Meny
Herrene sendte oss hit - Elin Anna Labba

Herrene sendte oss hit

om tvangsflyttingen av samene

; Trude Marstein (Oversetter)

«Til å grine av | Historien om tvangsflyttingen av samene er gripende og opprørende.»

, Dagbladet Terningkast 5
I 1919 blir Norge og Sverige enige om å begrense hvor mye rein som får flytte over grensen, den norske staten vil ha utmarka til sine egne. Med det innledes flyttingen av et stort antall samiske familier med reinsflokker. Les mer
Vår pris
336,-
Spar
33,-

Veil. pris: 369,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

Innbundet
Legg i
Innbundet
Legg i
Vår pris: 336,-
Spar: 33,-

Veil. pris: 369,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Sendes innen 1 virkedag

I 1919 blir Norge og Sverige enige om å begrense hvor mye rein som får flytte over grensen, den norske staten vil ha utmarka til sine egne. Med det innledes flyttingen av et stort antall samiske familier med reinsflokker. Myndighetene kaller løsningen en dislokasjon, på samisk fødes ordet bággojohtin, tvangsflytting.

De nomadiske samene som hittil har bodd i Sverige om vinteren og Norge i sommerhalvåret, får ikke lenger komme tilbake til Norge. I stedet blir de plassert ulike steder i Sverige. De første som tvinges avgårde, forlater hjemmene sine i den tro at de skal få vende tilbake. Samiske Elin Anna Labba, som selv kommer fra en familie som ble flyttet på 1920-tallet, forteller nå historien sett gjennom de tvangsflyttedes øyne. Teksten bygger på nærmere hundre intervjuer med tvangsflyttede samer i Sverige. Labba har samlet beretninger, bilder, brev og joiker, og fremmaner et kor av røster fra de som ikke lenger kan fortelle. Boken skildrer harde liv, store reinsflokker som går tapt, barn som overlates til slektninger i Norge og som ikke får se familien på mange år.

Labba levendegjør sorgen over tapet av det norske havslandet og ikke minst den dype respekten overfor og kjærligheten til naturen.
ANMELDELSER:

Terningkast 5 Inger Bentzrud, Dagbladet

FAKTA
Utgitt:
Forlag: Pax
Innbinding: Innbundet
Språk: Norsk Bokmål
Sider: 202
ISBN: 9788253042480
Utgave: 1. utg.
Orig.tittel: Herrarna satte oss hit
Format: 22 x 15 cm
Augustprisen. Sakprosa 2020
KATEGORIER:

Bla i alle kategorier

VURDERING
Gi vurdering
Les vurderinger

«Til å grine av | Historien om tvangsflyttingen av samene er gripende og opprørende.»

, Dagbladet Terningkast 5

«Tvangsflytting av svenske samer skulle styrke identiteten til norske bønder. Elin Anna Labba forteller historien i en gripende og informativ bok.»

, Aftenposten

«Elin Anna Labba joiker deres fortelling i dette multikunstverket av en sakprosabok. Det er dypt rørende, og lærerikt. Hun forteller historien fra synsvinkelen til dem som ble rammet. Her finnes det ikke et overflødig ord»

, NRK.no

«Jeg-stemmen til Elin Anna leder oss gjestfritt gjennom landskapet, i researchen og til menneskene vi møter. Best er hun når hun bryter sakprosagrensen - lever seg inn i de landflyktige flyttsamene Biito Biera, Dillá-muore og Ándom Ovlla - og vi er som i en roman . Herrene sendte oss hit er et vektig bidrag til samisk historie.»

, Klassekampen