Meny
Helga Flatland: Etterklang
Etterklang - Helga Flatland

Etterklang

roman

« Akkurat nå skriver ingen bedre enn henne. Forløpet i fortellingen er fabelaktig uforutsigbart. ... Helga Flatland skriver med dåm, som det heter når en folkemusiker løfter seg til å spille bedre enn godt. »

, Adresseavisen Terningkast 6

Læreren Mathilde mister jobben da det blir oppdaget at hun har et forhold til en elev. Hun bestemmer seg for å flytte ut av byen og starte et nytt liv på landet. Det blir et vendepunkt.

 

Les mer
Flere synsvinkler
By
Bygd
Samfunn
Vår pris
375,-
Spar
54,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 375,-
Spar: 54,-

Veil. pris: 429,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Erlend Sørskaar, redaktør

Jakten på kjærligheten

Mathilde mister lærerjobben på grunn av et forhold til en elev. Da bryter hun opp og flytter til et småbruk i Telemark. Men heller ikke det går helt smertefritt.

Vi husker det alle, hvordan landet var stengt ned av koronarestriksjonene. Hver for oss levde vi uten det fellesskapet vi er vant med og avhengige av. For Mathilde ble tilværelsen brått ekstra ensom. Ikke bare er forholdet til den betraktelig yngre Jacob nettopp avsluttet. Mathilde arbeider som lærervikar, og Jacob var en av elevene hennes. Da det blir kjent for skolen at hun har hatt et forhold til en av elevene, mister hun også jobben. Og det er ikke første gang hun mister noe. Som liten mistet Mathilde begge foreldrene i en bilulykke. Den eneste hun har rundt seg nå, er tanten som hun har vokst opp hos. Men dette kan være anledningen for å gjøre noe mer? Ingen jobb, ingen kjæreste. Er det kanskje nå hun skal gjøre alvor av drømmen om et småbruk og et forfatterliv?

«Jeg er veldig opptatt av familie og familiedynamikk, relasjoner og reaksjoner. Det er en uuttømmelig kilde.»

Helga Flatland

Drømmen om livet på landet
Hun ønsker sterkt å prøve en tilværelse borte fra byen. Drømmen om det autentiske livet i ei småbygd. Småbruket hun kommer over på Finn, virker perfekt. Et lite hus på en stor, moderne melkegård i Telemark hos de to brødrene Johs og Andres. Gården har sterke tradisjoner, den har vært i familiens eie i over 400 år, men ikke minst er den kjent på grunn av brødrenes bestefar Johannes, som var Telemarks største hardingfelespiller. Johs ivaretar arven etter bestefaren, og i regi av kulturskolen driver han feleopplæring i bygda. Mens Andres bor sammen med familien sin, bor Johs alene i hovedhuset på gården, med direkte innsyn til Mathildes hus.

«Flatland er i det hele tatt en utmerket formilder av samtidsproblematikk, og fanger uanstrengt inn både metoo-, by og land- og koronatidsdebatter i boka.»

Maya Troberg Djuve, Dagbladet, terningkast 5

Kjærlighet med forviklinger
Omgivelsene kunne ikke vært bedre for Mathilde. Hun finner seg til rette på gården, blir kjent med menneskene der, og roen hun ikke fant i byen, kommer over henne. Og enda bedre blir det når Johs også påtar seg å lære henne opp i felespilling. Men man kan ikke lære en slått uten å kunne den medfølgende soga. Slåttesoger er fortellinger som hører til slåttene, og mange av dem handler om kvinners opprør eller ulydighet – og påfølgende ulykkelige skjebne.

Uten å røpe for mye kan man trygt si at slåttesogene har sin egen etterklang. 

Så også denne fortellingen ...

«Og bokas tittel er i det hele tatt særs beskrivende for hvordan det kjennes å bla gjennom de suggererende siste sidene – det klinger, helt faktisk, i hodet lenge etter at man er ferdig med å lese.»

Oda Faremo Lindholm, VG terningkast 5

 

ANMELDELSER:

Terningkast 6 Maria Årolilja Rø, Adresseavisen
Terningkast 5 Oda Faremo Lindholm, VG
Terningkast 5 Maya Troberg Djuve, Dagbladet

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Aschehoug
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål Norsk Nynorsk
Sider: 286
ISBN: 9788252593266
Utgave: 1. utg.
Format: 22 x 14 cm
Nr: 8206910
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Helga Flatland (f. 1984) debuterte med romanen Bli hvis du kan, reis hvis du må, som fikk overstrømmende kritikker og ble tildelt Tarjei Vesaas' debutantpris, Ungdommens kritikerpris, Aschehougs debutantstipend og ble nominert til P2-lytternes romanpris. Hun fikk Bokhandlerprisen 2017 for En moderne familie. Flatland regnes blant de fremste av unge norske fremadstormende forfattere. Hun har fått et stort publikum for måten hun beskriver menneskelige prosesser som sorg, tilknytning og oppbrudd på.

« Akkurat nå skriver ingen bedre enn henne. Forløpet i fortellingen er fabelaktig uforutsigbart. ... Helga Flatland skriver med dåm, som det heter når en folkemusiker løfter seg til å spille bedre enn godt. »

, Adresseavisen Terningkast 6

«Mørkt og suggerende fra ur-Norge | Og bokas tittel er i det hele tatt særs beskrivende for hvordan det kjennes å bla gjennom de suggererende siste sidene – det klinger, helt faktisk, i hodet lenge etter at man er ferdig med å lese.»

, VG Terningkast 5

«Helga Flatlands nye roman er en sydende blanding av tradisjoner (og generasjoner), traumer og begjær. (...) Det er knapt et kjedelig øyeblikk i lesningen, fordi romanen er så dynamisk – med vekslingen mellom karakterer og målformer, tanke- og følelsesunivers, livshistorier. (...) Flatland er i det hele tatt en utmerket formilder av samtidsproblematikk, og fanger uanstrengt inn både metoo-, by og land- og koronatidsdebatter i boka. (...) Hun er slemt fornøyelig på en måte som minner om Vigdis Hjorth, og prosaen har godt trøkk.»

, Dagbladet Terningkast 5