Meny
Julie S. Werenskiold: Et lite, etisk feiltrinn

Et lite, etisk feiltrinn

thriller

«Julie S. Werenskiold gir full gass fra side en og holder klampen i bånn helt til siste slutt.»

, VG

Frilansjournalisten Svala Saltfjord er litt for glad i champagne og feiring, og ikke så god på økonomi. Men på en flytur over Atlanteren får hun tips om en brennbar sak ...

Les mer
Vår pris
149,-
Spar
230,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Vår pris: 149,-
Spar: 230,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet)
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av HILDE RØER JOHNSRUD, redaktør

Det store skupet

Frilansjournalisten Svala Saltfjord er litt for glad i champagne og feiring, og ikke så god på økonomi. Men på en flytur over Atlanteren får hun tips om en brennbar sak ...

Svala sitter på flyet på vei hjem fra New York etter å ha blitt nektet innreise på et litt mystisk grunnlag. Hun søker trøst i whiskey og kommer i snakk med sidemannen, en amerikansk byråkrat ved navn Beau. Han prøver også å trøste henne og forteller at han kanskje kan bidra til at hun får innreise likevel. Kanskje kan de hjelpe hverandre? Han sitter på informasjon han vil få ut og som kan gi Svala nyhetssaken hun bare har drømt om.

Jihad i Europa
Svala rekker å fundere over hvorfor de ønsker at nettopp hun skal bringe disse nyhetene ut – og er de ekte? Hun innser at det er noe ytterst mistenkelig over måten hun fikk tilgang til saken på. Men hun trenger tilgang til USA, både av profesjonelle og personlige årsaker. Og hun er blakk, så hun trenger saken. Dessuten er hun journalist, langt inn i beinmargen, og hun klarer ikke å motstå et så saftig kjøttbein som dette høres ut som.

Fake news?
Beau holder ord, han skaffer henne innreisetillatelse, og Svala reiser tilbake til USA for å undersøke saken. Hun intervjuer en norsk IS-avhopper som kan fortelle en rystende historie om europeisk-ættede jihadister. Med fortellingen følger også en filmsnutt som hun får overlevert på en minnepinne. Filmen overgår hennes villeste fantasier om et eventyrlig skup. Men hvordan kan hun være sikker på at innholdet er ekte? Hun får VG til å faktasjekke saken før publisering. De finner ingen feil med den, og i løpet av minutter etter publisering har bildene spredd seg jorda rundt.

Mistenkt for drap
Filmsnutten fører til at spørsmålet om militære tiltak mot Tyrkia kommer opp i FNs sikkerhetsråd. Svalas karriere ser plutselig rosenrød ut, brått ligger hun godt an til den gjeveste journalistprisen. Men allerede dagen etter publiseringen blir hun kontaktet av en anerkjent konkurrent. Hun hevder at saken er et falskneri, og ber om at de møtes. Når Svala kommer hjem til henne, finner hun henne død av en overdose. Svala skjønner at hun er brukt som brikke i et spill hun ikke forstår. Vil hun komme seg unna en mordmistanke? Må hun innrømme at hun er blitt lurt til å publisere saken? Finnes det noen måte å komme ut av dette på i live og med æren i behold?

Skyhøy spenning
Vi følger Svalas dramatiske jakt på sannheten og på de usynlige bakmennene i en verden som er forvirrende full av feilinformasjon og fundamentalisme. Et lite, etisk feiltrinn er skrevet med stor autoritet og med en selvfølgelig innsikt i både journalistikk og storpolitikk. Svala er en sjarmerende og litt rufsete, men svært menneskelig antihelt som vi ikke kan unngå å like. Med hjertet i halsen følger vi hennes ferd fra enkleste utvei til det å begynne å ta et gryende ansvar. 

 

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Gyldendal
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 412
ISBN: 9788252591897
Utgave: 1. utg.
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8178895
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

JULIE S. WERENSKIOLD (f. 1970). Fra Oslo. Har tatt filmskolen ved Tisch, School of the Arts New York University, jobber som frilansjournalist. Et lite, etisk feiltrinn er hennes debut som forfatter.

«Julie S. Werenskiold gir full gass fra side en og holder klampen i bånn helt til siste slutt.»

, VG

«.. forfriskende thrillerdebut, som har James Bond-aktige dimensjoner. [...] Werenskiold skriver lett og godt, og viser en imponerende innsikt i skitten storpolitikk og supermaktenes manipulering.»

«.. hold deg fast. For Julie S. Werenskiold gir full gass fra side en og holder klampen i bånn helt til siste slutt.»