Se våre julesider for gaveideer!
Min side Kundeservice Bli medlem

Byens spor

Jesper og Trude

«Byens spor er med dette endelig kommet til veis ende. Og samlet sett vil disse fire bøkene bli stående som et høydepunkt i Lars Saabye Christensens enestående litterære verden.»

VG

Lars Saabye Christensen avsluttet tredje bind av BYENS SPOR og sa seg ferdig som forfatter. Heldigvis kom han på bedre tanker.

Les mer

393,-

449,- Spar: 56,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Tilbake på sporet

Familien Kristoffersen består ikke lenger av Ewald og Maj, nå er det Jesper og Trude som gir liv til en by som ikke lenger er som den var.

For to år siden fullførte en kreftsyk Lars Saabye Christensen trilogien om Oslo og familien Kristoffersen. Etter at siste punktum var satt i Byens spor, sa han seg ferdig som forfatter. Der tok han heldigvis feil, senest i vinter hadde vi gleden av å få lese en ny Saabye Christensen-roman. Men det skulle ikke stoppe der, nå viser det seg at Byens spor slett ikke var en trilogi. At vi skulle få enda en fortelling fra dette universet er årets mest gledelige litterære overraskelse.

Vakker fortsettelse
Jesper og Trude er blitt en vakker og rørende fortsettelse på det som vil bli stående som et av høydepunktene i Lars Saabye Christensens forfatterskap, en hyllest til landets hovedstad og livet som leves der. Det er blitt åttitall, tidene er forandret, byen også, men sporene er fremdeles de samme. Karakterene er bare blitt eldre, ikke alle er der lenger. Når vi møter igjen Jesper, er det i en fullsatt Fagerborg kirke. Moren Maj, som viet livet sitt til familien og til trengende gjennom Røde kors-hjelpen, har forlatt historien og skal begraves. Maj betydde noe for svært mange, noe som forklarer den fullsatte kirken som vil ta farvel. Bare en person mangler, Jespers søster Stine. 

Jesper og Trude er blitt en vakker og rørende fortsettelse på det som vil bli stående som et av høydepunktene i Lars Saabye Christensens forfatterskap, en hyllest til landets hovedstad og livet som leves der.

Ansvaret for å ta farvel med moren faller på Jesper, og han loser det hele i havn på sin måte. Men også Stine skal tre inn i historien igjen, hun er ikke langt unna, men har som sin mor mange jern i ilden. Hun er blitt lege og tilbringer dagene på legevakten, i hvert fall inntil videre.

Hvor er det blitt av alle gutta?
«Når var det egentlig at båndene ble kutta», spør Lars Saabye Christensen seg i et av sine mest kjente dikt, 'Gutta'. Nå er det Jesper sin tur til å stille seg det spørsmålet, han har Trude, men hvor er de andre blitt av? Barndomskameraten Jostein befinner seg i ytterkanten av Jespers historie, han fortsetter som tidligere med sine mer eller mindre vellykkede prosjekter. Men ikke lenger like tett på Jesper, tiden har kommet i veien. Hvor ble det av Enzo Zanetti, pianolæreren som ble så viktig for dem? Nå er det Jesper som er pianolærer, med stadig færre elever, også de forsvinner. Jesper og Trude er kommet til en ny etasje i livet, der synsvinkelen plutselig er en annen: der det er enten eller, der noe må skje. 

Emosjonell berg-og-dal-bane
Det er Jesper og Trude som står i sentrum, de er de voksne, de som må finne retning og bære livet. Jesper og Trude er en emosjonell berg-og-dal-bane, det er morsomt, det er  trist, det er nådeløst, det er vakkert, det er billedhuggere med egoer som høyhus, det er Gaustad sykehus, det er Jostein, det er Jesper, det er Trude, det er Stine og mange flere. Vi er kommet til spor fire i byens store fortelling.

 

Medlemsvurdering:
BRAVO!!! De viser tiden, hvordan det var å bo der, hvordan de som bodde der hadde det. Det er nestrn slik at man ønsker seg til åbo/ ha bodd på samme stedet. Christensens ansolutt beste historie. Man greier ikke å slutte og lese.

May Solberg

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
460
ISBN
9788252592313
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Format
22 x 14 cm
Nr
8186243
Serie
Byens spor 4

Medlemsblad

Om forfatteren

Lars Saabye Christensen (f. 1953) debuterte med diktsamlingen Historien om Gly (1976), som han fikk Vesaas-prisen for. Debutromanen Amatøren kom i 1977. Saabye Christensen hevder ofte at alle hans romaner kunne ha båret den samme tittelen. Mennesker som sliter med indre usikkerhet og opptrer klossete – dette er personer han har en stadig tilbakevendende kjærlighet for i sine bøker. 

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Bla i boka

Anmeldelser

«Byens spor er med dette endelig kommet til veis ende. Og samlet sett vil disse fire bøkene bli stående som et høydepunkt i Lars Saabye Christensens enestående litterære verden.»

Sindre Hovdenakk, VG

«en suveren leseropplevelse!» «Det er umulig å ikke få gode følelser for de mange karakterene i «Jesper og Trude».»

Jan Øyvind Helgesen, Nettavisen

«Lars Saabye Christensen har skrevet en vellykket avslutning på bokserien «Byens spor».» «en klangfull avslutning på «Byens spor»-serien, der Christensen lykkes med å forvandle menneskelig svakhet til finstemt romankunst.»

Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

«(...) DU verden for en byskildring, for et portrett av Fagerborg og Oslo generelt. Og for en evne Saabye Christensens har til å fange tidsånden, på en lavmælt og treffende måte. Som småbutikkenes kamp mot kjøpesentrene. Man kjenner på atmosfæren som han framkaller gjennom sin diktning, at dette er ekte, dette er autentisk (...) Nyt denne flotte, formfullendte boken om Byens spor og har du ikke begynt på noen av dem - har du ufattelig mye å glede deg til.»

Ove Mellingen, Telemarksavisa

Medlemmers vurdering

T
Tone Torkildsen Didriksen – 19.09.2023

– Medlemsvurdering

A
Anne Sofie Føyn – 02.02.2022

– Jeg hadde gledet meg til siste bok av Byens spor og selv om den er godt skrevet gjør alt utenomsnakket fra fortelleren at boka blir kjedelig, ufengslende og tung å komme igjennom dessverre!

T
Turid Borgen – 19.10.2021

– Fint å knytte den nye historien sammen med de foregående. Interessant å følge personene. Interessant at historiene er fra områder i Oslo, som jeg kjenner litt til. Ser det for meg, når jeg leser.

A
Aud Elisabeth Salen – 13.10.2021

– Fortellingen er som vanlig god fra denne forfatteren, men, og det er et stort men; i denne boken har fortelleren fått for mye plass. Til tider forsvinner historien i alt det fortelleren vil si. Avslutningen med et kapittel for hver person gav håp om om avrunding og verdig avslutning for hver enkelt av disse menneskene som vi er blitt så godt kjent med gjennom 4 bøker, men også her ble det litt rotete. Jeg hadde nok forventet mer og bedre av en forfatter jeg har lest det meste fra og alltid satt pris på. Likevel er det en leseverdig bok, om enn noe rotete.

E
E.M.H. – 06.10.2021

– Byens spor. Jesper og Trude.

K
Karen Rimstad – 04.10.2021

– De to første bøkene var veldig gode. Nr tre ikke fullt så god, og den siste var rett og slett en stor skuffelse.

R
Randi Dolven – 23.09.2021

– Fine bøker, men ikke full skår på de to siste av de fire bøkene

M
Mari – 22.09.2021

– Nydelig fortsettelse

M
May Solberg – 22.09.2021

– BRAVO!!! De viser tiden, hvordan det var å bo der, hvordan de som bodde der hadde det. Det er nestrn slik at man ønsker seg til åbo/ ha bodd på samme stedet. Christensens ansolutt beste historie. Man greier ikke å slutte og lese.

V
Vivi E – 22.09.2021

– Byens spor Jesper og Trude

E
Ellinor – 21.09.2021

– Jeg anbefaler denne, han skriver bare så bra. For meg, som er fra Oslo, og delvis vokst opp i de samme deler av byen, omtrent samtidig med bokens personer, er den så "kjent" å lese. Jeg koser meg gjennom hele boken, rett og slett! Personene er levende og situasjonene er virkelige og ikke oppdiktede. Håper virkelig han kommer med en bok nr.5 , jeg føler at det er "plass til" det.

L
Lise Rustad – 21.09.2021

– Byens spor Jesper og Trude

M
Monica Stokke – 21.09.2021

– En meget leseverdig avslutning på Byens spor. Gjenkjennelig godt beskrevet 80 tall.

M
Mai Sonja Wesche Iversen – 21.09.2021

– I denne boka får vi en slutt; lukket noen kapitler og tatt farvel med noen av de viktigste personene. Underlig, vemodig og trist, men også relevant for en senior som har bodd hele livet i en by i forandring. Ikke alle omfavner det moderne. Men det må gå, på et vis.

G
Grethe – 21.09.2021

– Denne boken har ikke fenget meg slik de tre forrige bøkene. Jeg måtte « legge» den fra meg, for så å ta den igjen senere.

S
Sigurd Ødegaard – 21.09.2021

– Lars Saabye Christensens siste bok om om de ulike medlemmene i familien Kristoffersen og deres bekjente er en vakker og velskrevet roman der vemod og humor går hånd i hånd. Som leser blir vi trukket inn i relasjoner mellom personer som fascinerer og interesserer oss. Forfatterens språk og bildebruk tar oss med på en spennende leseopplevelse, og vi "lever med" blant personene i fiksjonen. At forfatteren enkelte ganger blander seg inn som forteller, gjør oss delaktige i fortellinga.

E
Erlend, redaktør Bokklubben – 01.07.2021

– Vi trodde han hadde avrundet fortellingen om familien Kristoffersen og byen deres. Byen vår, ikke minst Saabye Christensens by. Det er noe helt spesielt med disse bøkene som ikke bare forteller familien Kristoffersens historie, men like mye vår felles historie. Om vi bor i denne byen er underordnet. Det er fortellingen om hovedstaden i et land som aldri skal bli det samme. I de første bøkene skildret Saabye Christensen hvordan byen og dens innbyggere reiste seg etter krigsårene, så kom tiden med vekst, optimisme og ungdomsopprør. Nå er tiden kommet til åtti-tallet. Ikke det grelle fargerike åttitallet med jappetid og rikdom, men det virkelige åtti-tallet. Et tiår som mange andre, som sakte endrer livene våre slik de hele tiden endres skritt for skritt generasjon for generasjon. Med ett er byen blitt en annen by enn det en gang var. Men sporene etter de som har gått foran viser vei.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Byens spor:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

2020

Gunnar Staalesen
Innbundet 
375,- 429,-
Vrakeren
Ny!

Vrakeren

Lars Saabye Christensen
Innbundet 
393,- 449,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv