Meny
 

Uskyldig dømt

min reise gjennom det amerikanske Gulag

Klokka fire på ettermiddagen den 9. oktober satt Finn Mjelde fredelig på en gatekafé i Bonita Beach i Florida når han plutselig ble omringet av 15 politifolk i sivilt, men væpnet til tennene med avsagde hagler og maskinpistoler. Les mer
Vår pris
362,-
Spar
36,-

Veil. pris: 398,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 362,-
Spar: 36,-

Veil. pris: 398,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Om boka

Klokka fire på ettermiddagen den 9. oktober satt Finn Mjelde fredelig på en gatekafé i Bonita Beach i Florida når han plutselig ble omringet av 15 politifolk i sivilt, men væpnet til tennene med avsagde hagler og maskinpistoler. To år tidligere var han blitt forsøkt rekruttert til å delta i narkotikasmugling fra Colombia hvor han var bosatt med sin familie, til USA av en Richard Johnson. Det skulle seinere vise seg at han var en narkoman som det amerikanske narkotikapolitiet brukte for å friste Finn til å etablere kontakt for dem med colombianske narkotikasmuglere.
Han skulle få 800 000 dollar uten å behøve å delta i selve operasjonen. Den ble gjennomført med en seilbåt skaffet til veie av narkotikapolitiet og med et mannskap bestående av agenter i det samme narkotikapolitiet. En kan si at de 380 kilo kokain de smuglet inn i USA var i trygge hender.
Det eneste Finn Mjelde skulle gjøre var å etablere kontakt mellom en narkotikaleverandør i Colombia og Richard Johnson. Sistnevnte understreket at dette slett ikke var noe lovbrudd, og at i tillegg til provisjonen ville Mjelde få en hurtiggående motorbåt verdt 100 000 dollar. Da slo Finn Mjelde til. Han trengte pengene for å bygge ut sitt enkle Hotel Kokomo på Rosario-øyene i Colombia.
For dette feilgrepet fikk Finn Mjelde en dom på 169 måneders fengsel, eller 14 år og en måned. Han satt i vel åtte år i en lang rekke amerikanske fengsler før han ble utlevert til Norge. Boka har derfor undertittelen «Min reise gjennom det amerikanske GULAG». Boka inneholder også kapitler om pressens behandling av saken og om hvordan norske myndigheter ikke ville hjelpe ham dels fordi han bare var «halvt norsk», dels fordi han «ikke var skyldig nok». Det norske konsulatvesenet i USA får ingen god attest av Mjelde.

Fakta