Min side Kundeservice Bli medlem

Samenes historie fra 1751 til 2010

«Boken er velskrevet, stoffet er nøyaktig fremstilt og ofte detaljert, uten at det går ut over helheten. Både i et politisk og kulturelt perspektiv er boken en viktig fortelling om urfolket, og i et teoretisk perspektiv er den et viktig praktisk bidrag til teorier om nykolonialisme og urfolksmetodologi.»

Kjetil Vikene, Forskerforum

Boka tar for seg samenes omskiftelige historie fra midt på 1700-tallet og fram til våre dager. Basert på et omfattede og tverrfaglig forskningsmateriale presenterer forfatterteamet en helhetlig og oppdatert sammenfatning av utviklingstrekkene innenfor nyere samisk historie. Les mer

669,-
Paperback
Sendes innen 3 virkedager

Logg inn for å se din bonus

Boka tar for seg samenes omskiftelige historie fra midt på 1700-tallet og fram til våre dager. Basert på et omfattede og tverrfaglig forskningsmateriale presenterer forfatterteamet en helhetlig og oppdatert sammenfatning av utviklingstrekkene innenfor nyere samisk historie.

Boka diskuterer inngående aktuelle spørsmål omkring fornorskingspolitikk, samiske rettigheter til områder og ressurser, utviklingen av tamreindriften, grenseforhold i nord og forholdet mellom den samiske minoriteten og storsamfunnet. Sentralt i framstillingen står samenes forhold til den nye, norske sentralmakten fra 1814 og framover. Forfatterne viser blant annet hvordan synet på samene endres i takt med samfunnsutviklingen.

Samenes historie fra 1751 til 2010 bygger på og problematiserer både eldre og nyere forskning innenfor etnografi, historie, religionsvitenskap og språkvitenskap og presenterer den til nå mest komplette oversikten over de siste 250 årene av samisk historie.

Detaljer

Forlag
Cappelen Damm akademisk
Innbinding
Paperback
Språk
Norsk Bokmål
Sider
540
ISBN
9788202235543
Utgave
1. utg.
Utgivelsesår
2021
Format
25 x 18 cm
Serie
Samenes historie 2

Bla i boka

Anmeldelser

«Boken er velskrevet, stoffet er nøyaktig fremstilt og ofte detaljert, uten at det går ut over helheten. Både i et politisk og kulturelt perspektiv er boken en viktig fortelling om urfolket, og i et teoretisk perspektiv er den et viktig praktisk bidrag til teorier om nykolonialisme og urfolksmetodologi.»

Kjetil Vikene, Forskerforum

«Boka er grundig, har klar struktur, godt språk og velvalde illustrasjonar. Dette er ei viktig bok som er tilgjengeleg lesnad både for eit akademisk publikum og for andre. [...] Dette er ei bok alle bør lese som interesserer seg ikkje berre for samisk historie, men for Noregs historie generelt. Kjenner du ikkje denne delen av historia, kjenner du ikkje Noreg.»

Mikkel Berg-Nordlie, Dag og Tid 14. mai 2021

«... en solid og bredspektret bok. [...] Gjennomgangen av mangfoldet og kompleksiteten i denne lange historien - dokumentert gjennom litteratur, casestudier og rettslige kilder - gir boken stor tyngde.»

Erik S. Reinert, Prosa 3/2021

«Hvis man setter seg ned med den nye boken om samenes historie - «Samenes historie fra 1751 til 2010» som allerede foreligger i 2. opplag, har man noe å studere i flere måneder fremover. Dette er en tungtveiende fagbok som krever både tid og interesse for å bli lest og forstått.[...] Det er spennende å lære om mennesker, uansett hvor de kommer fra, og «Samenes historie» gir oss muligheten til å lære - og ikke minst å forstå - mer om samene.»

Jørn-Kr. Jørgensen, Litteraturavisen Bokstaver.no 7. desember 2021

«Ei oppmoding til slutt: Verket bør vere å finne på skule- og forskningsbibliotek over det strakte land. Historieundervisning på alle nivå vil utan tvil kunne late seg inspirere av Samenes historie. Her finn vi ei uuttømmeleg kunnskapskjelde for å opplyse den oppveksande slekt om samisk historie og skape større innsikt i samanes situasjon i dag.»

James Godbolt, Historikeren 1/2022

«Dette er ei omfattande og grundig dokumentert framstilling av samane si historie, og det gjeld samane i Noreg totalt sett. [...] ei solid og balansert framstilling av historia til samane. Eg trur det for lang tid vert sjølve standardverket for denne perioden. Det er berre å gratulera med boka. For meg har det vore lærerik og spennande lesing.»

Johannes Kleppa, Dagen 2. januar 2022

«Samenes historie. Fra 1751 til 2010 är en i många avseenden imponerande bok. På 472 faktaspäckade textsidor behandlas huvuddragen i den samiska historien under 259 år. Författarna har samtidigt lyckats ge en fördjupad och perspektivrik bild av många komplicerade och konfliktfyllda skeenden, inte minst i de korta fördjupningsavsnitten - markerade med särskild layout - som finns i alla kapitel. Boken ger nyanserad kunskap om samers historia...»

Jonny Hjelm, Historisk tidsskrift 1/2022

Medlemmers vurdering

Oppdag mer

Bøker som ligner på Samenes historie fra 1751 til 2010:

Se flere

De som kjøpte denne kjøpte også:

Skogen

Anne Sverdrup-Thygeson
Innbundet 
375,- 429,-

Tommy

Roy Jacobsen
Paperback 
229,-
 

Katla

Luit van der Tuuk
Innbundet 
129,- 399,-
 

Logg inn

Ikke medlem ennå? Registrer deg her

Glemt medlemsnummer/passord?

Handlekurv