal og svært tankevekkende.

Kampen for tilværelsen
Det har gått 10 år siden den vanlige verdens undergang, og de få menneskene som er igjen kjemper en desperat kamp for å overleve. Verden har blitt en lovløs ødemark, og de gjenlevende er enten jegere eller bytte. Landskapet er øde og ødelagt. Ingenting beveger seg, bortsett fra asken som flyr i vinden. Det er iskaldt, og snøen som faller er grå. Himmelen er mørk. I denne fremmedgjorte og kalde verden møter vi en far og en sønn som du aldri vil glemme. De vandrer alene fra Nord-Amerika og sørover ut mot kysten gjennom restene av et amerikansk landskap. De går mot noe annet og bedre selv om de ikke vet hva som venter dem der. Håpet er at det ved havet skal finnes "gode mennesker" som dem selv. De kan heller ikke overleve en vinter til der de er. De er fratatt alt og har ingenting. Og overalt lurer det farer. De har bare en pistol å forsvare seg med mot de lovløse bandene som gjør veiene utrygge, klærne de har på seg, en tralle med sammenrasket frukt - og hverandre. De er hele tiden på vakt for overfall og skulle alt håp være ute, har faren to patroner gjemt til dem selv. Om natten sover de under en presenning, i ly av klippefremspring eller åssider. For faren er overlevelse alt. Spesielt sønnens overlevelse.

Kjærligheten
Ja, det er dystert, men oppi alt dette er det en enormt vakker og varm historie. Det er en historie om farskjærlighet, om å våge å håpe, om å beskytte sine og hegne om det man har. Veien er en totalt oppslukende fortelling om en reise i en fremtid der det ikke finnes noe håp, men der kjærligheten holder far og sønn oppe. Det er denne rørende kjærlighetshistorien mellom far og sønn, selv om den utspiller seg under de forferdeligste omstendigheter, som gjør at leseren ikke overveldes av skrekk og angst over at verden kan fremstilles som et så utsatt sted å være. Her er det verste og det beste: vanvittige ødeleggelser, desperat utholdenhet og en kjærlighet som holder to mennesker i live.

Forholdet mellom far og sønn, hengivenheten og ømheten, blir igjen lenge etter at boka er lukket. Cormac McCarthy nevnes oftere og oftere som den mest opplagte amerikanske kandidaten til Nobelprisen i litteratur. Veien er et strålende bevis på hans fantastiske forfatterskap. Til tross for at romanen er liten av omfang, blir den en koloss for leseren. Den er av det aller beste som er skrevet de siste årene, og som leser vil du bære med deg dette paret i hjertet ditt. Intet mindre!

"... har alt som skal til for å bli en litterær klassiker."
Hans H. Skei, Aftenposten

"Gi ham gjerne en Nobelpris."
Sindre Hovdenakk, VG

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Fredriksstad Blad
Terningkast 6 VG

FAKTA
Utgitt:
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788252574920
Nr: 9014004
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger