BESTSELGERSALG – bøker fra 79,-
Min side Kundeservice Bli medlem

Fri

en oppvekst ved historiens ende

«Fremragende og morsomt fra land i kaos ... et vellykket litterært møte mellom skarp samfunnsanalyse og personlig dannelsesfortelling ... Den har alle de kvaliteter vi forbinder med en fremragende roman ... Bokas gode språk er ivaretatt på best tenkelig måte av oversetteren, Inger Sverreson Holmes.»

Fartein Horgar, Adresseavisen

"Minneverdig og kraftfull." - Tara Westover.

Elleve år gamle Lea elsker hjemlandet Albania. For henne er sosialismen ensbetydende med trygghet, sikkerhet og en lys fremtid blant likesinnede kamerater. Les mer

229,-
Tilgjengelig umiddelbart etter kjøp

Logg inn for å se din bonus

"Minneverdig og kraftfull." - Tara Westover.

Elleve år gamle Lea elsker hjemlandet Albania. For henne er sosialismen ensbetydende med trygghet, sikkerhet og en lys fremtid blant likesinnede kamerater. Men en dag på vei hjem fra skolen blir hun skremt av et opptog protesterende studenter. I neste øyeblikk klamrer hun seg gråtende til en halshugget statue av Josef Stalin.

I løpet av noen få dager raser hele hennes verden sammen. Foreldrene har løyet for henne og snakket i koder hele livet. Familiebakgrunnen er ikke hva Lea trodde den var. Alt som før var trygt, er brått ukjent og uforståelig.

Fri handler om hva som skjedde da Europas siste sosialistiske fyrtårn sluknet: hvordan overgangen fra en sosialistisk stat til et fritt marked førte til korrupsjon, kaos og kriminalitet. Den handler om hva frihet er, og om hva som skjer når et ungt menneske får hele sitt verdigrunnlag, sin identitet og sannhet revet vekk under føttene.

Denne prisvinnende boken er under utgivelse i 25 land.

Detaljer

Forlag
Gyldendal
Språk
Bokmål
ISBN
9788205574977
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2023
Originaltittel
Free

Lytt til utdrag

Utdraget er hentet fra lydbokbokutgaven

Les utdrag

Åpne utdrag her

Anmeldelser

«Fremragende og morsomt fra land i kaos ... et vellykket litterært møte mellom skarp samfunnsanalyse og personlig dannelsesfortelling ... Den har alle de kvaliteter vi forbinder med en fremragende roman ... Bokas gode språk er ivaretatt på best tenkelig måte av oversetteren, Inger Sverreson Holmes.»

Fartein Horgar, Adresseavisen

«Rørende ... Hennes blikk og penn er samtidig kynisk og følsom, skarp og morsom. Hennes innsikt er en heldig bieffekt av å vokse opp i løgn, og bli ungdom i kaos og borgerkrig ... Gitt det mørke temaet er dette samtidig en underlig håpefull tekst: Friheten finnes. Vi har bare ikke funnet veien.»

Andreas Wiese, Dagbladet

«Hun snakker om alvorlige emner med både humor og innsikt samtidig ... Fri er full av vittige kommentarer og anekdoter, samtidig som du lærer noe om livet i et land de færreste av oss vet stort om, og antakelig mindre enn vi trodde ... Vi bokspisere har mye å glede oss over for tida. Lea Ypis Fri er blant det aller gledeligste.»

Steinar Brandslet, Stavanger Aftenblad

«Lea Ypi skriver mesterlig ... Barndomsminnene og statskollapsen utgjør kjernen i hennes strålende selvbiografi Fri ... medrivende lesning ... Fri er ikke bare en storslått beskrivelse av en oppvekst i skyggen av et regimes fall, men en tankevekkende undersøkelse av hva som gikk tapt da land etter land i Øst-Europa forkastet sin fortid til fordel for en brå overgang til vestlig kapitalisme.»

Varg Lukas Folkman, Dagens Næringsliv

«Lea Ypi skriver nært og nøkternt om oppvekst i Albania ved historiens slutt ... Vi får innblikk i en barndom der unger leker partisaner og fascister, lærer om dialektisk materialisme på skolen og samler på utenlandsk tyggegummipapir for luktens skyld ... Styrken i Fri ligger i de detaljerte, håndgripelige scenene fra livet i et overgangssamfunn ... Boka er også rik på nyanser.»

Yohan Shanmugaratnam, Klassekampen

«Knallsterk memoar om å vokse opp i Europas siste sosialistiske stat ... Med barnets undrende blikk, og den voksne professorens kunnskap, skriver Ypi fra en svært interessant fortellerposisjon. Hun har et helt spesielt godt øye for hvordan de små, hverdagslige detaljene beretter store historier ... et tankevekkende forsoningsarbeid ... betydningsfullt opplysningsarbeid ...»

Hilde Slåtto, Vårt Land

«... innsiktsgivende ... en interessant refleksjon rundt hva frihet egentlig betyr ... morsomt og ironisk ... en annen styrke i Fri, er Lea Ypis lojalitet overfor barnets begrensa blikk ... Alt godt oversatt til norsk av Inger Sverreson Holmes.»

Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«I Lea Ypis erindringsverk blir Albanias historie levendegjort gjennom barnets øyne ... I en kaotisk tid er Fri også en påminnelse om hvor lite av helheten - men samtidig hvor mange bruddstykker! - et barn faktisk får med seg, uansett hvor mye man prøver å skjerme det for en truende verden.»

Ida Vågsether, Morgenbladet

«På så å si hver eneste side i boken finner man ting å gruble på, forundres over og å le av ... Oversetter Inger Sverreson Holmes må ha hatt en morsom jobb og er helt med på notene .. [det er] skildringen av menneskene, især moren, faren og farmoren, som gir boken liv og sjarm. Alle er de pregnant gjengitt med sine karakteristiske egenheter ... Fri er en bok det er lett å la seg oppsluke av, skrevet av en forfatter med et perspektivrikt syn på hva det vil si å være fri.»

Anne Merethe Prinos, Aftenposten

«Fantastisk minnebok frå jenta som elska Stalin ... Sjeldan har ei memoarbok gjort så sterkt inntrykk ... Fri har lukt og smak, komikk og tragedie, kjensler og tankar, bilde som set seg fast i hovudet og gjev ei utvida forståing både av ordet fri og av livet i eit europeisk diktatur ... Fri er ei uvanleg viktig bok ...»

Marta Nordheim, NRK

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Fri:

Se flere

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv