Meny
England - James Hawes
England - James Hawes

England

hele historien kort fortalt

; Roger Ødegaard (Oversetter)

«Ingen skriver historie så godt som Hawes.»

, The Observer

Hvordan gikk England fra å være underlagt både romere og vikinger til å bli et av verdens største riker? Her er snarveien til å forstå England i dag.

Les mer
Historie
Samfunn
Illustrert
Vår pris
332,-
Spar
47,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 332,-
Spar: 47,-

Veil. pris: 379,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Englands lange historie kort fortalt

Hvordan gikk England fra å være underlagt både romere og vikinger til å bli et av verdens største riker? Hva har Vilhelm Erobrerens seier for tusen år siden med dagens politiske og sosiale skillelinjer å gjøre? Her er snarveien til å forstå England i dag.

Julius Cæsar brøt en ny barriere med sin romerske hær da han i år 54 fvt krysset Den engelske kanal. Etter å ha beseiret gallerne ville han legge under seg Bretaniki, som øyfolket ble kalt i antikken. 800 år senere kom vikingene på tokt, og England havnet under Knut den stores kongedømme; Danmark-England. Den skandinaviske innflytelsen tok slutt da Norges siste vikingkonge, Harald Hardråde, tapte kampen om kongemakten i 1066. Vilhelm Erobreren tok makten og med ham kom en helt ny kultur. Men hva har Vilhelm Erobrerens seier for tusen år siden med dagens politiske skillelinjer å gjøre?

Hawes ser på hvordan de historiske linjene har ledet fram til Boris Johnsons kunststykke å framforhandle en avtale om Brexit i 2020

Ser bakover for å forstå nåtiden
James Hawes sporer røttene til de utfordringene landet står overfor i dag, ved å gå tilbake i historien. Hawes hevder at det selv før romernes erobring var etablert et skille mellom nord og sør, som virker inn på samfunnsutviklingen den dag i dag. Den historiske skillelinjen går ved elven Trent, skriver Hawes. Han tar oss effektivt gjennom de store historiske begivenhetene som har formet dagens England, fra Tudorenes seier i den blodige borgerkrigen,  rosekrigen, som banet vei for deres brutale vei til stadig mer makt og etter hvert til et verdensomspennende britisk imperium. Til tross for Storbritannias posisjon og styrke i verden påpeker Hawes det problematiske med både den gamle geografiske skillelinjen og det dypt splittende klasseskillet, som fortsatt påvirker Storbritannia. Hvor går veien videre for England nå?

«Engelskmenn bør nå tenke godt igjennom hva de har bak seg, hva som pågår, og hva som skal komme,» sier Hawes. 

 

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Vega forlag
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 334
ISBN: 9788282118750
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: The shortest history of England
Format: 21 x 14 cm
Nr: 8202133
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

James Hawes (f. 1960) er britisk forfatter og professor. Han studerte tysk ved universitetet i Oxford og har en ph.d. i tysk litteratur. Hawes har utgitt seks skjønnlitterære romaner og flere sakprosabøker, blant annet Tyskland. Hele historien kort fortalt (2019).