Meny
 

Venstre hånd over høyre skulder

Helen er den andre kvinnen. Hennes drøm om Simon vil andre fordømme. Men hun drømmer likevel. Les mer
Vår pris
50,-
Spar
279,-

Veil. pris: 329,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Innbundet
Innbundet
Vår pris: 50,-
Spar: 279,-

Veil. pris: 329,-  (Innbundet)
Leveringstid: Ikke i salg

Presentert av Randi Christina Krogsveen

Venstre hånd over høyre skulder har alt som kjennetegner en stor roman. Med den skriver Selma Lønning Aarø seg rett inn i elitedivisjonen av norske forfattere.

"Det er sjelden et menneske i en roman blir så levende
for meg og berører meg i en slik grad"

Dødskysset?
En mann kysser en kvinne, før han løper rett ut i gaten og blir påkjørt. To av romanens sentrale skikkelser, en ung jente og en gravid kvinne, står hjelpeløse og sjokkerte på hver sin side av gaten og ser på mannen som ligger livløs på asfalten. Så snur de seg begge og går, uten å se seg tilbake og uten et ord til noen. Og allerede her er leseren fullstendig fanget i et grep vi blir værende i lenge etter at boken er ferdiglest. Hvem er han? Hvorfor løp han? Og hvem er de to kvinnene?

Den vanskelige kjærligheten
Romanen henter inspirasjon fra den sanne historien om Elvira Madigan og Sixten Sparre, som delte en dyp og inderlig, men umulig kjærlighet. Sixten Sparre var gift og hadde to barn. Paret rømte til Danmark der de tilbrakte en måned sammen før Sparre skjøt Elvira og så seg selv. Elvira var tjueen år gammel, Sparre trettifem. Kjærligheten kan være like vanskelig, brutal og ensom i dag.

"En roman som er vakker, sår, usigelig trist og svært klok"

Helen får aldri fortalt elskeren om barnet hun venter, barnet som hun håper vil få ham til å forlate kone og barn. Den slående vakre Alma har fått ansiktet vansiret i en brann og har mistet den ene datteren sin. Hun ser ikke sin andre datter, den snart seksten år gamle Elvira og romanens sterkeste karakter.

Det sviktede barnet
Jeg elsker Elvira, og det er sjelden et menneske i en roman blir så levende for meg og berører meg i en slik grad som Elvira gjør. Hun skriver brev til den døde lillesøsteren, hun skriver om livet sitt, hun er gjennomsiktig, klok og utrolig sårbar.

Rent tematisk er det mye ved Venstre hånd over høyre skulder som kan minne om Herbjørg Wassmo; skyld, skam, det sviktede barnet og fortielsens forbannelse. Men Selma Lønning Aarø står støtt på egne ben. Hun har en helt egen stemme, og skriver med sterk innlevelse og med en oppvisning i poetisk språk og fortellekunst.

Forfatteren har skrevet en fantastisk, spennende og meningsfull roman. Les den! Det er en nødvendig bok for alle som lever blant mennesker.

Randi Christina Krogsveen er frilansredaktør, oversetter og konsulent

 

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Cappelen Damm
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 282
ISBN: 9788252568462
Utgave: 1. utg.
Nr: 5012627
VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

En mann står på fortauet og kysser en kvinne. Uten noen tilsynelatende forklaring løper han ut i veien og blir påkjørt. Hva var det som fikk ham til å løpe? Hvem er han? Og er det noen som egentlig kjenner ham?


I denne intense romanen er alle i ferd med å miste noe. Helen ser den gifte elskeren sin bli overkjørt før hun får fortalt ham om barnet hun bærer, 16 år gamle Elvira tror hun har tatt livet av faren sin og skamfart moren sin, Georgs kone Marta er kraftig rammet av Altzheimer og Alma har mistet det vakre ansiktet sitt i en brann. Dette er utgangspunktet for fire ulike historier som etter hvert smelter sammen. De forskjellige menneskeskjebnene veves i hverandre ved hjelp av slektskap og tilfeldigheter, men felles for alle fortellingene er at de handler om tap, om det å miste og ikke nødvendigvis få noe igjen.

Venstre hånd over høyre skulder er en rørende og betagende fortelling om hvor lite man kjenner sine nærmeste og om ensomhet i fellesskapet. Levert av © DnBB AS