Hvitekrist

Olav Haraldsson og hans tid

; Olav II Haraldsson, konge av Norge, helgen (Omtalt)

Sverige har sin Peter Englund. Hans norske motstykke heter Tore Skeie

, VG
Hadde Norge vært det vi er i dag uten Olav den Hellige? Bli med tilbake til den dramatiske tiden da én sterk konge formet nasjonen Norge. Les mer
Vår pris: 393,-
Spar: 56,-

Veil. pris: 449,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Kommer 22.oktober

Om boka

Runhild Skjølaas, redaktør

I det nye storverket om Olav Haraldsson, senere Olav den Hellige, tar forfatter Tore Skeie oss med på en forrykende ferd gjennom den turbulente perioden da Norge var i støpeskjeen. Han har et friskt blikk på Norgeshistorien og løfter sagatidens mennesker og begivenheter opp og inn i større europeiske sammenhenger.

Sølv, sølv, sølv
Vi befinner oss i landene rundt Nordsjøen på 1000-tallet. Folk flest lever enkle liv under harde kår. De rike og mektige, konger, stormenn, jarler og høvdinger, kappes alle om mer makt. For å vinne over hverandre jakter de på sølv, for med sølv kan de kjøpe seg menn som vil sloss for dem. Dermed går ferden titt og ofte på tokt til England for å røve med seg verdisaker som kunne omsettes til soldatstyrker.

Kampen om tronen
Olav Haraldsson vant fram som leder i mektige kongers hærer, men samlet samtidig sølv til sin egen store plan - å erobre Norge. Vi er i en av nasjonens mest dramatiske og turbulente epoker, det er mye som står på spill. Samtidig er en ny faktor kommet på banen i kampen om makten: kristendommen. Olav Haraldsson er en kløpper i alle krigens knep. Han har rettet blikket litt lenger fram enn de andre, men det vet de ikke enda.

Noe nytt er på gang
De krigende kongene enser ikke at en ny samfunnsorden er i emning. Men Olav Haraldsson er oppmerksom på det nye, og omfavner kristendommen og den nye samfunnsordenen den fører med seg. Den voksne Olav tilbrakte like mange år på lange reiser ute i den store verden som hjemme i Norge. Det forteller oss at en vikingkonge levde og opererte i en nærmest grenseløs virkelighet med impulser fra mange ulike kulturer og folkeslag.

Grenseløs verden
Skeies fortelling bygger på de mange kildene til begivenhetene som formet Olavs liv og karriere. Kildematerialet er stort og tar oss med langt utenfor Norges grenser. Hvitekrist er et verk både om Olavs spennende livshistorie og en viktig tid i Norges historie, preget av innflytelsen fra landene han besøkte og de store samfunnsmessige endringene som var på gang over hele Europa.

Fakta

Om forfatteren

Tore skeie (f. 1977) er historiker og forfatter. Han har skrevet Alv Erlingsson. Fortellingen om en adelsmanns undergang (2009) og Jomfruen fra Norge (2012) som ble nominert til kritikerprisen. Hvitekrist (2018) er første bind i det store viking- og middelalderverket 'Kongenes tid' som skal utgis i perioden 2018-2025. Skeie er også fast spaltist og bokanmelder i Klassekampen.