Min side Kundeservice Bli medlem

Gileads døtre

«Margaret Atwoods oppfølger til 'Tjenerinnens beretning' er en knallgod roman ...»

Cathrine Krøger, Dagbladet

I Gileads døtre tar Margaret Atwood oss med til et samfunn der det ulmer heftig under den kontrollerte overflaten, og uventede ting skjer. Les mer

349,-

399,- Spar: 50,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Herskerinnens beretning

Hva pønsker makthaverne på bak lukkede dører i Margaret Atwoods univers Gilead? Hennes nye roman byr på spenning og innsikt, og en skikkelig overraskelse. 

Da Trump gjorde sitt inntog i Det hvite hus i USA, våknet folk opp. Hva slags verden vil vi egentlig ha? Hvilket samfunn ønsker vi at barna våre skal vokse opp i? Plutselig føyk Margaret Atwoods roman Tjenerinnens beretning fra 1985 oppover bestselgerlistene, sammen med blant annet Orwells klassiker om overvåkningssamfunnet – Nittenåttifire (skrevet i 1948). Så kom tv-serien om Atwoods tjenerinne Offred, i det kvinnefiendtlige Gilead. Nå har Atwood skrevet en ny, genial roman. 

I Gilead er ikke alt slik det ser ut som. Etter mange år med hierarki og rigid styre ulmer det heftig under den strengt styrte overflaten, og en ny generasjon er i anmarsj. 

«GI HENNE EN NOBELPRIS! Gileads døtre er en litterær triumf som en gang for alle beviser at boken er bedre enn tv-serien.»

Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv

En fryktet «tante» forteller
De fryktede «tantene» i staten Gilead hersker over de andre kvinnenes skjebner. De har mye ansvar og stor makt. De velger blant annet ut passende ektemaker til herskerne og sorterer de øvrige unge kvinnene inn i rollene de ansees som best egnet for. Noen blir tjenerinner, og deres oppgave er å bli befruktet (med tvang) av mannen i familien de blir plassert hos. Noen få velges ut til å gå i lære for å bli nye «tanter», en svært utsatt posisjon siden de har mye makt – men også en rolle som gir litt handlingsrom hvis man er smart. Og er det noe du med sikkerhet finner i Atwoods romaner, så er det smarte kvinner. 

«Frydefull genistrek.»

Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

Den mystiske muldvarpen
I et totalitært regime vil det alltid være noen som leter etter en utvei, en mulighet til forandring og til å få bukt med galskapen. Så også i Gilead. Men hvem det er, vil være for mye å røpe her. De fire personene vi følger, har alle en interessant historie, og de har alle sin flik av mekanismene som holder dem fanget. Vi følger den mektige tanten og to unge jenter som er døtre i hver sin privilegerte familie. Den ene i Gilead, den andre utenfor Gilead, i nabolandet Canada. Historiene deres flettes etter hvert inn i hverandre og det hele tar en uventet vending. 

En strime av håp
Ettersom jentene i Gilead vokser til, begynner de å stille spørsmål ved «sannhetene» de er blitt presentert for i oppveksten. Hvordan kom de egentlig til sine respektive familier? Hva skjer med venninnene etter hvert som de får tildelt sine roller? Hva foregår bak «tantenes» lukkede dører? Vil vi få vite hvordan det gikk med personene fra Tjenerinnens beretning? Spenningen stiger fra side til side i Gileads døtre, ettersom spillet i kulissene avdekkes litt etter litt. Men hvem kan man stole på, og hvem har framtiden i sine hender? Det er bare å gi seg i kast med romanen og ta del i Atwoods håp for framtiden. 

«Lovet være Margaret Atwood, som med 'Gileads døtre' har levert en verdig oppfølger til en av vår tids store klassikere. (...) Et av de sterkeste nyere eksemplene på litteraturens visjonære kraft er fullbrakt.»

Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG, terningkast 5 

 

 

Medlemsvurdering:
Og virkelig noe å tenke over vedr. menneskets fremtid. Anbefales!

Turid E.

Se alle vurderinger

Detaljer

Forlag
Aschehoug
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
472
ISBN
9788252590814
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2019
Originaltittel
The testaments
Format
21 x 14 cm
Nr
8156484
Priser
Booker-prisen 2019
Serie
Gilead 2

Medlemsblad

Utdrag

Portrett

Får hun Nobelprisen nå?

Margaret Atwood. Foto: Liam SharpMargaret Atwood så aldri for seg at hun skulle vende tilbake til romanuniverset i Tjenerinnens beretning. Men verden forandret seg, og plutselig stod fortsettelsen klart for henne.
Margaret Atwood har et stort forfatterskap og nevnes hyppig hver gang en ny Nobelpris i litteratur er på trappene. Lenge trodde forfatteren selv at både hun og verden ellers hadde lagt Gilead bak seg. Men den gang ei: – Ting forandret seg. To fly styrtet i Twin  Towers, finanskrisa satte verden på hodet, og en skitten valgkamp endte med at Donald Trump ble USAs president. Da vendte Gilead tilbake til meg, forteller hun.

Kvinner og barn utsatt
– Sosial uro og krig er alltid dårlig nytt for kvinner og barn. Det er dem det er lettest å ta, sier Margaret Atwood.

Forfatteren er en frisk og sylskarp 80-åring som har mye på hjertet om samfunnet vårt. Den nye boka tar opp tråden 15 år etter Tjenerinnens beretning sluttet. Mens den første boka ble fortalt fra synsvinkelen til et offer for regimet, går forfatteren denne gangen inn i hodet på en som jobber for og med de onde kreftene; Tante Lydia. 

«Når jeg i dag ser Greta Thunberg og ungdommens kamp for klimaet, blir jeg optimist. Snart er det de som skal stemme.»

Margaret Atwood

Inspirert av virkelige hendelser
Forfatteren har alltid hatt som rettesnor at hun ikke skal skrive om noe som ikke har skjedd i virkeligheten, selv når hun skriver framtidsromaner. Da hun skulle skrive om det totalitære samfunnet Gilead, fant hun inspirasjon fra flere regimer vi kjenner fra nåtid og fortid: Stalin, Hitler, Pinochet og IS. I Gileads døtre har hun brukt hendelser fra Argentina på 70-tallet, der juntaen stjal barn fra gravide kvinner i fengsel og ga dem til generaler. De nybakte mødrene ble kastet ut i havet fra fly, til den sikre død. Disse barna kunne oppleve å vokse opp i familier som hadde drept deres biologiske foreldre. 

Se opp for ungdommene
Atwood hevder faktisk at hun ser lyst på framtiden: – Ser du deg rundt, er det mange mennesker som er villige til å kjempe. Det å gi opp er uansett ikke noe alternativ. 

Den engasjerte forfatteren løftet frem dagens unge som løsningen: – For 50 år siden visste vitenskapsfolk om klimatruslene, men ingen brydde seg. Når jeg i dag ser Greta Thunberg og ungdommens kamp for klimaet, blir jeg optimist. Snart er det de som skal stemme – og da må politikerne være klare for forandring. 

Kilde: NRK/Siss Vik

Om forfatteren

Margaret Atwood (f. 1939) er en prisbelønnet kanadisk forfatter. Bøker hennes er oversatt til 33 språk og utgitt i over 45 land. Atwood er forfatter av Tjenerinnens beretning, boka bak den den populære tv-serien ved samme navn. Hun har mer enn femti utgivelser bak seg, både romaner, noveller, lyrikk, essay og grafiske romaner. Atwood har mottatt mer enn 60 litterære priser, blant annet den prestisjetunge Booker-prisen. 

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Margaret Atwoods oppfølger til 'Tjenerinnens beretning' er en knallgod roman ...»

Cathrine Krøger, Dagbladet

«Lovet være Margaret Atwood, som med 'Gileads døtre' har levert en verdig oppfølger til en av vår tids store klassikere. (...) Den er verdt å lese for alle som likte den første boken eller har gått lei av tv-serien. Et av de sterkeste nyere eksemplene på litteraturens visjonære kraft er fullbrakt.»

Gabriel Michael Vosgraff Moro, VG

«Lovet være. Margaret Atwood med frydefull genistrek. (...) 'Gileads døtre' [er] full av protest. Det gjør den til en mye lysere bok enn den første. I tillegg har oppfølgeren en spenningsmotor som aldri fusker.»

Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

«Gi henne en nobelpris! 'Gileads døtre' er en litterær triumf som en gang for alle beviser at boken er bedre enn tv-serien.»

Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv

«Heldigvis er Margaret Atwood ikke bare modig. Hun er også drivende dyktig. Rett og slett klok, og smart nok til å dele sin innsikt med andre. 'Gileads døtre' er blitt en svært spennende fortelling, som stiller smarte spørsmål om makt og motstand, og – som en kanskje litt uventet bonus – peker mot en vei ut av håpløsheten.»

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«'Gileads døtre' er mest av alt en spennende bok i ordets beste forstand. Den er en fortsettelse som elegant legger seg oppå så vel originalromanen som tv-serien.»

Leif Ekle, NRK Bok

«Margaret Atwood skuffer ikke med Gileads døtre.»

Vilde Imeland, Fædrelandsvennen

Medlemmers vurdering

G
Gunn Nøstdal – 01.06.2021

– Vekker i en tid da konspirasjonsteoriene florerer

T
Turid E. – 02.07.2020

– Og virkelig noe å tenke over vedr. menneskets fremtid. Anbefales!

B
Bjørnar Sæterbø – 23.06.2020

– Jeg har ikke lest den ennå. Men det har min kone. Hun gir 5 stjerner!

B
Brit – 08.06.2020

– Gileads døtre

S
Siri Bløtekjær – 29.04.2020

– For en fan av Margareth Atwood, må de bli fem stjerner! En briljant forfatter. Med tanke på bokas innhold, har jeg imidlertid problemer med å se hvordan hun kan ha holdt seg til dogmet om at alt som står skal ha skjedd i virkeligheten.

V
Vivian Dyb – 29.04.2020

– Gileads døtre

A
Anna Harris – 28.04.2020

– Spennende og velskrevet

B
Bjørg Meijer – 28.04.2020

– Veldig bra , venter på flnversjon

M
Mona B – 31.03.2020

– I denne boken får vi vite mer om hvordan samfunnet Gilead ble til, og hvordan det kvinneundertrykte samfunnet fikk blomstre som det gjorde. Snart vil barna til Offred fra førstt bok spille en avgjørende rolle for Gileads fremtid.

M
Monica Hansen – 31.03.2020

– Fantastisk historie

L
Lars Frogh – 31.03.2020

– Ingen - har ikke fått lest ennå!

M
Maja – 31.03.2020

– Bli sugd inn i et sinnsykt univers som trekker mange paralleller til religiøse organisasjoner og sekter i dagens samfunn.

W
Wenche Wangen – 31.03.2020

– Rotete. Måtte begynne på nytt flere ganger. Flere gjentagelser, nå har jeg gitt opp. Kommer ikke til å lese mer.

E
Ewa Regina Freund – 12.11.2019

– En fantastisk futuristisk fortelling basert på dagens virkelighet. En bok om undertrykkelse og kvinnekamp Les og bedøm selv. Anbefales på det sterkeste til alle bevisste kvinner.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Gileads døtre:

11 %

Maren Uthaug
Innbundet 
375,- 429,-
 

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Matrix

Lauren Groff
Innbundet 
375,- 429,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv