Gigantsalget er utvidet: inntil -80 %
Min side Kundeservice Bli medlem

Nansen

bind 2 : utfordreren

«Harald Dag Jølles biografiverk om Fridtjof Nansen vil uansett stå som en påle i mange år fremover.»

Sindre Hovdenakk, VG

Aldri har du kommet nærmere denne verdensberømte nordmannen. Her får du sterke drifter, følelser og lengsler. Du møter en vanskelig far, utfordrende ektemann og en superkjendis med store beundrere og bitre fiender.

Les mer

393,-

449,- Spar: 56,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

«Der falt det største treet i skogen, kjæmpen mellom malmfurene.» Slik beskrev Aftenposten Fritjof Nansens død den 13. mai 1930. Nansen var helt unik. Få kan skilte med like stor arbeidskapasitet og interesse for politikk og samfunn i tillegg til vitenskap. Han var forsvarsmann, men tilhenger av nedrustning. Han var unionsmotstander og bidro i prosessen for å oppløse unionen med Sverige i 1905. Nansen gjorde også en stor innsats for russiske flyktninger og fikk Nobels fredspris i 1922 for sitt engasjement. Sammen med sin kollega Helland-Hansen bedrev han spennende forskning som skulle fortelle mer om årsakene til vekslinger i klimaet. Flere ekspedisjoner til polare strøk for å gjøre oseanografiske undersøkelser, ble planlagt. «Arven etter Nansen» er for øvrig det passende navnet på et tverrfaglig forskningsprosjekt som pågår nå, og som har som mål å kartlegge et økosystem i endring.

Enkemann
Man kan si mye fint om Nansen, men han var ikke lett å være gift med. Nansen flyttet hjem fra London for å ta seg av fem barn i alderen fire til fjorten år da kona Eva døde rett før hun fylte 49 år. Barna ble plassert litt rundt om. Nansen var for det meste på reise og gjenopptok dessuten forholdet til elskerinnen Sigrun Munthe. Dette bidrog ikke positivt til barnas forhold til faren. De følte at han ikke brydde seg nok om sine egne barn.

Engasjement for flyktninger
Nansen ble utsendt for å forhandle i viktige saker på vegne av nasjonen. Blant annet ble han sendt som diplomat til Berlin og London av statsministeren. Boka forteller inngående om hans engasjement for russiske og andre flyktninger etter første verdenskrig, om hans viktige arbeid for den internasjonale organisasjonen «Folkeforbundet» som skulle sørge for samarbeid mellom nasjonene samt nedrustning. Nansen hadde stort nettverk, men man beskrev ham som en mann med få venner. Han var uansett blant dem som kunne kalle kongen sin venn.

Et eventyrlig liv
Nansen var kunnskapsrik og allsidig, og han jobbet døgnet rundt hjemme på Lysaker. Kontoret var oversvømmet av papirer og dokumenter. Han ville gjerne ha mer tid til vitenskap, og hadde «bestilt» flere prøver av havvann fra polområdet, men disse lot vente på seg. Det var nemlig Roald Amundsen som skulle sørge for anskaffelsen, men ekspedisjonen ble stadig utsatt eller mislyktes. Han hadde overtatt skipet «Fram» for å skaffe prøvene, men besluttet at han måtte på en liten sørpolekspedisjon først. Senere skulle Amundsen av gårde mot Nordpolen med skipet «Maud», men lyktes ikke med å hente prøvene. Det var tretti år siden Nansen selv hadde sørget for prøver til laboratorieanalyser, og instrumentene for prøvetaking var mye mer moderne nå. Var løpet kjørt? En ny mulighet dukket opp i form av luftskip over polområdet.

Boka beskriver Nansens utallige arbeidsområder, engasjementer, vitenskapelige arbeider, bokutgivelser og forholdet til barna. Ett av barna, Åsmund, var sykt og døde tidlig. Det var ikke lett for Nansen å miste «den snilleste».

Brev avslører at Nansen var en lidenskapelig mann i forhold til kvinner, selv etter at han hadde giftet seg med Sigrun Munthe. Han levde et rikt liv og utrettet overraskende mye. «For et eventyrlig liv som er forbi», skrev Nordahl Grieg i 1930, «det var jo ikke én stor mand som døde, det var ti.» Selv fryktet Fridtjof Nansen å ha levd forgjeves.

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
510
ISBN
9788205529373
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2020
Format
23 x 16 cm
Nr
8171122
Serie
Nansen 2

Medlemsblad

Om forfatteren

HARALD DAG JØLLE (f. 1971) er historiker ved Norsk Polarinstitutt. Han har vært redaktør for Norsk polarhistorie (Gyldendal 2004), han har doktorgrad på Nansen fra UiT – Norges arktiske universitet (2014) og han har fulgt i sporene til gamle polarhelter – til Sørpolen i 2011, i Nordvestpassasjen i 2016 og til nordspissen av Grønland i 2018. Første bind av denne biografien, Nansen Oppdageren, kom i 2011. Nansen Utfordreren er andre bind.

Utdrag

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Harald Dag Jølles biografiverk om Fridtjof Nansen vil uansett stå som en påle i mange år fremover.»

Sindre Hovdenakk, VG

«Denne boken fører oss nærmere Nansen enn vi noen gang har vært.»

Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Nansen:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Stormen
Ny!

Stormen

Ivo de Figueiredo
Innbundet 
419,- 479,-
 

Liv

Dag O. Hessen
Innbundet 
363,- 399,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv