Meny
Fredrik Larsen Lund: Norske utposter

Norske utposter

nordmenn utenfor allfarvei

Det var ikke alle utvandrede nordmenn som endte på prærien. Les om de som dro til andre, eksotiske destinasjoner. Les mer
Vår pris
318,-
Spar
31,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 16 bonuskroner!

Vår pris: 318,-
Spar: 31,-

Veil. pris: 349,-  (Innbundet) Fri frakt!
Leveringstid: Ikke i salg

  Kjøp NÅ - få 16 bonuskroner!

Om boka

presentert av Runhild Skjølaas, redaktør

Det hele begynte med de store oppdagelsene på slutten av 1400-tallet, da Columbus’ og Vasco da Gamas ekspedisjoner til andre kontinenter satte Vest-Europa i sentrum for verdens utvikling. Riktignok hadde vikingene allerede funnet mange av de samme stedene, men først nå ble det etablert oversjøiske baser som igjen åpnet for utvandring fra Europa til de nye koloniene. Fra 1815 og de neste 100 årene brøt cirka 50 – 55 millioner mennesker opp og forlot Europa for å prøve lykken rundt om i verden.

Slaver og lykkejegere
Også nordmenn dro ut i hopetall. Hvordan har disse norske utvandrerne i fjerne himmelstrøk satt spor etter seg? Hvem var de? Hvorfor forlot de alt hjemme for noe helt ukjent? Hvordan ble de tatt imot? Og på hvilken måte lever den norske arven videre i dag? Fredrik Larsen Lund har oppsøkt rester av norske bosetninger og miljøer på fem kontinenter, og forteller fascinerende og ukjente historier om nordmenn under fjerne himmelstrøk – fra 1600-tallet og frem til vår tid.

I Norske utposter finner du historier om bergenske slaver i Karibia, fattigjenter på New Zealand, gullgravere i Brasil, sunnmøringer i Boerkrigen og lykkejegere i Shanghai. Les de utrolige historiene om helt vanlige nordmenn som våget spranget ut i det ukjente eller havnet langveisfra på grunn av skipsforlis eller tvangsarbeid.

Fakta

Om forfatteren

Fredrik Larsen Lund (f. 1976) er historiker med særlig interesse for ukjente sider ved norsk utvandring. Han jobber i dag på Riksarkivet og har tidligere vært reisejournalist i Aftenposten og kommunikasjonsarbeider blant annet i Norsk Folkehjelp. Norske utposter er hans andre bok.

Medlemsblad