Ufredsår
«Boken kan ikke anbefales varmt nok. Den er både spennende, lærerik og uhyre velskrevet. Leseren kan formelig se og lukte 350 år gamle begivenheter.»
Sten Inge Jørgensen, VG
Logg inn for å se din bonus
Samtidig tegnes et bilde av dagliglivet i denne turbulente epoken: her skildres ulike temaer som jordmorkunst, matvaner, kvinnenes vilkår, fritidssysler og byenes nattlige lyder. Og oppi dette mylder av små og store hendelser, kjente og ukjente personer, følger leseren en bestemt person, Erik Dahlbergh, den blivende kunstneren, krigeren og arkitekten og hans opplevelser ute i Europa.
Født til ufred
"Den 10. oktober er jeg, Erik Jönsson Dahlberg, født til denne usle og elendige verden." Året var 1625, byen Stockholm. En by nettopp herjet av en stor brann. Erik ble født i en sotete, røykluktende by, i et Europa som hadde tatt fyr. Han skulle bli 24 år før han for første gang opplevde fred og da varte den bare i noen år. Hans århundre, 1600-tallet, var herjet av krig og uro, pest og hungersnød.
Fra armod til velstand
Dette er en bredt anlagt historiebok, som skildrer både kjente og ukjente slag og felttog, men som også forteller om tidens mentalitet og hverdagsliv. Fremstillingen av den lille og den store historien er det ingen som behersker bedre enn Englund. Ufredsår følger én persons skjebne gjennom 1600-tallet, men også Sveriges utvikling fra et fattige land i utkanten av Europa, til et velstående monarki der den mektige dronning Kristina fikk privatundervisning av Descartes. Spennende som en roman, men langt mer lærerik!
Peter Englund fikk den prestisjefylte August-prisen for Ufredsår.
Detaljer
- Forlag
- Cappelen Damm
- Innbinding
- Innbundet
- Språk
- Bokmål
- Sider
- 679
- ISBN
- 9788202308032
- Utgave
- 1. utg.
- Utgivelsesår
- 2010
- Originaltittel
- Ofredsår
- Format
- 23 x 17 cm
- Nr
- 9015647
Anmeldelser
«Boken kan ikke anbefales varmt nok. Den er både spennende, lærerik og uhyre velskrevet. Leseren kan formelig se og lukte 350 år gamle begivenheter.»
Sten Inge Jørgensen, VG
«Denne boka rommer en hel verden, fremmed og forunderlig, men også gjenkjennelig. Resultatet er ikke bare en ualminnelig god og lettlest innføring i 1600-tallets historie, men også en fest av en leseropplevelse.»
Tore Skeie, Klassekampen
«Som leser av «Ufredsår» sitter man overveldet igjen med en krevende og buldrende framstilling av troppeforflytninger, beleiringer og feltslag; dette er trettiårskrigen i widescreen. Imponerende i anlegg og utførelse.»
Arne Dvergsdal, Dagbladet