Min side Kundeservice Bli medlem

Dronning Ingerids land

« Virkelighetens Game of Thrones... Ringvej skriver faghistorie henvendt til et ufaglært publikum, men hun står ikke tilbake for Jo Nesbø hva råskap angår. »

Arne Dvergsdal, Dagbladet

En dronning verdig

Hvorfor forteller ikke krønikene dronning Ingerids historie? Mona Ringvej forteller for første gang den utfyllende historien om kvinnen som var Norges mektige regent i en årrekke, og som regnes som Norges første politiker.

Les mer

409,-

449,- Spar: 40,-

Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

En dronning verdig

Hvorfor forteller ikke krønikene dronning Ingerids historie? Mona Ringvej henter fram den mektige kvinnen som nesten har forsvunnet mellom linjene.

Prinsesse Ingrids navnesøster fra 1100-tallet, Ingerid Ragnvaldsdatter, ble Norges dronning ved giftemål og ikke ved fødsel. Historien om henne er ikke viet mye plass i historiebøkene – før nå. Mona Ringvej forteller for første gang den utfyllende historien om kvinnen som var Norges mektige regent i en årrekke, og som regnes som Norges første politiker.

Av kongelig byrd
Ingerid ble født inn i en høyvokst og mektig familie på kongsgården i Øst-Götaland. Bestefaren hennes, kongen av Sverige, hadde samlet gøtene og svearne til ett, kristent rike. Hun hadde tanter, onkler og søskenbarn blant fyrster og kongelige, hos fyrsten i Kiev, fyrsten i Novogorod og de kongelige i Danmark.

Mektig tante
Som datter i en mektig familie var Ingerids skjebne beseglet. Hun skulle giftes bort for å inngå en nyttig allianse slik hennes tanter var blitt det. Og for noen tanter! Man skulle ha hodet med seg for å mestre det intrikate spillet blant nordens mektigste, og Ingerids tante Margrete, dronningen av Danmark, var en kløpper i spillet. Med politisk teft bygget hun et dansk dynasti, allianse for allianse. Det var hun som tok hånd om Ingerids videre skjebne og drillet henne i politikkens hemmeligheter.

Amor fati
Gjennom giftemål kunne eiendommer og medgifter sikres, og igjen gi handlingsrom. Som kvinne skulle du helst elske din skjebne for å lykkes. Du måtte godta valgene som ble tatt på dine vegne, men lett var det ikke.

Dronningens land
Før Ingerid kom til Norge som dronning hadde hun allerede et ekteskap bak seg. Hun ble giftet bort som 12-åring, og forsøkte å rømme fra ektemannen utkledd som gutt, men ble hentet tilbake. Da hun ble enke inngikk hun et nytt ekteskap med Harald Gille, konge av Norge fra 1130 til 1136. Og det er kildene som røper at hun ble ansett som dronning, selv lenge etter at kongen døde. Var Norge rett og slett en dronnings land på denne tiden? Hvordan det gikk til, kan du lese om i Ringvejs drivende gode framstilling av et begivenhetsrikt 1100-tall med et spill levende galleri av maktens kvinner og menn. 

Det historiske sett med nye øyne
«Historien om Ingerid er ment å åpne dører, lese fortiden med blikk for at også språk og symboler stivner. Begrepene blir hvileputer for tanken, de narrer oss til å tro at fenomenet er ferdig utforsket, det har funnet sin kategori. Lendmannskretsen, for eksempel. Eller «kongen». Men hverken lendmannskretsen eller kongens makt er ferdig utforsket. Heller ikke det kongeriket de hersket over. Var det et kongerike, eller var det det rett og slett Dronning Ingerids land?» Mona Ringvej

Medlemsvurdering:
Imponerende på kryss og tvers lesning av sagafortellere ved forfatter og tolket det som egentlig foregikk og ført det i pennen. Man får godt inntrykk av livet i sagaenes tid. Jeg har lest Landet langt mot nord av samme forfatter også og gir 5 stjerner for den også.

Ragnhild Arentz-Grastvedt

Detaljer

Forlag
Spartacus
Innbinding
Innbundet
Språk
Norsk Bokmål
Sider
318
ISBN
9788243013971
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2022
Format
23 x 16 cm
Nr
8211809

Medlemsblad

Anmeldelser

« Virkelighetens Game of Thrones... Ringvej skriver faghistorie henvendt til et ufaglært publikum, men hun står ikke tilbake for Jo Nesbø hva råskap angår. »

Arne Dvergsdal, Dagbladet

« Ringvej spenner opp et bredt lerret om et borgerkrigsherjet Norden på 1100-tallet i Dronning Ingerids land. Her maner hun fram et spektakulært portrett av en dronning fra skyggenes dal, spekket av politiske intriger, maktkamp, rå vold og erotikk. »

Jan Nyberg, BOK365

« Ringvejs bragd er å skrive fram eit nytt land for lesaren ... det stig fram eit rikare og meir interessant samfunn frå mellom linene til sagaene og krønikene ... Kven treng vel romanar med slik sakprosa? »

Øystein Morten, Dag og Tid

« Mona Ringvejs bok om blodsutgytelser og maktkamper på 1100-tallet er noe så sjelden som sakprosa det vil være uheldig å røpe slutten på ... Ringvejs fortelleteknikk gir materiale medrivende kvalitet. »

Andreas Ervik, Forskerforum

Medlemmers vurdering

R
Ragnhild Arentz-Grastvedt – 04.04.2023

– Imponerende på kryss og tvers lesning av sagafortellere ved forfatter og tolket det som egentlig foregikk og ført det i pennen. Man får godt inntrykk av livet i sagaenes tid. Jeg har lest Landet langt mot nord av samme forfatter også og gir 5 stjerner for den også.

Oppdag mer

Bøker som ligner på Dronning Ingerids land:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Verden

Simon Sebag Montefiore
Innbundet 
437,- 499,-
 

Verden

Simon Sebag Montefiore
Innbundet 
437,- 499,-
 

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Norge

Reidar Müller
Innbundet 
393,- 449,-

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv