– Bra bok, selv om den kunne ha vært enda bedre.
England
«Ingen skriver historie så godt som Hawes.»
Nick Cohen, The Observer
Hvordan gikk England fra å være underlagt både romere og vikinger til å bli et av verdens største riker? Her er snarveien til å forstå England i dag.
Les merFør 379,- Spar 47,-
Logg inn for å se din bonus
Englands lange historie kort fortalt
Hvordan gikk England fra å være underlagt både romere og vikinger til å bli et av verdens største riker? Hva har Vilhelm Erobrerens seier for tusen år siden med dagens politiske og sosiale skillelinjer å gjøre? Her er snarveien til å forstå England i dag.
Julius Cæsar brøt en ny barriere med sin romerske hær da han i år 54 fvt krysset Den engelske kanal. Etter å ha beseiret gallerne ville han legge under seg Bretaniki, som øyfolket ble kalt i antikken. 800 år senere kom vikingene på tokt, og England havnet under Knut den stores kongedømme; Danmark-England. Den skandinaviske innflytelsen tok slutt da Norges siste vikingkonge, Harald Hardråde, tapte kampen om kongemakten i 1066. Vilhelm Erobreren tok makten og med ham kom en helt ny kultur. Men hva har Vilhelm Erobrerens seier for tusen år siden med dagens politiske skillelinjer å gjøre?
Hawes ser på hvordan de historiske linjene har ledet fram til Boris Johnsons kunststykke å framforhandle en avtale om Brexit i 2020
Ser bakover for å forstå nåtiden
James Hawes sporer røttene til de utfordringene landet står overfor i dag, ved å gå tilbake i historien. Hawes hevder at det selv før romernes erobring var etablert et skille mellom nord og sør, som virker inn på samfunnsutviklingen den dag i dag. Den historiske skillelinjen går ved elven Trent, skriver Hawes. Han tar oss effektivt gjennom de store historiske begivenhetene som har formet dagens England, fra Tudorenes seier i den blodige borgerkrigen, rosekrigen, som banet vei for deres brutale vei til stadig mer makt og etter hvert til et verdensomspennende britisk imperium. Til tross for Storbritannias posisjon og styrke i verden påpeker Hawes det problematiske med både den gamle geografiske skillelinjen og det dypt splittende klasseskillet, som fortsatt påvirker Storbritannia. Hvor går veien videre for England nå?
«Engelskmenn bør nå tenke godt igjennom hva de har bak seg, hva som pågår, og hva som skal komme,» sier Hawes.
Medlemsvurdering:
Englands historie av James Hawes innfridde mine forventninger om en bedre oversikt over og forståelse av dette landet som er så viktig for oss norske. Hawes har bygget opp sin fremstilling rundt et skisma mellom nord og sør på en overbevisende måte, selv om jeg tar meg i å tenke at andre vinklinger kunne vært like gjeldende. Gang etter gang tenkte jeg under lesningen at jeg gjerne ville vite mer, det er et godt tegn. Den er likevel så rik at jeg kommer til å slå opp i den, og ville ønsket et saks- og personregister. Jeg håper hans tilsvarende bok om Tyskland kommer i Bokklubben!Audun Irgens
Detaljer
- Forlag
- Vega forlag
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 334
- ISBN
- 9788282118750
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2022
- Originaltittel
- The shortest history of England
- Format
- 21 x 14 cm
- Nr
- 8202133
Medlemsblad
Om forfatteren
James Hawes (f. 1960) er britisk forfatter og professor. Han studerte tysk ved universitetet i Oxford og har en ph.d. i tysk litteratur. Hawes har utgitt seks skjønnlitterære romaner og flere sakprosabøker, blant annet Tyskland. Hele historien kort fortalt (2019).
Utdrag
Anmeldelser
«Ingen skriver historie så godt som Hawes.»
Nick Cohen, The Observer
Medlemmers vurdering
Skriv en vurdering
– Etter å ha slitt meg gjennom denne boken satt jeg igjen mer forvirret enn opplyst. Jeg hadde mest utbytte av etterordet.
– Englands historie av James Hawes innfridde mine forventninger om en bedre oversikt over og forståelse av dette landet som er så viktig for oss norske. Hawes har bygget opp sin fremstilling rundt et skisma mellom nord og sør på en overbevisende måte, selv om jeg tar meg i å tenke at andre vinklinger kunne vært like gjeldende. Gang etter gang tenkte jeg under lesningen at jeg gjerne ville vite mer, det er et godt tegn. Den er likevel så rik at jeg kommer til å slå opp i den, og ville ønsket et saks- og personregister. Jeg håper hans tilsvarende bok om Tyskland kommer i Bokklubben!