Meny

Dynastiet Romanov

1613-1918

; Rune R. Moen (Oversetter)

Gjennom et kildemateriale like massivt som Uralfjellene og like vidstrakt som Sibir klarer Montefiore å gjøre disse menneskene både levende og skremmende for oss.

, Dagbladet Terningkast 5
De russiske romanovene tilhørte det driftigste familiedynastiet i moderne tider, med kontroll over en sjettedel av jordens overflate. Hvordan klarte én familie å omdanne et krigsherjet fyrstedømme til verdens mektigste imperium? Og hvordan klarte de å miste alt?


I sitt storslåtte dokumentarverk Dynastiet Romanov forteller Simon Sebag Montefiore de personlige historiene til 20 tsarer og tsarinaer. Les mer
Vår pris
454,-
Spar
45,-

Veil. pris: 499,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 23 bonuskroner!

Vår pris: 454,-
Spar: 45,-

Veil. pris: 499,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 23 bonuskroner!

Om boka

Runhild Skjølaas, redaktør

Skandalene til tross: det mest suksessfulle familiedynastiet siden Cæsars tid var Romanov-dynastiet. Ved å følge 20 tsarer og tsarinaers personlige historie tegner Montefiore opp maktens usynlige, mystiske alkymi og sirkler seg inn på det grunnleggende, og svært dagsaktuelle storpolitiske spørsmålet: Hvem styrer hvem?

«Romanov-familiens vekst og fall – en historie om blodsprut, gullepåletter, diamanter, arroganse, opprevne kjoleliv og ulykksalige skjebner – er fortsatt like fascinerende som den er relevant, like menneskelig som den er strategisk, en krønike om fedre og sønner, stormannsgalskap, monstre og helgener.»

Simon Sebag Montefiore i forordet

GALE OG GENIALE
Hvordan klarte Russland å lykkes så bra når det så ut til å være så dårlig styrt av slike absurde personligheter, spør Montefiore seg i forordet til Dynastiet Romanov. Keiserdynastiet som varte i over tre hundre år, fra 1613, til henrettelsen av tsar Nikolai II og familien hans i 1918, var preget av familierivalisering, imperieambisjoner, sjokkerende glamour, seksuell umettelighet og sadisme. Men i alt det skandaløse som omga den eneveldige makten var det også fl intharde conquistadorer og geniale statsmenn og -kvinner, og en sivilisasjon med overveldende kultur og enestående skjønnhet.

FRA IVAN DEN GRUSOMME TIL DEN SISTE TSAREN
Vi får de personlige historiene til 20 tsarer og tsarinaer, om maktspill og ekteskap som bandt de mektige familiene sammen. Noen av herskerne var talentfulle og til tider geniale, andre var ridd av galskap. Men alle var dedikerte og bundet til sitt ukrenkelige enevelde og nedarvede imperialistiske ambisjoner. Historien forteller hva ubegrenset makt kan få et menneske til å gjøre, om slottskonspirasjoner, drap. familieintriger og vill ekstravaganse. Vi møter eventyrere, elskerinner, revolusjonære og poeter – fra Ivan den grusomme til Tolstoj, fra Dronning Victoria til Lenin.

«Simon Sebag Montefiore [tar] leseren med inn i tsarpalassenes korridorer, helt inn i soveværelsene, og gir et imponerende og fascinerende bilde av tsartidens Russland, fra Mikhail I til Nikolaj II. Etter endt lesning blir russisk historie aldri helt den samme igjen.»
Erika Fatland, Aftenposten

Forfatteren skriver med litterær snert. Han forteller en fortryllende historie om triumf og tragedie, kjærlighet og død. Samtidig får vi et universelt studium av makt og en karakterstudie som viser hvordan absolutt makt kan fordreie en personlighet. Portrettet av Romanov-imperiet er underholdende og kunnskapsrikt, og deres århundrelange velde preger fremdeles dagens Russland.

Dynastiet Romanov er rikt illustrert med portretter, familiebilder og mye mer.

  • Den første (motvillige) Romanov-tsaren stammet fra Ivan den grusomme.
  • Peter den store moderniserte Russland. Et visjonært geni, men også glad i fylleorgier og ekstrem vold.
  • Katarina II (den store) sin overdådige krone laget til kroningen av tsarinaen i 1762.
  • Minny av Danmark, dronning Mauds tante, giftet seg med sin avdøde forlovedes bror og ble keiserinne av Russland.
  • Den siste tsarfamiliens tragiske endelikt ble endelig bekreftet med DNA-prøver for bare noen få år siden.
  • Russiske makthavere har brukt den tohodete ørnen som symbol siden 1400-tallet.

 

Fakta

Om forfatteren

SIMON SEBAG MONTERFIORE (f. 1965) studerte historie ved Cambridge. Han har mottatt en rekke priser for bøkene sine, blant annet prisen for Årets historiebok under British Book Awards for Stalin (2004). Montefiore er tilknyttet det britiske Royal Society of Litterature og bøkene hans er utgitt på mer enn 40 språk. Potemkin (2008), 101 mennesker som forandret verden (2008), Sasjenka (2009), Ondskapens ansikter (2009) og Jerusalem (2011) er oversatt til norsk. Montefiore bor i London med sin kone, romanforfatteren Santa Montefiore, og deres to barn.

Medlemsblad

 

Bla i boka

Anmeldelser

Gjennom et kildemateriale like massivt som Uralfjellene og like vidstrakt som Sibir klarer Montefiore å gjøre disse menneskene både levende og skremmende for oss.

, Dagbladet Terningkast 5

Et imponerende og fascinerende bilde av tsartidens Russland, fra Mikhail I til Nikolaj II. Etter endt lesning blir russisk historie aldri helt den samme igjen.

, Aftenposten