Meny
 
Menn vi høstet - 
   Jesmyn Ward
  
   Fanny Vaager
  
   Bente Klinge

Menn vi høstet

; Fanny Vaager (Oppleser) ; Bente Klinge (Oversetter)

«Det er bare å merke seg navnet og bøkene. Jesmyn Ward (42) fra Mississippi vet å sette scener og løfte et stoff – og boken Menn vi høstet er høyaktuell midt oppe i Black Lives Matter-bevegelsen.»

, VG Terningkast 5
I løpet av fem år mistet Jesmyn Ward fem unge menn i sin aller nærmeste krets - inkludert sin egen bror. Ward begynte å skrive "Menn vi høstet" som et sorgarbeid. Hvorfor måtte de unge mennene dø? Svaret hun kommer frem til slår henne i bakken: Broren og de fire andre unge mennene døde på grunn av hvem de var og hvor de kom fra. Les mer
Familie
Aktuell
Samfunn
USA
Vår pris
99,-
Spar
90,-

Veil. pris: 189,-  (Nedlastbar lydbok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Lydbokappen

Nedlastbar lydbok
Legg i
Nedlastbar lydbok
Legg i
Vår pris: 99,-
Spar: 90,-

Veil. pris: 189,-  (Nedlastbar lydbok)
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp
Min side | Lydbokappen

I løpet av fem år mistet Jesmyn Ward fem unge menn i sin aller nærmeste krets - inkludert sin egen bror. Ward begynte å skrive "Menn vi høstet" som et sorgarbeid. Hvorfor måtte de unge mennene dø? Svaret hun kommer frem til slår henne i bakken: Broren og de fire andre unge mennene døde på grunn av hvem de var og hvor de kom fra. Rasisme, dop, fattigdom, arbeidsløshet, meningsløshet, oppløste relasjoner- og familier rev dem fra henn. «Jeg fatter ikke at jeg ikke skjønte det før. Det gikk opp for meg at jeg måtte skrive om hvor jeg kommer fra, om historien til de jeg har mistet, og min egen historie. Jeg måtte gjøre det, for å klare å leve med all denne døden rundt meg.»

Jesmyn Ward er den første i sin familie som har tatt høyere utdannelse. Oppveksten i Mississippi, som eldst i en søskenflokk på fire, med en hardtarbeidende mor og en fraværende far, var ikke lett. Pengene strakk ikke til. "Menn vi høstet" gir et tydelig bilde av alle de systemiske problemene fattigdom og rasisme forårsaker i amerikaneres liv.
Skyggesiden av den amerikanske drømmen slår brutalt imot oss: Vi så det lynte og det var våpnene, så hørte vi torden og det var de tunge våpnene, så hørte vi regnet falle og det var blodet som falt, og da vi kom for å berge inn avlingen, var det døde menn vi høstet. (Harriet Tubman)
ANMELDELSER:

Terningkast 5 Guri Hjeltnes, VG
Terningkast 5 Inger Bentzrud, Dagbladet
Terningkast 5 Vidar Kvalshaug, BOK365
Terningkast 5 Stein Roll, Adresseavisen

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Lydbokforlaget
Språk: Norsk Bokmål
ISBN: 9788242186003
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Men we reaped
Format: MP3
Vannmerket
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Det er bare å merke seg navnet og bøkene. Jesmyn Ward (42) fra Mississippi vet å sette scener og løfte et stoff – og boken Menn vi høstet er høyaktuell midt oppe i Black Lives Matter-bevegelsen.»

, VG Terningkast 5

«Jesmyn Wards styrke er at hun gir liv – og død – til den kjølige statistikken. Hun reiser monumenter over sine døde venner, men hun glorifiserer dem ikke. Har de vært småkjeltringer, fylliker, narkolangere, dophuer eller dropouts, skriver hun det som det var. Men en dyp kjærlighet til hjemstedet, menneskene og slekta gjennomstrømmer alt.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Menn vi høstet er likevel et friskt vitnesbyrd om hva det dreier seg om i USA nå ...»

, BOK365 Terningkast 5

«Menn vi høstet er gripende og solid bakgrunnsstoff for å forstå noe av de store bevegelsene denne sommeren, men også tørre begrep som systemisk rasisme. (...) sterk og nødvendig.»

, nrk.no

«Glødende erindringsbok om venner og familie.»

, Adresseavisen Terningkast 5