Min side Kundeservice Bli medlem

Christopher Hansteen

vitenskapsdyrker og polarforsker

Christopher Hansteen var Norges fremste naturforsker på begynnelsen av 1800-tallet, og han bidro til å etablere en vitenskapelig kultur i landet. Han studerte himmelen fra det astronomiske observatoriet, men hans hovedinteresse var studiet av jordas magnetisme og jakten på en magnetpol i Sibir. Les mer

269,-

449,- Spar: 180,-

Sendes innen 1 virkedag

Logg inn for å se din bonus

Gigantsalg - faktabøker inntil 75 % Velg flere her

Christopher Hansteen var Norges fremste naturforsker på begynnelsen av 1800-tallet, og han bidro til å etablere en vitenskapelig kultur i landet. Han studerte himmelen fra det astronomiske observatoriet, men hans hovedinteresse var studiet av jordas magnetisme og jakten på en magnetpol i Sibir. Hansteen satte Norge på det vitenskapelige verdenskartet.

På 1800-tallet var det en besettelse blant naturforskere og navigatører å finne jordas magnetpoler, for å skjønne hvorfor kompassnålen oppførte seg som den gjorde. Stadig nye ekspedisjoner ble sendt ut, mer nøyaktige instrumenter var påkrevet, og det var stor konkurranse internasjonalt. De som kjente kompassnålas hemmeligheter, kontrollerte verdenshavene økonomisk og militært.

Christopher Hansteen deltok i kappløpet mot magnetpolene, og i samtiden ble han anerkjent som ledende på feltet internasjonalt. Han mente at det fantes fire slike magnetpoler på jorda, og senere har det vært vanlig å hevde at Hansteen «tok feil», men det var ikke opplagt på hans tid.

Nylig begynte kompassnåla å endre retning, og den magnetiske nordpolen er i bevegelse. Nå er den på vandring - mot Sibir! Kanskje tok ikke Hansteen helt feil likevel?

Detaljer

Forlag
Pax
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
447
ISBN
9788253042602
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Format
23 x 17 cm
Nr
8200033

Om forfatteren

Vidar Enebakk er utdannet idéhistoriker med doktorgrad i vitenskapsteori. Han har vært forsker ved Forum for universitets- og vitenskapshistorie ved Universitetet i Oslo og førstekonservator ved Norsk Teknisk Museum. I dag er han sekretariatsleder for Den nasjonale forskningsetiske komité for samfunnsvitenskap og humaniora. Enebakk har utgitt flere bøker om vitenskap og etikk og har vært redaktør for Nytt Norsk Tidsskrift.

Les utdrag

Utdraget er hentet fra e-bok-utgaven. Åpne utdrag her

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Christopher Hansteen:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Nansen

Harald Dag Jølle
Innbundet 
393,- 449,-
 

Katla

Luit van der Tuuk
Innbundet 
199,- 399,-
 

2070

Bjørn H. Samset
Innbundet 
363,- 399,-

Volga

Geir Pollen
Innbundet 
409,- 449,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv