Meny
 
Lars Monsen - Lars Monsen
Lars Monsen - Lars Monsen

Lars Monsen

mitt liv

; Kjetil Stensvik Østli

«Tåler vi mer Lars Monsen nå? Jada, takket være Kjetil Østli. Dette smaker av fugl!»

, Dagbladet Terningkast 5
Lars Monsen kunne ha havnet på fylla, men valgte villmarka. Heldigvis! Ingen andre har inspirert folk i alle aldre og samfunnslag så til de grader, til noe så viktig som å oppleve naturen. Les mer
Vår pris
409,-
Spar
40,-

Veil. pris: 449,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 409,-
Spar: 40,-

Veil. pris: 449,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 3 virkedager

«Morn, dø!» roper Lars Monsen da han nærmer seg svartbjørner på øya Kodiak i Alaska. Han kan velge å gå stille rundt dem, men hans strategi er å gå rett på for å skremme dem unna. Man kødder ikke med en Monsen. Det skjønner selv en bjørn.

Lars Monsen har gjort ting få andre ville ha greid uten å dø – enten av skrekk, sterk kulde eller i møte med bjørn. Hans merittliste er lang. Han har krysset Canada på tvers, en tur som tok nesten tre år, han har krysset Alaska på langs på ti måneder, han har brukt ett år på å gå Norge på langs, og han har gått til fots over Kodiak Island i så krevende terreng at det nesten ikke skal være mulig. Dette er bare noen av turene. Nye og unge fans kjenner ham best fra flere TV -serier som har oppnådd enorm popularitet. Selv innbitte byfolk som aldri har sett innsiden av et telt, fulgte med på ekspedisjonene hans på skjermen og ville bli som ham. Her er boka om Lars Monsens liv, fortalt til Kjetil Østli.

Fatter’n la grunnlaget
Lars Monsen ble tidlig «uteligger». Ni år gammel dro han til skogs for å sove ute – alene. Mor var skeptisk, men far sa ja. Far Per var en atlet som klatret opp takrennene, fem etasjer, mens folk sto lamslåtte på bakken og glante. Sønnene skulle utfordres og herdes, og han tok med sønnene på løpeturer i skogen året rundt. Guttene ble nærmest født med sekk på ryggen og måtte ut på tur så fort de kunne gå. Lars mener det var en fin barndom. Han har senere tilbragt sikkert 5000 døgn ute, ofte under åpen himmel. Han har alltid presset seg maksimalt, og må ha en smerteterskel som bare er hans.

Monsen tror ikke på religion, og han misliker lover og regler, men han tror det er en mening med alt, og uten de gode hjelperne sine hadde han aldri overlevd. Eksemplene på at de har reddet ham, er mange. Lars Monsen er overtroisk og står for det.

Finne sin måte å leve på
Det kunne ha endt galt. I ungdomstida var han mye på fylla sammen med broren. Selv sier han at de var ekstreme, storebror Erik og Lars. Først var det innkjøp av en kasse pils, deretter var det å sette seg på t-banen fra Oslo sentrum til Bogerud med jekking av én flaske mellom hver stasjon. Det blir mange øl på få minutter. Men Lars hadde noe annet som dro sterkere, og det var naturen. Han måtte finne sin måte å leve på, og det inkluderte ikke kontorliv. Men han er god til å skrive, så bøkene om turene ble en god næringsvei. Mange av oss har lest 90 dager på loffen i Børgefjell og Norge på langs, sistnevnte begikk han sammen med kameraten Trond Strømdahl. Men det mest imponerende var selvfølgelig turen Canada på tvers, sterkt inspirert av Helge Ingstad. Det resulterte også i en bestselger av en bok.

I den nye boka Lars Monsen Mitt liv, forteller han til Kjetil Østli. Lars er Lars, han er helt seg selv. Kjetil er noe ydmyk overfor denne noen ganger tause, noen ganger pratsomme villmarkingen. Han blir med på turer for å lære mannen å kjenne. Og på bar. Åpent og ærlig forteller Lars om barndom og voksenliv. Og innimellom kan du lese om de kjente turene hans. Ubegripelige historier om å tilbringe mange døgn etter hverandre med 60 effektive minusgrader og nesten fryse i hjel, bjørnemøter, ugjennomtrengelig terreng, kryssing av strie iskalde elver med motvillige huskyer, hundekjøring, sykdom og smertehelvete. Kroppen har fått sitt, men han er takknemlig for alt han har opplevd.

Lars Monsen er en mann som aldri gir opp, har alltid tenkt positivt. Alltid! Og han har forsøkt å gli inn i ødemarka som en del av den. Derfor har han overlevd. Livet i villmarka er ikke for machoer, sier Lars, de dør der ute!

 

ANMELDELSER:

Terningkast 5 Arne Dvergsdal, Dagbladet

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Cappelen Damm
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 246
ISBN: 9788202562939
Utgave: 1. utg.
Format: 24 x 16 cm
Nr: 8148260
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

Kjetil Østli (f.1975) er journalist. Han skriver for og driver nettstedet Harvest sammen med flere andre. Han har skrevet flere bøker, hvorav den mest kjente er Politi & røver (2009).